Dlaczego zaczynać zdrowo nowy rok dopiero od 1 stycznia? Zacznijmy już w Sylwestra!
Oto pomysły na zdrowe przekąski na Sylwestra, które nie dość, że są piekielnie smaczne, to dodatkowo są po prostu lekkie i zdrowe. Ach – no i szybko je się robi, więc są idealne jako posiłki last minute tuż przed samą imprezą!
ZDROWE DANIA NA SYLWESTRA
Zarówno w tamtym roku jak i w tym pytaliście mnie o zdrowe przekąski na Sylwestra. Rok temu chcąc Wam to wszystko ułatwić, zebrałam wszystkie zdrowe, imprezowe przekąski z mojego bloga i złączyłam w jeden wpis. W tym roku dołączam kolejne przepisy, posegregowałam je wygodniej i dołączyłam zdjęcia do podglądu – mam nadzieję, że artykuł okaże się dla Was pomocny. Wszystkie dania robi się błyskawicznie, więc te przepisy sprawdzą się nawet dwie godziny przed rozpoczęciem imprezy! 🙂
W nowym roku życzę Wam wszystkiego dobrego, a sobie – jeszcze więcej tak wspaniałych czytelników. Dajecie mi powera do działania i dzięki Wam blog się tak rozwija. Dziękuję!
ZDROWE DESERY NA SYLWESTRA
-
- Świąteczny, korzenno-kakaowy torcik
Szybkie, łatwe świąteczne ciasto z korzenną nutą i kremem z mleka kokosowego – pyszne, oryginalne i do zrobienia last minute, nawet, kiedy nie mamy dużo czasu.
- Świąteczny, korzenno-kakaowy torcik
-
- Czekoladowy fit tort z białym kremem
Ciężki, czekoladowy, słodki, z gęstym kremem – nie dość, że pyszny, to jeszcze zdrowy tort
- Czekoladowy fit tort z białym kremem
-
- Marchewkowe ciasto
Marchewkowe ciasto fit jest banalne – tak proste do zrobienia, że każdy sobie z nim poradzi.
- Marchewkowe ciasto
-
- Chlebek bananowy
Gdybym miała wybrać jedną rzecz, którą mogłabym jeść do końca życia, byłby to chlebek bananowy. Kocham go. Był to jeden z pierwszych zdrowych przepisów, które zrobiłam kiedykolwiek i cały czas uważam, że jest najlepszą rzeczą, jaką można upiec.
- Chlebek bananowy
-
- Ciasto z dyni
To ciasto świetnie nadaje się nie tylko na deser, ale także do poczęstowania dla gości – wygląda pysznie, jest niesamowicie słodkie i do tego zdrowe!
- Ciasto z dyni
-
- Brownie z cukinii – HIT tego bloga!
Brownie z cukinii. Co najlepsze, smakuje jak oryginalna wersja. Nie czuć, że jest to ciasto „fit”. Dałam na spróbowanie znajomym, nie mówiąc im, że to zdrowe ciasto – smakowało niesamowicie, nasłuchałam się pochwał.
- Brownie z cukinii – HIT tego bloga!
- Otrębowe miseczki
Banalne do zrobienia, tanie w wykonaniu, a jednocześnie pyszne. Czego chcieć więcej?
DODATKI
-
- Frytki z batatów
Pieczone w piekarniku, jedynie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego i przypraw, nie mają dużej liczby kalorii i świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek do obiadu jak i osobna przekąska, np. do filmu.
- Frytki z batatów
-
- Ciekawe dressingi do sałatek
Dobry dressing może diametralnie zmienić całą sałatkę – to fakt. Niestety, gotowe, kupne sosy mają zazwyczaj mnóstwo niechcianych składników, które zmienią danie w mało wartościowy zamiennik. Dlatego dziś przygotowałam dla was kilka przepisów na własne dressingi, które wyniosą waszą, nawet najzwyklejszą, sałatkę na zupełnie inny poziom.
- Ciekawe dressingi do sałatek
- Pasta z twarogu, mus z wędzonego łososia, sałatka z cieciorką
Proste przepisy pochodzące od szefa kuchni – Davida Gaboriaud.
KONKRETY
- Faszerowane bataty
Z brokułowo-czosnkowym farszem.
- Pierś z kurczaka na dwa sposoby.
Przepis na szpinakowo-serowe piersi z kurczaka oraz piersi z kurczaka w stylu caprese, z mozarellą i pomidorami.
- Lazania ze szpinakiem
Kto nie lubi lazanii? No właśnie. Niektórzy jednak odmawiają sobie tego dania, z uwagi na jego wysoką kaloryczność. Co jednak, jeśli wam powiem, że istnieje fit lazania, którą można jeść bez wyrzutów sumienia?
