Do pracy i szkołyPrzepisyZdrowe desery

Chlebek bananowy z siemieniem lnianym – HIT! [PRZEPIS]

Gdybym miała wybrać jedną rzecz, którą mogłabym jeść do końca życia, byłby to chlebek bananowy. Kocham go. Był to jeden z pierwszych zdrowych przepisów, które zrobiłam kiedykolwiek i cały czas uważam, że jest najlepszą rzeczą, jaką można upiec. To co – gotowi?

Chlebek przedstawiałam kiedyś już na blogu, w ostatnich dniach ulepszyłam jednak tradycyjną wersję i postanowiłam go odświeżyć – zwłaszcza, że to hit. „Chlebek” jest trochę tak naprawdę „ciastem”, ale ja go jem zarówno jako śniadanie (po treningu), II śniadanie czy podwieczorek. Jest więc uniwersalny!

Można go pokroić na pajdy, jak i na kawałki czy takie „batony” jak ja – wszystko zależy od tego, w jakiej foremce go robicie. Ja ostatnio robiłam czystki w kuchni, więc została mi tylko kwadratowa foremka, a najlepiej sprawdziłaby się tutaj keksówka.

Dołącz do mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE po dodatkową dawkę motywacji!

Wydruk przepisu
Chlebek bananowy z siemieniem lnianym - HIT! [PRZEPIS]
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 55 minut
Porcje
blacha
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 55 minut
Porcje
blacha
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Szykujemy foremkę – albo keksówkę, lub małą kwadratową formę, lub małą tortownicę. Wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W jednej misce dodajemy wszystkie suche składniki (oprócz płatków), w drugiej mieszamy jajka z rozgniecionymi bananami i olejem oraz wodą.
  4. Łączymy to wszystko razem i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli się nie udaje – dolewamy trochę wody.
  5. Przekładamy do foremki, wyrównujemy, posypujemy płatkami i jedną łyżeczką zdrowego słodzidła.
  6. Pieczemy w piekarniku ok. 50-55 minut, przed wyjęciem sprawdzamy środek patyczkiem. Pyszne z masłem orzechowym!!!
About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.