PrzepisyZdrowe desery

Marchewkowe ciasto – fit & proste do zrobienia! [PRZEPIS]

Razem z jesienną pogodą naszła mnie ochota na ciasto. Najlepiej słodkie, zwarte – jednym słowem: jesienne. Wymarzyłam sobie takie z korzennym posmakiem , może trochę pachnące cynamonem… i mam! Przed wami bardzo prosty i szybki przepis na fit ciasto marchewkowe!

MARCHEWKOWE CIASTO FIT

gotowe ciasto marchewkowe fit przystrojone malinami

Marchewkowe ciasto fit jest banalne – tak proste do zrobienia, że każdy sobie z nim poradzi. Najważniejsze, na co należy uważać, to konsystencja ciasta po połączeniu wszystkich składników – jeśli jest za rzadka, dodajmy trochę mąki, jeśli zbyt zbita – trochę mleka. Ciasto powinno dać się wlać na blachę.

MARCHEWKOWE CIASTO FIT [PRZEPIS]

Składniki

  • 250 g mąki pełnoziarnistej (ja używam 3 zboża)
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy), oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
  • 1 jajko duże
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki aromatu z wanilii
  • 5 łyżek ksylitolu lub erytrolu jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, możesz spróbować zaryzykować i dać więcej

Na polewę

  • 250 g serka twarogowego śmietankowego sprawdź skład!
  • 2 łyzki ksylitolu lub erytrolu
  • 1-3 łyżki cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • garść malin

Sposób przygotowania

  1. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg. Przygotowujemy prostokątną blaszkę małych rozmiarów (połowa standardowej, dużej).
  2. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę, sól, ksylitol.
  3. W drugiej misce mieszamy ze sobą: olej roślinny, jajko, mleko, aromat.
  4. Do miski z płynnymi produktami dodajemy startą marchew.
  5. Powoli łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Jeśli widzisz, że ciastu brakuje mąki bądź mleka – nie bój się i dodaj! Bardzo dokładnie mieszamy.
  6. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 40 minut lub do suchego patyczka.
  7. W międzyczasie robimy krem: miksujemy serek twarogowy z ksylitolem i cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. UWAGA: ksylitol i cukier puder dodajemy stopniowo i sprawdzamy smak kremu, żeby nie wyszedł za słodki! Wkładamy krem do lodówki.
  8. Po wystygnięciu ciasta smarujemy kremem i dekorujemy malinami. Odkładamy do lodówki na 40 minut i dopiero potem jemy – najlepiej smakuje własnie takie – na ciepło nie jest takie dobre.

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.