Święta Bożego Narodzenia to też okres dawania. Daj coś od siebie i przyszykuj bliskim zdrową sałatkę, która nie dość, że jest pyszna, to w dodatku zdrowa, lekka i bardzo, ale to bardzo świąteczna!
Mam dzisiaj dla Was banalny przepis na zdrową, świąteczną sałatkę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu! Nie wszystkie świąteczne potrawy muszą być tradycyjne i ciężkie – warto zrobić też coś zdrowego 🙂
Przeczytaj ostatnie wpisy:

Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 0,5 opakowania świeżego szpinaku/baby spinach (jeśli nie ma, spróbuj z roszponką)
- 2 duże pomarańcze
- 0,5 średniego granatu
- 1 duże awokado
- 0,5-1 opakowania sera feta
- garść płatków migdałów
Sos
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczki startej skórki pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki oliwy
Składniki
Sos
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Pomarańcze kroimy na plastry.
- Fetę kroimy na drobną kostkę.
- Granat obieramy i oczyszczamy nasiona z niepotrzebnych skórek.
- Awokado kroimy w kosteczkę.
- Do miski wkładamy szpinak. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i awokado, granat, a następnie ozdabiamy plastrami pomarańczy. Posypujemy płatkami migdałów i pestkami słonecznika.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Sosem sałatkę polewamy dopiero przed podaniem. Można spróbować innych sosów.