Kto nie lubi lazanii? No właśnie. Niektórzy jednak odmawiają sobie tego dania, z uwagi na jego wysoką kaloryczność. Co jednak, jeśli wam powiem, że istnieje fit lazania, którą można jeść bez wyrzutów sumienia?
Przed wami przepis na najlepszy fit obiad na świecie – lazania ze szpinakiem!
LAZANIA ZE SZPINAKIEM – FIT OBIAD
Kocham szpinak. Wszyscy całe życie straszyli mnie, że jest niedobry, aż postanowiłam spróbować go sama… i od kiedy to zrobiłam, szpinak gości w moim życiu i mojej kuchni bardzo często. Najbardziej lubię jego połączenie z czosnkiem – jeśli do tej pory nie przepadaliście za tym warzywem, naprawdę spróbujcie tej kombinacji.
Lazania ze szpinakiem to nie tylko świetne danie na zdrowy obiad, ale także sposób, żeby przemycić swoim „nie fit” partnerom i wybrednym dzieciom trochę zdrowia na talerz. 🙂 Smakuje pysznie! Z przepisu wychodzi spora porcja (całe naczynie żaroodporne), więc to świetna opcja także dla osób, które gotują tylko dla siebie – podzielcie składniki na pół, a zrobicie sobie obiad na dwa dni. Spokojnie można go zabrać do pracy w lunchboxie!
LAZANIA ZE SZPINAKIEM – PRZEPIS
To co – przepis:
[yumprint-recipe id=’46’]
Mam nadzieję, że lazania przypadnie wam do gustu tak samo, jak mi. Na zdrówko! Im więcej szpinaku w życiu, tym lepiej 🙂
Pamiętajcie, że jestem na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.
Z chęcią zjadłabym taką lazanię, ale kurcze… W wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu nie działa piekarnik 🙁
Za to chciałam ci przekazać jeden bardzo fajny przepis. Jak dla mnie niebo w gębie a w dodatku cała masa witamin + jeden przyspieszacz metabolizmu 🙂 Spróbuj, może i Tobie posmakuje a i innym dziewczynom się przyda 🙂
Placki z selera!
4 łyżki płatków owsianych zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 min. Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach 1/4 korzenia selera. Dodajemy jajko, sól, pieprz i sporą ilość posiekanej pietruszki i szczypiorku. Wrzucamy namoczone płatki, mieszamy i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (najlepiej na papierze do pieczenia, żeby nie przywarło) z obu stron ok 2-3 minut.
Mi wychodzi z tego 7 placków i za każdym razem smakuje równie dobrze. Szkoda, że składniki się skończyły, ale pora teraz spróbować nowego dania.
Trzymaj się mocno i dawaj do przodu! Mocno w Ciebie wierzę choć z daleka 🙂
Dziękuję za przepis Lena! :* Na pewno skorzystam! 🙂
Marta uwielbiam Cie ale JEST NAPISANE a nie „pisze”
obie formy uznane są już za poprawne 😉
już poprawiłam 😀 😀
Marto, uwielbiam Cię, ale nie PISZE, a JEST NAPISANE.
mniam mniam mniam! 😀 Super! 🙂
pyyyyycha., Ja jeszcze dorabiam sos czosnkowy z jogurtu <3
namówiłaś mnie 🙂
hihi 😀 smacznego, nie pożałujesz 😀
Zainspirowałaś mnie i zrobiłam ją w sobotę na kolacje mojemu chłopakowi.:D Smakowała! Tylko, że twarożku nie lubię.;/ A serka nie miałyśmy:D Więc pozostało trochę sera żółtego. Opcja mniej zdrowsza, ale pomidor i szpinak nadrobiły.
Ja też zrobiłam z mrożonego szpinaku. Poddusiłam z cebulką, potem woda wyparowała, doprawiłam i super. Trochę startego żółtego sera pomieszałam z dwoma jajkami:D i na dół pomidorki wg Twojego przepisu, makaron lasagne, szpinaczek, serek i tak do końca. I polane pomidorkami. Nam wystarczyła jedna puszka. 🙂 I nieco mozzarelli oczywiście.
Dzięki za inspiracje! I czekam na więcej przepisów, bo dopiero uczę się gotować. A przyznam się szczerze, że to drugi mój przepis, użyty od Ciebie i wyszło wszystko pyszne.:D
cieszę się 🙂 na zdrówko!
zrobione, ale z mięsem mielonym 🙂
czosnek idealnie, w ogóle go nie poczułam i mąż zadowolony
przepraszam,a co robimy z cebulka i czosnkiem podsmazonym na patelni? w pierwszym punkcie napisane jest aby zdjac patelnie z ognia. a dalej juz nigdzie nie jest wspomnniane co z nia zrobic?
mieszasz ze szpinakiem 🙂
Proszę popraw to w przepisie, bo nie każdy czyta komentarze, ja np. dodałam cebulę do pomidorów zamiast do szpinaku 🙂 też można i tak, ale warto, żeby to jednak było w przepisie uwzględnione 🙂 Ale generalnie super przepis, tylko czegoś mi brakuje, może dałam za mało bazylii i oreganto tak myślę 🙂
Dzięki za przepis!!!
Dużo tego sera w tym przepisie. Mam nadzieję, że kiedyś wypróbuję, mam nadzieję, bo mój mąż nie lubi szpinaku, ale może kiedyś dla samej siebie zrobię i córci;) Bo ja uwielbiam szpinak!!
Martuś ile to ma kcal mniej wiecej?
Wystarczy dodać kaloryczność wszystkich składników i podzielić przez ilość porcji (każdy z nas kroi inaczej). Polecam ilewazy.pl do tego 🙂
bardzo dobree! 🙂 super 🙂
tylko mam jedną uwagę- akurat mi lekko podeszło wodą, może to kwestia rodzaju pomidorów z puszki, kolejnym razem odparuję je na patelni przed wyłożeniem na makaron 🙂
Fajnie jakbys dodala ile to danie ma kalorii .)
Wystarczy dodać kaloryczność wszystkich składników i podzielić przez ilość porcji (każdy z nas kroi inaczej). Polecam ilewazy.pl do tego 🙂 5 minut roboty i masz odpowiedź 😀