Słodkie, idealne ciasto z dyni – fit [PRZEPIS]

Wczoraj naszła mnie okropna ochota na coś słodkiego – a właściwie na takie prawdziwe, porządne ciacho, najlepiej z jakimś kremem, słodkie na maksa. A że w lodówce miałam dynię, postanowiłam zrobić z niej coś dobrego. I wyszło! To ciasto świetnie nadaje się nie tylko na deser, ale także do poczęstowania dla gości – wygląda pysznie, jest niesamowicie słodkie i do tego zdrowe!

img_4194

Wydruk przepisu
Słodkie, idealne ciasto z dyni - fit [PRZEPIS]
Czas przygotowania 75 minut
Czas gotowania 55 minut
Porcje
kawałków (około)
Składniki
Ciasto
Karmel
Czas przygotowania 75 minut
Czas gotowania 55 minut
Porcje
kawałków (około)
Składniki
Ciasto
Karmel
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Nagrzewamy piekarnik do 150 st.
  2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną.
  3. Ścieramy dynię na tarce - może być na dużych oczkach
  4. Jajka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy cukier i olej, najlepiej partiami i ciągle ubijając. Powinniśmy otrzymać gęstą masę.
  5. Do masy "jajecznej" dodajemy startą dynię, mąkę (wcześniej wymieszaną z solą i tak dalej), płatki migdałów, cukier waniliowy i delikatnie mieszamy.
  6. Wlewamy masę do foremki (ja wybrałam mniejszą prostokątną), okrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut (sprawdzamy patyczkiem - musi być suchy).
Biała masa
  1. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem/słodzidłem na gładką masę.
  2. Odstawiamy do lodówki.
Karmel
  1. Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą tak, żeby je przykryła, zostawiamy na 10-30 minut.
  2. Daktyle razem z wodą z miseczki miksujemy na gładką masę - i to tyle! Można wstawić do lodówki.
Dokończenie ciasta
  1. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  2. Gdy będzie już zimne, kroimy je na pół, jedną warstwę smarujemy masą z twarogu, przykrywamy drugą i też smarujemy masą twarogową.
  3. Tuż przed podaniem polewamy konkretny kawałek karmelem z daktyli i dekorujemy malinami - mogą być mrożone (po prostu wyciągamy je 1-2 h wcześniej).
Pozostałe informacje

CIASTO NAJLEPIEJ SMAKUJE, JAK CHOCIAŻ CHWILĘ POLEŻY W LODÓWCE - JEST WTEDY BARDZIEJ ZBITE.

Jeden kawałek ma ok. 180-200 kcal, niestety nie wiem, jak rozkład BTW, bo nie liczyłam. Można jednak policzyć samemu. Dodajemy kalorie z przepisu i dzielimy na ilość kawałków ciasta. Tak samo dzielimy ilość węgli, białek, tłuszczy. 🙂

Smacznego! Dajcie znać, czy smakowało, a jeśli wrzuciliście gdzieś zdjęcie, to mnie oznaczcie - będę mogła zobaczyć i znaleźć je w czeluściach internetu 🙂