Sylwester już za chwilę, a ty zastanawiasz się, co przygotować? Jeśli chcesz jednocześnie zrobić coś pysznego i zdrowego – dobrze trafiłeś! Przed Tobą spis zawierający zdrowe przekąski na Sylwestra i zdrowe dania na imprezę – każdą, nie tylko noworoczną!
ZDROWE DANIA NA IMPREZĘ, ZDROWE PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA
Nie chodzi o to, żeby w Sylwestra się odchudzać albo liczyć kalorie – umówmy się, kiedy w grę wchodzi zabawa przez całą noc czy nawet maraton filmowy w wąskim gronie – ciężko nagle wyskoczyć z wagą kuchenną i zastanawiać się nad każdym kęsem.
Ale jeśli przygotujemy trochę zdrowszych opcji – istnieje szansa, że podziękuje nam za to nasze samopoczucie i żołądek. Wszystkie proponowane przeze mnie potrawy są pyszne i zachwycą nawet osoby, które na widok brokuła uciekają, gdzie pieprz rośnie.
Przed Wami coroczne zestawienie zdrowych przekąsek na Sylwestra. Znajdziecie tu zdrowe dania na imprezę – niezależnie czy jedno, dwu czy piętnastoosobową. 🙂
A ja życzę Wam wspaniałego Nowego Roku, pełnego inspirujących wydarzeń, motywacji oraz samych dobrych chwil!
ZDROWE DANIA NA IMPREZĘ – KONKRETY
- Makaron z pietruszkowym pesto
Bardzo proste, sycące danie w dwóch wersjach – wege i z łososiem.
- Aromatyczna zupa krem z kalafiora
Idealna do podania w trakcie imprezy – sycąca, rozgrzewająca i po prostu pyszna. Bardzo ją lubię!
- Pikantna zupa dyniowa
Charakterna i aromatyczna zupa z dodatkiem makaronu ryżowego, pieczarek i kurczaka będzie oryginalnym daniem dla wszystkich gości. - Zdrowe gofry na 3 sposoby
A gdyby tak – podać gofry? Ciasto możesz przygotować wcześniej, a następnie zrobić w trakcie imprezy gofry dla gości. Dla większości osób to będzie miła niespodzianka i hit 🙂 Każdy lubi gofry!
- Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i warzywami
Bardzo dobra sałatka, która sprawdzi się na każdej imprezie. Nasyci gości i będzie świetną przegryzką.
- Faszerowane cukinie
Proste i syte, w sam raz na wieczorną imprezę.
- Faszerowane papryki
Po nich goście na pewno nie będą głodni 🙂
- Faszerowane bataty
Z brokułowo-czosnkowym farszem.
- Pierś z kurczaka na dwa sposoby.
Przepis na szpinakowo-serowe piersi z kurczaka oraz piersi z kurczaka w stylu caprese, z mozarellą i pomidorami.
ZDROWE DANIA NA IMPREZĘ – FIT SŁODYCZE
- Pełnoziarnista tarta z białym kremem i malinami
Czy to najmniej kaloryczne ciasto na świecie? Nie. Czy to pyszne ciasto ze zdrowymi składnikami? Ależ owszem. I chociażby dlatego warto je spróbować! Kruchy, pełnoziarnisty spód, gęsty krem z mleka kokosowego i maliny, które przełamują słodycz – to idealne ciasto na każdą okazję.
- Cytrynowe kubeczki z daktylową polewą
Nie masz piekarnika? To dobrze się składa, bo to deser, który robi się całkowicie na zimno 🙂 Bardzo oryginalny, na pewno spodoba się Tobie… i ewentualnym gościom.
- Brownie z cukinii – HIT tego bloga!
Brownie z cukinii. Co najlepsze, smakuje jak oryginalna wersja. Nie czuć, że jest to ciasto „fit”. Dałam na spróbowanie znajomym, nie mówiąc im, że to zdrowe ciasto – smakowało niesamowicie, nasłuchałam się pochwał.
