Jeśli lubicie jeść słodkie śniadania, kochacie, kiedy wasze zdrowe posiłki smakują jak ich słodkie, niezdrowe zamienniki i macie słabość do muffinko-tarteletek to wiecie co? Mam idealny przepis na zdrowe śniadanie!
Moje śniadanie zrobiło furorę na instagramie, więc nie pozostaje mi nic innego, jak wrzucić dla Was przepis. Miał być jutro, stwierdziłam, że wrzucę dzisiaj – może ktoś sobie je zrobi już na jutrzejszy poranek 🙂
Takie węglowodanowe śniadania są bardzo dobre dla osób, które ćwiczą przed lub po śniadaniem, są bardzo aktywne do południa lub mają pracę umysłową/fizyczną, która wymaga sporo energii. 🙂
Smacznego! Są przepyszne!
- CIASTO
- ok. 100 g płatków owsianych górskich lub mix otrębów (ja robię mix płatków i otrębów)
- 2 łyżki ksylitolu (lub innego zdrowego zamiennika)
- 1 jajko
- 1 dojrzały, rozgnieciony banan
- ok. 1-1,5 łyżki wody
- truskawki
- KREM
- pół kostki twarogu chudego/półtłustego
- 1-2 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika cukru
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, żeby powstała zwarta masa.
- Formy na muffinki delikatnie smarujemy masłem klarowanym. Dzielimy ciasto na wszystkie foremki (u mnie wyszło 5)
- W środku muffinek wydrążamy dziurę, żeby zrobić kształt miski. Mi ciasto z powrotem wlewało się w dziurę, więc pokroiłam jedną truskawkę i po zrobieniu dziury przykryłam ją plastrem truskawki. Zadziałało 🙂
- Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- W międzyczasie robimy krem.
- Twaróg ucieramy z ksylitolem bardzo dokładnie.
- Gdy muffinki lekko wystygną, dekorujemy kremem i na wierzch kładziemy truskawki.