Gdybym miała wybrać jedną rzecz, którą mogłabym jeść do końca życia, byłby to chlebek bananowy. Kocham go. Był to jeden z pierwszych zdrowych przepisów, które zrobiłam kiedykolwiek i cały czas uważam, że jest najlepszą rzeczą, jaką można upiec. To co – gotowi?
Chlebek przedstawiałam kiedyś już na blogu, w ostatnich dniach ulepszyłam jednak tradycyjną wersję i postanowiłam go odświeżyć – zwłaszcza, że to hit. „Chlebek” jest trochę tak naprawdę „ciastem”, ale ja go jem zarówno jako śniadanie (po treningu), II śniadanie czy podwieczorek. Jest więc uniwersalny!
Można go pokroić na pajdy, jak i na kawałki czy takie „batony” jak ja – wszystko zależy od tego, w jakiej foremce go robicie. Ja ostatnio robiłam czystki w kuchni, więc została mi tylko kwadratowa foremka, a najlepiej sprawdziłaby się tutaj keksówka.
Dołącz do mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE po dodatkową dawkę motywacji!

Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 55 minut |
Porcje |
blacha
|
- 1,3 szklanki (200-250ml) mąki pełnoziarnistej żytniej można spróbować innych mąk - eksperymentujcie
- 3/4 szklanki (200-250ml) lnu mielonego
- 0,5 szklanki (200-250ml) zdrowego słodzika* (ja użyłam mieszanki erytrolu i ksylitolu)
- 2 jajka
- 3 banany muszą być dojrzałe, im bardziej, tym lepiej!
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/cukru wanilinowego
- 1,5 łyżki cynamonu
- 2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy), oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
- 1/5 szklanki (200-250ml) wody
- 2-3 łyżki płatków - np. górskich, albo gryczanych, jaglanych...
- masło orzechowe (dodatkowo, wg uznania już po upieczeniu)
Składniki
|
![]() |
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Szykujemy foremkę – albo keksówkę, lub małą kwadratową formę, lub małą tortownicę. Wykładamy papierem do pieczenia.
- W jednej misce dodajemy wszystkie suche składniki (oprócz płatków), w drugiej mieszamy jajka z rozgniecionymi bananami i olejem oraz wodą.
- Łączymy to wszystko razem i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli się nie udaje – dolewamy trochę wody.
- Przekładamy do foremki, wyrównujemy, posypujemy płatkami i jedną łyżeczką zdrowego słodzidła.
- Pieczemy w piekarniku ok. 50-55 minut, przed wyjęciem sprawdzamy środek patyczkiem. Pyszne z masłem orzechowym!!!