placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii z łososiem – pyszny, niskokaloryczny posiłek [PRZEPIS]

Jeżeli miałabym wybrać coś, co mogłabym jeść bez końca, to byłby to placuszki z cukinii. Koniec, kropka.

Ten pyszny posiłek to dobra opcja zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację – zależnie od ilości zjedzonych placuszków 🙂 🙂 Polecam, bo są tanim, a bardzo zdrowym i smacznym posiłkiem. Jeżeli miałabym je do czegoś przyrównać, to może trochę do blin – tyle, że są lepsze, bo zdrowsze!

Zamiast łososia można użyć pstrąga wędzonego – jest tańszy, a smakowo taki sam. 

PRZEPIS NA PLACUSZKI Z CUKINII

Placuszki z cukinii z łososiem
Serves 1
Świetne jako każdy, dowolny posiłek w ciągu dnia.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. PLACUSZKI
  2. 1 duża cukinia,
  3. 1 jajko,
  4. 3 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnista, ja najczęściej używam Lubella Pełne Ziarno),
  5. 4 łyżki mleka (lub jogurtu greckiego),
  6. sól, pieprz do smaku,
NA GÓRĘ
  1. jogurt grecki lub naturalny,
  2. łosoś wędzony,
  3. kiełki brokuła
Instructions
  1. Cukinię ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, możemy delikatnie ręcznikiem papierowym ścisnąć i odsączyć wodę. Dodajemy mleko, mąkę, jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. W międzyczasie nagrzewamy patelnię i rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu.
  3. Nakładamy na patelnię po 1-2 łyżki masy (stworzą jeden placek). Smażymy ok. 1-2 minuty i przewracamy na drugą stronę. Placuszki są dobre, kiedy mają złoty kolor.
  4. Wrzucamy na talerz. Dekorujemy jogurtem greckim, dodajemy sporo poszarpanych kawałków wędzonego łososia i szczodrze przysypujemy kiełkami brokuła.
  5. Jemy same, lub z sałatką.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

SMACZNEGO!

Znajdziecie mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.