• Szukaj

Zdrowy, szybki i dobry fit obiad? Nie ma problemu! [2 PRZEPISY]

Zdrowe obiady nie muszą być ani trudne do wykonania, ani skomplikowane pod względem ilości składników: wręcz przeciwnie! Można zrobić pyszne, zdrowe i proste danie w krótkim czasie. Przed wami – 2 przepisy na świetne fit obiady, który będzie w stanie zrobić każdy.

DRÓB – JEŚĆ CZY NIE?

W dzisiejszych przepisach jako źródło białka wykorzystałam drób. Mięso z kurczaka budzi obecnie wiele emocji: sporo mówi się o tym, że zwierzęta dostają antybiotyki i karmione są złej jakości paszą, co wpływa na to, jakie walory zdrowotne ma potem ich mięso. Dlatego istotne jest jakie mięso kupujemy – a właściwie, skąd pochodzi. Najlepiej więc kupować dobrej jakości mięso ze sprawdzonych hodowli, gdzie zwierzęta mają swobodny dostęp do zagrody oraz dobrej jakości karmę.

Przykładem takich kurczaków są Kurczaki Zagrodowe, które chowane są w małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu. Kurczaki karmione są wyłącznie naturalną paszą, bez zbędnych dodatków. Podczas chowu nigdy nie podaje im się żadnych antybiotyków. Mogą swobodnie chodzić i biegać po swojej zagrodzie. Ciągły ruch ma duży wpływ na skład ich ciała – mają więc mało tłuszczu, a mięso jest lepszej jakości.


Oczywiście cena takiego mięsa jest wyższa – to zrozumiałe, jakość musi kosztować. Nie jest to jednak drastyczna różnica biorąc pod uwagę, że nie jemy drobiu siedem razy w tygodniu (a przynajmniej nie powinniśmy – zdrowa dieta powinna być urozmaicona i różna).

Nie mówiąc już o tym, że nad ilość liczy się jakość tego, co jemy – i wydaje mi się, że to dobry krok w dbaniu o zdrowie.

BIAŁKO – DLACZEGO JEST TAKIE WAŻNE?

Sam w sobie drób jest świetnym źródłem białka – a te z kolei jest bardzo potrzebne w diecie osoby aktywnej. Proteiny biorą udział w procesie regeneracji i wzrostu masy mięśniowej, ale też ulegają większemu rozpadowi w trakcie treningu i dlatego należy je jeszcze bardziej skrupulatnie uzupełniać, jeśli jesteśmy aktywni. Nie jest jednak prawdą, że potrzebujemy wielkich ilości białka – nawet dla osób trenujących siłowo zapotrzebowanie na białko nie przekracza zazwyczaj 2 g/na kilogram masy ciała. Musimy zadbać jednak o to, żeby było to białko jak najlepszej jakości i jak najbardziej wartościowe.

Przygotowałam dla was 2 przepisy z wykorzystaniem Kurczaka Zagrodowego (info o nim tutaj: klik) i kilku produktów. Wszystko jest przystępne cenowo, proste w wykonaniu i mega pyszne! Moje jedzenie, oprócz bycia odżywczym, zawsze musi smakować – to podstawowa zasada mojego jadłospisu.

Smacznego!

Szpinakowo-serowe piersi z kurczaka


Składniki:

  • 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • 2 garście świeżych liści szpinaku (może być szpinak baby)
  • pół kostki sera feta
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta suszonego czosnku

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
  2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i podsmażamy delikatnie szpinak. Przekładamy do miski.
  3. Do miski ze szpinakiem dodajemy fetę, jogurt grecki, czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  4. Piersi tniemy wzdłuż, tworząc kieszonkę.
  5. Nakładamy farsz do kieszonek. Całość posypujemy jeszcze solą, pieprzem i suszonym czosnkiem (szczypta).
  6. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i kładziemy nasze piersi z kurczaka. Podsmażamy po 3 minuty z każdej strony.
  7. Przekładamy kurczaka na blachę wypełnioną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez około 10 minut. Jeśli mięso jest grube, przedłużamy czas pieczenia do 15 minut.

Podawaj z: ryżem, komosą ryżową, pieczonymi ziemniakami, frytkami z batatów.  Można zrobić także sos jogurtowo-czosnkowy i ugotować dodatkowe warzywa do podania.

Piersi z kurczaka w stylu caprese

Składniki:

  • 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • 125 g mozarelli
  • 10 pomidorków cherry
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki miksu przypraw: bazylia, oregano, szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2. Piersi poprzecinaj z wierzchniej strony tak, żeby utworzyło się kilka kieszonek (powinno powstać przynajmniej 5). Rób to ostrożnie, żeby nie przekroić całej piersi!
  3. Pokrój mozarellę w plastry. Pokrój pomidorki w plastry.
  4. Do każdej kieszonki włóż plaster mozarelli, 2- plasterki pomidorka i 1 listek bazylii.
  5. Do oleju dodaj przypraw. Wymieszaj dokładnie, a następnie posmaruj piersi za pomocą pędzelka.
  6. W razie potrzeby obsyp jeszcze piersi przyprawami.
  7. Piecz w naczyniu żaroodpornym około 30 minut.

Podawaj z: ryżem, komosą ryżową, pieczonymi ziemniakami, frytkami z batatów. Można ugotować jeszcze brokuł i posypać pestkami słonecznika.

Mam nadzieję, że przepisy się przydadzą i będą wam smakować. Jeśli skorzystacie i chcecie się pochwalić rezultatem, jak najbardziej można wrzucać fotki w komentarzach 🙂

Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z marką Kurczak Zagrodowy.

Napisane przez
Marta Hennig

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.

Zobacz wszystkie artykuły
Napisane przez Marta Hennig

Chcesz być fit?

MAM COŚ DLA CIEBIE!


Na moim kanale youtube znajdziesz treningi, zestawy ćwiczeń na konkretne partie ciała, zdrowe przepisy, pomysły na jadłospis na cały dzień, porady dotyczące bycia fit oraz wiele, wiele więcej!
I to wszystko za darmo!