Jeśli szukacie czegoś innego niż dotychczas na obiad lub kolację – świetnie trafiliście. Pieczone, aromatyczne bataty z przepysznym farszem skradną wasze serce – jestem tego pewna!
Kocham bataty. Kilka lat temu kupiłam je „na próbę” i od razu zostałam wielką fanką. Świetnie sprawdzają się zarówno przy obiadach, jak i kolacjach – są też łatwe do przyrządzenia, więc nawet osoba z zerowymi zdolnościami kulinarnymi wyczaruje z nich coś wspaniałego.
Dzisiaj ma dla was coś super – bataty z farszem, który zasmakuje nie tylko fit maniakom. Zdrowe, proste, tanie i szybkie – czy to nie jest opis najlepszego przepisu pod słońcem? 🙂

Czas przygotowania | 5 minut |
Czas gotowania | 50 minut |
Porcje |
osoby
|
- 4 bataty duże lub średnie
- 1/2 brokuła
- 3 ząbki czosnku
- 125 gram mozarelli
- 1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy), oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Składniki
|
![]() |
- Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
- Przekrawamy bataty na pół, kładziemy na blaszce wypełnionej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na ok. 45-50 minut.
- Gotujemy brokuł jak zazwyczaj. Po ugotowaniu przekładamy połowę do miski, rozwalamy widelcem, dodajemy sól, pieprz, paprykę, oregan, suszony czosnek i ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy.
- Wyciągamy bataty i wydrążamy w nich dziury na farsz. Nadzienie, które wydrążyliśmy dajemy do miski z brokułem.
- Brokuł miksujemy lub mieszamy z częściami batatów *wydrążonymi) i pokruszoną połową kulki mozarelli. Potem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
- Farsz nakładamy do batatów, posypujemy pokruszoną drugą połową mozarelli (czyli zużywamy w trakcie przepisu całą kulkę)
- Wsadzamy do piekarnika na 3-5 minut i podajemy na ciepło. Świetne z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Dołącz do mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE po dodatkową dawkę motywacji!