- Faszerowane papryki
Goście na pewno nie będą głodni!
- Placuszki z cukinii z łososiem
Świetne, proste, pyszne!
- Faszerowane cukinie
Proste i syte, w sam raz na wieczorną imprezę.
ZDROWE PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA
Mini pizze z cukinii
Mini pizze przygotowuje się bardzo szybko – całość, razem z pieczeniem trwa maksymalnie 25 minut.
- 3-4 różnokolorowe papryki
- opakowanie przecieru pomidorowego
- 150 g dobrej jakości szynki drobiowej
- kulka sera mozarella
- opcjonalnie: kawałek żółtego sera gouda, parmezan
- suszona bazylia, oregano, sól, pieprz, szczypta cukru
- Paprykę kroimy na szerokie plastry, przypominające łódeczki lub łyżeczki.
- Szynkę i mozarellę kroimy na małe kawałki.
- Nastawiamy piekarnik do 180 stopni.
- W międzyczasie w małym garnuszku gotujemy przecier, do którego dodajemy przyprawy oraz szczyptę cukru. Gdy na wierzchu zaczną się pojawiać bąbelki, zdejmujemy z gazu.
- Każdą łódkę z papryki polewamy ok. 1-2 łyżkami przecieru, dodajemy szynkę, mozarellę, posypujemy bazylią i oregano.
- Jeżeli chcemy, możemy dodatkowo zetrzeć ser na tarce i posypać nim papryki - podnosi to jednak kaloryczność dania.
- Papryki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut.
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 4-5 marchwi
- opcjonalnie: por
- 400 g jogurtu greckiego
- główka czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru lub ksylitolu
- Wszystkie warzywa kroimy na paski. W misce do jogurtu dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru oraz zmiażdżony czosnek (całą główkę). Dokładnie mieszamy i wstawiamy sos do lodówki na 5-10 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy kolorowe kubeczki. Do każdego wlewamy dwie czubate łyżki sosu, a następnie wbijamy w niego paseczki z warzyw.
- 400-500 g piersi z kurczaka,
- 1 papryka,
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cukinia
- 4-7 pieczarek
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmarowujemy ulubionymi przyprawami.
- Paprykę, pieczarki, cukinię kroimy na kawałki do szaszłyka (plastry).
- Nakładamy na patyczki do szaszłyka pamiętając, że najlepiej jeśli cukinia jest na początku i na końcu.
- Kładziemy saszłyki na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 - 25 minut (warto kontrolować).
- Niesamowicie smakują z dwoma sosami: czosnkowym (czosnek, jogurt grecki, koperek, sól, pieprz, szczypta cukru) i ostrym (przecier pomidorowy, 1 papryczka chilli, czosnek, sól, pieprz, przyprawa słodka papryka, przyprawa papryka ostra, pół czerwonej papryki zmiksowanej - wszystko lekko zagotować i zostawić do ostygnięcia)
- paczka wykałaczek
- paczka mozarelli w kuleczkach
- ok. 400 g pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia bądź, jeśli nie jest dostępna, roszponka
- oliwa z oliwek
- bazylia suszona
- Nabijamy na wykałaczkę według kolejności: pomidorek, liść bazylii lub parę liści roszponki, kuleczka sera, liść, pomidorek.
- Gdy już przełożymy szaszłyczki do miseczki, delikatnie polewamy je oliwą z oliwek wymieszaną z bazylią.
- 3 duże ogórki
- 150 g szynki dobrej jakości (może być dobra polędwica sopocka na przykład)
- 150 g serka twarożkowego lub śmietanowego z dobrym składem (może być np. ziołowy czy naturalny - to twój wybór)
- wykałaczki
- Ogórki kroimy w cienkie, długie plastry - takie jak na zdjęciu.
- Każdy plaster smarujemy osobno serkiem. Na każdym kładziemy szynkę. Możemy dodać po jeden pomidor suszony na każdy zawijas.
- Zawijamy ogórki i przebijamy wykałaczką, żeby zawijasy się trzymały.
- 10 dużych pieczarek Portobello
- 1,5 opakowania szpinaku mrożonego lub całe świeżego
- 4 ząbki czosnku (można więcej)
- 1 kulka mozarelli starta na tarce
- sól, pieprz
- Pieczarki obieramy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- W międzyczasie na patelni rozmrażamy szpinak (na łyżce masła klarowanego). Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
- Gdy szpinak jest gotowy, faszerujemy pieczarki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Posypujemy każdą pieczarkę startą mozarellą.
- Wsadzamy do piekarnika na 25-30 minut. Podajemy np. z sosem czosnkowo-jogurtowym lub koperkowym.
- Najlepiej smakują na ciepło, ale można je jeść także na zimno.
