• Szukaj
FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS

Frytki z batatów – moja ulubiona przekąska [PRZEPIS]

Jeśli miałabym wymienić jedną z ulubionych przekąsek, są to z pewnością frytki z batatów. Pyszne, szybkie, proste do wykonania i przede wszystkim – smakujące każdemu. Nawet tym, którzy rękami i nogami bronią się przed wartościowym jedzeniem.

Moje frytki z batatów pokochał każdy, kto kiedykolwiek ich spróbował – nawet moi rodzice (zwłaszcza tata), z którymi ciągle walczę, aby pokochali zdrowe odżywianie 🙂
Pieczone w piekarniku, jedynie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego i przypraw, nie mają dużej liczby kalorii i świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek do obiadu, jak i osobna przekąska, np. do filmu.

FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS

Uwaga: mimo, że frytki z batatów są frytkami, to nie są mocno chrupiące – więc jeśli wasze frytki nie chrupią, to nie znaczy, że nie wyszły!

DLACZEGO WARTO?

Do frytek używam oleju rzepakowego z kilku powodów:

 

Do frytek używam oleju rzepakowego z kilku powodów:

  • jedna łyżka oleju rzepakowego pokrywa około 50% zapotrzebowania na witaminę E*,
  • jest źródłem prowitaminy A i witaminy K,
  • olej rzepakowy ma idealne proporcje między kwasami omega-6 i omega -3: te powinny wynosić według dietetyków 2:1 – i tak jest w przypadku tego produktu. Zawiera on 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek*,
  • posiada kwas alfa-linolenowy, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
  • zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (ma ich dwukrotnie mniej niż oliwa z oliwek!).

* Shahidi F. „Antioxidants in oilseeds”, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfounland, St.John’s, Canada (wyd. Wewnętrzne)
** J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009

Bataty z kolei:

  • są źródłem likopenu,
  • zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę C, E oraz wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo,
  • są bogate w beta-karoten,
  • mają niski indeks glikemiczny (54), więc mogą być stosowane w diecie osób z problemami gospodarki cukrowej,
  • są świetnym źródłem węglowodanów dla osób aktywnych.

FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS

FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS

Składniki:

  • 3 duże bataty,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • Przyprawy: dwie szczypty soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kopru, 1 łyżeczka ostrej papryki. Można też kupić gotową przyprawę do frytek i ziemniaków, ale należy sprawdzić skład – oprócz przypraw nie powinna zawierać nic więcej!

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • sól, pieprz

FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastawiamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Bataty obieramy i kroimy na frytki.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. W misce mieszamy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy. Już dwie łyżki oleju rzepakowego zapewnia nam dzienną dawkę kwasów ALA z rodziny omega-3.
  5. Dokładnie smarujemy frytki powstałą mieszanką oleju rzepakowego i przypraw.
  6. Pieczemy w piekarniku około 20-25 minut – uwaga, bataty lubią się przypiekać, więc warto obserwować sytuację!
  7. W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy sól, pieprz i czosnek i dokładnie mieszamy.

Wpis powstał w ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”.

Napisane przez
Marta Hennig

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.

Zobacz wszystkie artykuły
Napisane przez Marta Hennig

Chcesz być fit?

MAM COŚ DLA CIEBIE!


Na moim kanale youtube znajdziesz treningi, zestawy ćwiczeń na konkretne partie ciała, zdrowe przepisy, pomysły na jadłospis na cały dzień, porady dotyczące bycia fit oraz wiele, wiele więcej!
I to wszystko za darmo!