- Chlebek bananowy
Gdybym miała wybrać jedną rzecz, którą mogłabym jeść do końca życia, byłby to chlebek bananowy. Kocham go. Był to jeden z pierwszych zdrowych przepisów, które zrobiłam kiedykolwiek i cały czas uważam, że jest najlepszą rzeczą, jaką można upiec.
- Czekoladowy fit tort z białym kremem
Bardzo dobry i wychodzi zawsze. Poza tym mocno czekoladowy i słodki, a jednocześnie – dużo zdrowszy niż tradycyjna wersja.
ZDROWE DANIA NA IMPREZĘ – FIT PRZEKĄSKI
-
- Kanapki z awokado na 3 sposoby
Dlaczego na imprezie nie mogą pojawić się kanapki? Odpowiednio przyrządzone są zarówno syte, jak i pyszne! Można je zrobić w formie małych kanapeczek „na raz”.
– Kanapka z awokado i serkiem kozimAwokado mieszamy z ząbkiem przeciśniętego przez prasę czosnku. Smarujemy pastą chleb, dodajemy ser kozi i ozdabiamy rukolą.– Kanapka z curry awokado i ciecierzycąAwokado rozgniatamy w miseczce i dodajemy 1,5 łyżeczki przyprawy curry. Smarujemy pastą chleb, a następnie dodajemy osuszoną cieciorkę z puszki lub ugotowaną wcześniej w wodzie. Całość posypujemy jeszcze szczyptą curry, solą i pieprzem. Ozdabiamy wszystko czerwoną cebulą pokrojoną w kostkę.
– Kanapki z awokado i tuńczykiemAwokado rozgniatamy w miseczce razem z tuńczykiem (najlepszy w sosie własnym), dodajemy pół łyżeczki musztardy. Smarujemy kanapki i dodajemy plastry ogórka.
Te kanapki można też zrobić w formie tostów – przed przygotowaniem opiekany chleb w opiekaczu 🔥
- Mini pizze z cukinii
Mini pizze przygotowuje się bardzo szybko – całość, razem z pieczeniem trwa maksymalnie 25 minut.
- Kanapki z awokado na 3 sposoby
- 3-4 różnokolorowe papryki
- opakowanie przecieru pomidorowego
- 150 g dobrej jakości szynki drobiowej
- kulka sera mozarella
- opcjonalnie: kawałek żółtego sera gouda, parmezan
- suszona bazylia, oregano, sól, pieprz, szczypta cukru
- Paprykę kroimy na szerokie plastry, przypominające łódeczki lub łyżeczki.
- Szynkę i mozarellę kroimy na małe kawałki.
- Nastawiamy piekarnik do 180 stopni.
- W międzyczasie w małym garnuszku gotujemy przecier, do którego dodajemy przyprawy oraz szczyptę cukru. Gdy na wierzchu zaczną się pojawiać bąbelki, zdejmujemy z gazu.
- Każdą łódkę z papryki polewamy ok. 1-2 łyżkami przecieru, dodajemy szynkę, mozarellę, posypujemy bazylią i oregano.
- Jeżeli chcemy, możemy dodatkowo zetrzeć ser na tarce i posypać nim papryki - podnosi to jednak kaloryczność dania.
- Papryki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut.
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 4-5 marchwi
- opcjonalnie: por
- 400 g jogurtu greckiego
- główka czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru lub ksylitolu
- Wszystkie warzywa kroimy na paski. W misce do jogurtu dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru oraz zmiażdżony czosnek (całą główkę). Dokładnie mieszamy i wstawiamy sos do lodówki na 5-10 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy kolorowe kubeczki. Do każdego wlewamy dwie czubate łyżki sosu, a następnie wbijamy w niego paseczki z warzyw.
- 400-500 g piersi z kurczaka,
- 1 papryka,
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cukinia
- 4-7 pieczarek
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmarowujemy ulubionymi przyprawami.
- Paprykę, pieczarki, cukinię kroimy na kawałki do szaszłyka (plastry).
- Nakładamy na patyczki do szaszłyka pamiętając, że najlepiej jeśli cukinia jest na początku i na końcu.
- Kładziemy saszłyki na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 - 25 minut (warto kontrolować).
