PrzepisyZdrowe desery

Zdrowy tort na urodziny! Czekoladowy fit tort z białym kremem [PRZEPIS]

Ciężki, czekoladowy, słodki, z gęstym kremem – nie dość, że pyszny, to jeszcze zdrowy tort urodzinowy! Jeśli szukacie przepisu na coś, co jednocześnie będzie smakowitym ciastem na specjalną okazję, a na dodatek udowodni rodzinie, że zdrowe może być smaczne – ten tort będzie strzałem w dziesiątkę!

zdrowy tort

10 listopada mam urodziny! Jestem osobą, która uwielbia je świętować, wyprawiać przyjęcia i cieszyć się tym dniem. Ponieważ w moje urodziny nie ma mnie we Wrocławiu, w ten weekend zorganizowałam dla moich przyjaciół przyjęcie urodzinowe. A skoro urodziny – to musi być tort!

Uwielbiam przekonywać, że zdrowe potrawy wcale nie muszą smakować gorzej, niż oryginały. Z tego powodu zawsze na domówkach i przyjęciach staram się serwować jakieś zdrowe przekąski, ale też zdrowe ciasta. Nie lubię się powtarzać, dlatego w każde urodziny wymyślam coś nowego. W tym roku marzył mi się strasznie warstwowy tort, ale nie chciałam robić biszkoptu, tylko coś naprawdę fit. 

zdrowy tort

Długo przekopywałam internet w poszukiwaniu inspiracji, ale nic mi się nie podobało. W końcu stwierdziłam, że dobrze będzie spróbować połączyć coś, co jest moim „pewniakiem” i do tego dorobić całą resztę. W ten sposób właśnie mój wybór padł na bazę zrobioną z… brownie cukiniowego!

ZDROWY TORT – PRZEPIS

Tort jest banalnie prosty do wykonania i każdy powinien dać sobie z nim radę.

zdrowy tort

Wydruk przepisu
Czekoladowy fit tort z białym kremem
Przygotowanie tortu dzielimy na 4 etapy: pieczenie pierwszej warstwy, pieczenie drugiej warstwy, tworzenie kremu oraz dekorację. Do wykonania tortu będzie Wam potrzebna mała okrągła blaszka (ja używałam takiej do robienia tart).
zdrowy tort
Porcje
Składniki
Na 1 warstwę ciasta
Na 2 warstwę ciasta - dokładnie te same składniki (robimy 2 razy to samo ciasto)
Dekoracja
Porcje
Składniki
Na 1 warstwę ciasta
Na 2 warstwę ciasta - dokładnie te same składniki (robimy 2 razy to samo ciasto)
Dekoracja
zdrowy tort
Sposób przygotowania
Pierwsza warstwa tortu
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlewamy wodę, zostawiamy cukinię.
  2. Roztapiamy masło w garneczku. Do miski z cukinią dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
  3. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję - jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
  4. Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Ciasto jest typowym brownie, będzie więc miało jego konsystencję - ciężkie, troszkę wilgotne.
Druga warstwa tortu
  1. Przygotowujemy identycznie jak pierwszą warstwę.
Biały krem
  1. Mocno schłodzone (to ważne!) mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Do miski wrzucamy tylko gęstą, stałą część mleka (bez wody i mocnej cieczy). Jeśli mleko się nie schłodziło i nie ma stałej lub połowicznie stałej konsystencji, prawdopodobnie należy kupić inne mleko - niestety nie wszystkie się schładzają...
  2. Ubijamy za pomocą miksera na bitą śmietanę przez 5 minut, stopniowo dodając cukier puder.
Tworzenie tortu
  1. Gdy obie warstwy tortu wystygną, przekładamy 1 warstwę na ozdobny talerz/naczynie. Smarujemy gęsto kremem z mleka kokosowego.
  2. Nakładamy drugą warstwę ciasta i znów smarujemy, tym razem także po bokach - najlepiej sprawdzi się szpatułka do ciast.
  3. Boki dekorujemy płatkami jaglanymi. Górę - borówkami.
  4. Całość polewamy ładnie syropem z daktyli.
  5. Tort powinien być przechowywany w lodówce!!!

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba. Za smak ręczę – tort rozszedł się w 10 minut i nic już nie zostało! Wszystkim gościom bardzo smakował – nawet tym, którzy nie rozumieją tego całego „bycia fit”. 🙂 

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.