- 2 tortille, najlepiej pełnoziarniste (ja kupuję często z taką meksykańską nazwą, mają dobry skład. Czytajmy etykiety przed zakupem). Można zrobić samemu.
- 150 g wędzonego łososia bądź wędzonego pstrąga
- 2 garście rukoli
- 100 g serka śmietankowego (najlepsze są takie, które mają tylko 2-3 rzeczy w składzie)
- Dodatki według uznania - mogą być suszone pomidory, inne warzywa, itp.
- Każdą tortillę smarujemy grubą warstwą serka.
- Całą tortillę pokrywamy dokładnie rukolą.
- Układamy równo łososia tylko po jednej stronie tortilli.
- Zawijamy i kroimy tortillę w małe plasterki.
- - 1 tortilla (najlepiej zrobić samemu w domu bazując na mące żytniej lub razowej. Ja nie potrafię ich robić - próbowałam kilkanaście razy, zawsze wychodzi mi albo rozwalające się, albo twarde ciasto. Kupuję więc, ale pamiętajcie, że tortille sklepowe mają okropny skład i pełno niepotrzebnych dodatków - nie polecam!)
- - kilka plastrów chudej z szynki, np. z kurczaka lub z indyka,
- - 1 awokado
- - kilka ząbków czosnku
- - opcjonalne: krem z suszonych pomidorów/suszone pomidory (ok. 5 zł w Biedrze, starczają na dłużej, niż raz)
- - kilka kawałków wędzonego łososia (w Biedronce można kupić za 4 złote całą paczkę, która spokojnie starczy na tortille)
- - garść kiełków (polecam z brokuła, obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka!)
- - twarożek (czytajcie składy, taki z najprostszym)
- Awokado obieramy i wkładamy do miski. Rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. Smarujemy tortille powstałym kremem.
- Kroimy placek na cztery równe części (raz kroimy na pół i te połowy też na pół).
- Na każdą połowę kładziemy dwa plastry szynki, z jednego brzegu kładziemy 2 suszone pomidory. Zawijamy tak, jak na obrazku. Jeżeli zdecydowaliśmy się na pastę z suszonych pomidorów, to teraz dopiero ją nakładamy na tortillę.
- Smarujemy tortillę twarożkiem. Kroimy na cztery równe części. Na brzegu każdej z nich układamy łososia i kiełki. Powoli i ostrożnie zawijamy. Gotowe!
- Tortille można spokojnie spakować do pojemnika i zjeść w pracy lub szkole. W takim wypadku przygotowując tortille z suszonymi pomidorami nakładaj je możliwe bez oleju, żeby nie przemoczyły placka.
SYLWESTROWE SAŁATKI
-
-
- Sałatka z komosą i brokułami
Syta, porządna sałatka z gęstym, jogurtowym sosem.
- Świąteczna zdrowa sałatka
Oryginalna, świąteczna sałatka – ostatnia szansa, żeby ją zrobić 🙂
- Sałatka z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami
- Sałatka z komosą i brokułami
Sałatka z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami2015-10-21 19:22:09Prep Time15 minTotal Time15 minIngredients- opakowanie roszponki
- 1 czerwona cebula
- 5-10 suszonych pomidorów pokrojonych na 2-3 plasterki każdy (zależnie od wielkości)
- 120-200 g wędzonego kurczaka
- kiełki brokuła (ilość wg uznania)
- oliwa/olej
- ulubione przyprawy do dressingu
Instructions- Myjemy roszponkę i wrzucamy do miski.
- Kroimy wędzonego kurczaka w kostkę, cebulę w drobne paseczki, suszone pomidory na plastry i dodajemy do sałatki razem z kiełkami brokuła. Mieszamy. Przed podaniem polewamy oliwą z ziołami: bazylią, tymiankiem.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/- Sałatka owocowa
-
- WERSJA 1 - moja ulubiona (porcja na 4 osoby)
- 3 duże banany
- 2 grejpfruty
- 1 duży granat lub 1,5 średniego granatu
- Nasiona dyni, słonecznika, itp.
- WERSJA NR 2 - zimowa
- 3 duże banany
- 2 grejpfruty
- 1 grejpfrut zielony
- 2-3 pomarańcze
- WERSJA NR 1
- banan i grejpfrut kroimy na małe kawałeczki - banan najlepiej na cienkie plasterki, grejpfrut na małe kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy nasiona granatu (bez białych skórek, które są gorzkie!). Możemy skropić delikatnie sokiem z limonki (nie za dużo) i posypujemy nasionami. Sałatkę wykonujemy tuż przed przyjściem gości, żeby owoce "nie zwiędły". 🙂
- WERSJA NR 2
- Wszystkie owoce kroimy na małe kawałeczki i dokładnie mieszamy. Do słodkości możemy dodać mandarynki.