- Niesamowicie smakują z dwoma sosami: czosnkowym (czosnek, jogurt grecki, koperek, sól, pieprz, szczypta cukru) i ostrym (przecier pomidorowy, 1 papryczka chilli, czosnek, sól, pieprz, przyprawa słodka papryka, przyprawa papryka ostra, pół czerwonej papryki zmiksowanej - wszystko lekko zagotować i zostawić do ostygnięcia)
- paczka wykałaczek
- paczka mozarelli w kuleczkach
- ok. 400 g pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia bądź, jeśli nie jest dostępna, roszponka
- oliwa z oliwek
- bazylia suszona
- Nabijamy na wykałaczkę według kolejności: pomidorek, liść bazylii lub parę liści roszponki, kuleczka sera, liść, pomidorek.
- Gdy już przełożymy szaszłyczki do miseczki, delikatnie polewamy je oliwą z oliwek wymieszaną z bazylią.
- 3 duże ogórki
- 150 g szynki dobrej jakości (może być dobra polędwica sopocka na przykład)
- 150 g serka twarożkowego lub śmietanowego z dobrym składem (może być np. ziołowy czy naturalny - to twój wybór)
- wykałaczki
- Ogórki kroimy w cienkie, długie plastry - takie jak na zdjęciu.
- Każdy plaster smarujemy osobno serkiem. Na każdym kładziemy szynkę. Możemy dodać po jeden pomidor suszony na każdy zawijas.
- Zawijamy ogórki i przebijamy wykałaczką, żeby zawijasy się trzymały.
- 10 dużych pieczarek Portobello
- 1,5 opakowania szpinaku mrożonego lub całe świeżego
- 4 ząbki czosnku (można więcej)
- 1 kulka mozarelli starta na tarce
- sól, pieprz
- Pieczarki obieramy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- W międzyczasie na patelni rozmrażamy szpinak (na łyżce masła klarowanego). Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
- Gdy szpinak jest gotowy, faszerujemy pieczarki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Posypujemy każdą pieczarkę startą mozarellą.
- Wsadzamy do piekarnika na 25-30 minut. Podajemy np. z sosem czosnkowo-jogurtowym lub koperkowym.
- Najlepiej smakują na ciepło, ale można je jeść także na zimno.
- 2 tortille, najlepiej pełnoziarniste (ja kupuję często z taką meksykańską nazwą, mają dobry skład. Czytajmy etykiety przed zakupem). Można zrobić samemu.
- 150 g wędzonego łososia bądź wędzonego pstrąga
- 2 garście rukoli
- 100 g serka śmietankowego (najlepsze są takie, które mają tylko 2-3 rzeczy w składzie)
- Dodatki według uznania - mogą być suszone pomidory, inne warzywa, itp.
- Każdą tortillę smarujemy grubą warstwą serka.
- Całą tortillę pokrywamy dokładnie rukolą.
- Układamy równo łososia tylko po jednej stronie tortilli.
- Zawijamy i kroimy tortillę w małe plasterki.
- - 1 tortilla (najlepiej zrobić samemu w domu bazując na mące żytniej lub razowej. Ja nie potrafię ich robić - próbowałam kilkanaście razy, zawsze wychodzi mi albo rozwalające się, albo twarde ciasto. Kupuję więc, ale pamiętajcie, że tortille sklepowe mają okropny skład i pełno niepotrzebnych dodatków - nie polecam!)
- - kilka plastrów chudej z szynki, np. z kurczaka lub z indyka,
- - 1 awokado
- - kilka ząbków czosnku
- - opcjonalne: krem z suszonych pomidorów/suszone pomidory (ok. 5 zł w Biedrze, starczają na dłużej, niż raz)
- - kilka kawałków wędzonego łososia (w Biedronce można kupić za 4 złote całą paczkę, która spokojnie starczy na tortille)
- - garść kiełków (polecam z brokuła, obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka!)
- - twarożek (czytajcie składy, taki z najprostszym)
- Awokado obieramy i wkładamy do miski. Rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. Smarujemy tortille powstałym kremem.
- Kroimy placek na cztery równe części (raz kroimy na pół i te połowy też na pół).
