Szukacie czegoś na ząb, co można będzie wsunąć w czasie oglądania filmu czy przygotować dla znajomych na imprezie?
Szukacie przepisu na zdrowe, niskokaloryczne przekąski, które można jeść nawet wieczorami? Mam coś genialnego – mini pizze z cukinii, które nie dość, że maksymalnie zdrowe oraz tanie, to na dodatek tak pyszne, że znikają w ciągu sekundy.
Przepis na mini pizze z cukinii chodził za mną… rok. Gdzieś tam na pintereście kiedyś mignął mi przepis, ale ciągle odkładałam jego wypróbowanie na później. Dzisiaj wstałam i poczułam, że właśnie piątek to najlepszy pomysł na przygotowanie zdrowej przekąski. 🙂
Mini pizze przygotowuje się bardzo szybko – całość, razem z pieczeniem trwa maksymalnie 25 minut. Co więcej, to przepis bardzo tani – zwłaszcza, jeśli wiecie gdzie kupować produkty.
Mozarellę polecam z Biedronki – kosztuje mniej niż trzy złote 🙂 Cukinie taniej wyjdą pewnie na osiedlowym bazarku. Zresztą, pokombinujcie sami – gwarantuję, że za koszt 10 złotych zrobicie świetne przekąski na domówkę czy wieczór filmowy, bo te mini pizze są po prostu obłędne i znikają w jednej sekundzie po podaniu.
- 2 spore cukinie (im grubsze tym lepiej),
- 1 kulka sera mozarella,
- 0,5 kartonika przecieru pomidorowego,
- 2-4 duże plastry szynki (najlepiej drobiowej) lub pepperoni (wg własnego uznania),
- bazylia, oregano, sól, pieprz, ulubione przyprawy do pizzy,
- opcjonalnie dla osób nie odchudzających się: dodatkowo 1-2 plastry żółtego sera (o dobrym składzie!)
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Kroimy cukinię w dość spore plastry - nie za cienkie, bo mini-pizze nie wyjdą!
- W międzyczasie wstawiamy przecier do małego garnka na mały gaz, dodajemy do niego ulubione przyprawy.
- Na blachę przykrytą papierem do pieczenia kładziemy obok siebie plastry cukinii. Małą łyżeczką nakładamy sos na każdy plaster - tak, żeby zakrywał cukinię.
- Szynkę kroimy na małe kawałeczki.
- Na każdy plaster nakładamy 2-3 kawałki szynki i posypujemy poszarpaną mozarellą (małe kawałeczki, ale sporo na każdy plaster).
- Dodatkowo przykrywamy każdy plaster małym kawałkiem żółtego sera.
- Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (warto pilnować, ser ma być roztopiony).
- Czekamy chwilę aż ostygnie, podajemy ciepłe. Mojemu chłopakowi bardzo smakują z keczupem (wybierając keczup warto patrzeć na skład - dobrze, by miał jak najmniej cukru i dziwnych dodatków).
- To idealna przekąska zarówno na imprezę, jak i na wieczór filmowy czy kiedy złapie nas ochota na coś do pochrupania 🙂 Te mini-pizze mają mało węglowodanów, więc mogą być podawane także wieczorem i jedzone przez osoby, które próbują schudnąć.
- Jeden krążek ma mniej więcej 25-28 kalorii (w wersji z dodatkowym żółtym serem!), i zawiera 2,2 g białka, 1,4 g węglowodanów i 0,5 g tłuszczu.
SMACZNEGO!
Zapraszam do poprzedniego wpisu: 9 sposobów, żeby codziennie pić więcej wody i jeśli jesteście z Wrocławia, przyjdźcie na trening w niedzielę!!