Kto nie lubi lazanii? No właśnie. Niektórzy jednak odmawiają sobie tego dania, z uwagi na jego wysoką kaloryczność. Co jednak, jeśli wam powiem, że istnieje fit lazania, którą można jeść bez wyrzutów sumienia?
Przed wami przepis na najlepszy fit obiad na świecie – lazania ze szpinakiem!
LAZANIA ZE SZPINAKIEM – FIT OBIAD
Kocham szpinak. Wszyscy całe życie straszyli mnie, że jest niedobry, aż postanowiłam spróbować go sama… i od kiedy to zrobiłam, szpinak gości w moim życiu i mojej kuchni bardzo często. Najbardziej lubię jego połączenie z czosnkiem – jeśli do tej pory nie przepadaliście za tym warzywem, naprawdę spróbujcie tej kombinacji.
Lazania ze szpinakiem to nie tylko świetne danie na zdrowy obiad, ale także sposób, żeby przemycić swoim „nie fit” partnerom i wybrednym dzieciom trochę zdrowia na talerz. 🙂 Smakuje pysznie! Z przepisu wychodzi spora porcja (całe naczynie żaroodporne), więc to świetna opcja także dla osób, które gotują tylko dla siebie – podzielcie składniki na pół, a zrobicie sobie obiad na dwa dni. Spokojnie można go zabrać do pracy w lunchboxie!
LAZANIA ZE SZPINAKIEM – PRZEPIS
To co – przepis:
- 9-12 płatów pełnoziarnistego makaronu lasagne
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 1 kulka sera mozarella (standardowy rozmiar)
- 50 g dobrej jakości żółtego sera z dobrym składem (może być bez niego - też wyjdzie)
- 300 g twarożku aksamitnego bądź serka ricotta
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów krojonych
- główka czosnku (tak, GŁÓWKA. Jeśli wybitnie nie lubicie czosnku, dajcie mniej)
- sól, pieprz, trochę masła klarowanego
- Na małej ilości masła klarowanego podsmażamy cebulę, pokrojoną drobno. Dodajemy też wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
- Szpinak siekamy bardzo drobno.
- Wrzucamy szpinak do miski, dodajemy 2 jajkam sól, pieprz, ser riccota, połowę kulki mozarelli pokruszonej na kawałki i 25 g startego, żółtego sera. Dokładnie mieszamy, pamiętamy, żeby roztrzepać jajka.
- W osobnej misce wlewamy pomidory z puszki, dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz,. Dokładnie mieszamy.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Przygotowujemy naczynie do zapiekania. Wlewamy tam połowę "sosu z pomidorów", którzy przed chwilą przygotowaliśmy.
- Na sosie kładziemy płaty makaronu. Następnie kładziemy grubą warstwę naszej "szpinakowej warstwy". Przykrywamy makaronem, dodajemy kolejną warstwę szpinaku. Ostatnia warstwa ma się składać z makaronu lasagne.
- Polewamy ją sosem pomidorowym. 25 g żółtego sera ścieramy na górze.
- Pieczemy około 30-35 minut.
Mam nadzieję, że lazania przypadnie wam do gustu tak samo, jak mi. Na zdrówko! Im więcej szpinaku w życiu, tym lepiej 🙂
Pamiętajcie, że jestem na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.