- Na każdą połowę kładziemy dwa plastry szynki, z jednego brzegu kładziemy 2 suszone pomidory. Zawijamy tak, jak na obrazku. Jeżeli zdecydowaliśmy się na pastę z suszonych pomidorów, to teraz dopiero ją nakładamy na tortillę.
- Smarujemy tortillę twarożkiem. Kroimy na cztery równe części. Na brzegu każdej z nich układamy łososia i kiełki. Powoli i ostrożnie zawijamy. Gotowe!
- Tortille można spokojnie spakować do pojemnika i zjeść w pracy lub szkole. W takim wypadku przygotowując tortille z suszonymi pomidorami nakładaj je możliwe bez oleju, żeby nie przemoczyły placka.
ZDROWE DANIA NA IMPREZĘ – DODATKI
- Fit smalec z fasoli
Wszelkiego rodzaju pasty i dipy to przecież hit każdej imprezy. A smalec? Ze świeżym chlebkiem? Lepsza może być tylko wersja, którą proponuję – bez mięsa, za to z fasoli! Smalec jest pyszny, tani w przygotowaniu i smakuje dużo lepiej, niż brzmi (uwierzcie, ja też często nie jestem zachwycona, jak widzę, że coś jest z fasoli).
- Frytki z batatów
Pieczone w piekarniku, jedynie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego i przypraw, nie mają dużej liczby kalorii i świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek do obiadu jak i osobna przekąska, np. do filmu.
- Ciekawe dressingi do sałatek
Dobry dressing może diametralnie zmienić całą sałatkę – to fakt. Niestety, gotowe, kupne sosy mają zazwyczaj mnóstwo niechcianych składników, które zmienią danie w mało wartościowy zamiennik. Dlatego dziś przygotowałam dla was kilka przepisów na własne dressingi, które wyniosą waszą, nawet najzwyklejszą, sałatkę na zupełnie inny poziom.
- Pasta z twarogu, mus z wędzonego łososia, sałatka z cieciorką
Bardzo proste przepisy na bazie serka śmietankowego.
- Dip z jogurtem i serem feta
Błyskawiczny dip, który sprawdzi się zarówno jako pasta na kanapki, jak i jako dodatek do pieczywka, warzywnych słupków i innych przekąsek.
Składniki:
– 1/3 opakowania fety
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz , ulubione zioła (u mnie bazylią i oregano)
– poszatkowany ogórek
– kilka pomidorków cherryFetę miksuję z jogurtem i przyprawami na puszystą masę, dodaję poszatkowanego ogórka i pomidorki 🍅🍅 Dip robi się w kilka minut, a jest fajną, ciekawą alternatywą dla standardowych jogurtowych sosów – feta nadaje mu charakterku 😎 - Salsa pomidorowa i pikantne guacamole
Pomidorowa salsa – orzeźwiająca i z charakterystycznym smakiem i zapachem świeżej kolendry ♥️ Składniki – średnia miska:
– 4 średnie pomidory
– 1 czerwona cebula
– ½ czerwonej papryki
– sól, pieprz
– 2 małe ząbki czosnku
– łyżeczka soku z limonki
– 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry z Ryneczku LidlaPrzygotowanie:
– Pomidory, cebulę oraz czerwoną paprykę drobno kroimy w kosteczkę.
– Wrzucamy warzywa do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z limonki oraz kolendrę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na
15 minut.
– Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrąPikantne guacamole – bazyliowe, z dodatkiem ostrej papryczki – w sam raz do małych przegryzek, a nawet warzywnych paseczków czy mini-tortilli.♥️ Składniki – średnia miska:
– 2 dojrzałe awokado
– 1 czerwona cebula
– 2 papryczki piri-piri
– sól, pieprz
– 2 małe ząbki czosnku
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii z Ryneczku LidlaPrzygotowanie:
– Awokado kroimy na pół, wydrążamy ze skórki i rozgniatamy widelcem.
– Cebulę kroimy bardzo drobno razem z papryczkami piri-piri.
– Do awokado dodajemy cebulę, papryczki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników i dokładnie mieszamy.