Faszerowane bataty – fit obiad/kolacja [PRZEPIS]

Jeśli szukacie czegoś innego niż dotychczas na obiad lub kolację – świetnie trafiliście. Pieczone, aromatyczne bataty z przepysznym farszem skradną wasze serce – jestem tego pewna! 

Kocham bataty. Kilka lat temu kupiłam je „na próbę” i od razu zostałam wielką fanką.  Świetnie sprawdzają się zarówno przy obiadach, jak i kolacjach – są też łatwe do przyrządzenia, więc nawet osoba z zerowymi zdolnościami kulinarnymi wyczaruje z nich coś wspaniałego.

Dzisiaj ma dla was coś super – bataty z farszem, który zasmakuje nie tylko fit maniakom. Zdrowe, proste, tanie i szybkie – czy to nie jest opis najlepszego przepisu pod słońcem? 🙂

Wydruk przepisu
Faszerowane bataty - fit obiad/kolacja [PRZEPIS]
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
  2. Przekrawamy bataty na pół, kładziemy na blaszce wypełnionej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na ok. 45-50 minut.
  3. Gotujemy brokuł jak zazwyczaj. Po ugotowaniu przekładamy połowę do miski, rozwalamy widelcem, dodajemy sól, pieprz, paprykę, oregan, suszony czosnek i ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy.
  4. Wyciągamy bataty i wydrążamy w nich dziury na farsz. Nadzienie, które wydrążyliśmy dajemy do miski z brokułem.
  5. Brokuł miksujemy lub mieszamy z częściami batatów *wydrążonymi) i pokruszoną połową kulki mozarelli. Potem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
  6. Farsz nakładamy do batatów, posypujemy pokruszoną drugą połową mozarelli (czyli zużywamy w trakcie przepisu całą kulkę)
  7. Wsadzamy do piekarnika na 3-5 minut i podajemy na ciepło. Świetne z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Pozostałe informacje

Dołącz do mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE po dodatkową dawkę motywacji!