KolacjaPrzekąskiPrzepisyŚniadania

Fit smalec – czy to możliwe? Przepyszny smalec z fasoli [PRZEPIS]

Fit smalec – czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że jak najbardziej – nie dość, że istnieje dużo zdrowsza i mniej kaloryczna wersja, to na dodatek smakuje przepysznie!  Mam dzisiaj dla Was prosty i przyjemny przepis, który na pewno się sprawdzi – zwłaszcza, jeśli lubicie wszelkiego rodzaju smarowidła!
Mogę za ten przepis ręczyć  – warto! U nas po przygotowaniu pasta zniknęła błyskawicznie!

Smalec z fasoli przewijał mi się jakieś milion razy w trakcie przeglądania internetu i zawsze chciałam wypróbować ten przepis, ale nigdy jakoś nie mogłam się za to zabrać. Pretekstem stał się bochen domowego i mega zdrowego chlebka, który dostaliśmy od mamy Patryka. W końcu mając tyle chleba, jak tutaj nie zrobić jakiejś pasty?

A prawda jest taka, że ja po prostu uwielbiam smalec. Na wszystkich weselach podbijam kącik wiejski i się zajadam, słysząc co chwila od ludzi, którzy znają mnie głównie z bycia trenerką: TO TY JESZ SMALEC?

Przecież na weselu kalorie się nie liczą! Ale ja nie o tym – tylko o alternatywnej wersji, która jest dużo zdrowsza, dużo mniej kaloryczna i nie trzeba jej jeść tylko na weselach, ale można także na co dzień.

Przepis, który widzicie pod spodem, to wariacja różnych wersji, które testowałam. Ta w końcu najbardziej przypadła mi do smaku – są standardowe dla smalcu przyprawy, jest jabłko, cebulka, czosnek (a jeśli ktoś dłużej obserwuje mojego bloga to wie, że przecież czosnek to ja kocham) oraz… kasza gryczana, która robi wrażenie „skwarek” i fajnie chrupie.

Zachęcam Was do spróbowania, bo smalec robi się mega szybko, jest tani w produkcji i na pewno będzie Wam smakował. 🙂 

Wydruk przepisu
Smalec z fasoli
Szybki do zrobienia, pyszny i dużo mniej kaloryczny, niż tradycyjna wersja.
Porcje
średnia miska
Składniki
Porcje
średnia miska
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na samym początku gotujemy kaszę według wskazówek na opakowaniu. Staramy się jej nie rozgotować.
  2. W międzyczasie kroimy cebulę na drobną kostkę, jabłko też kroimy na drobną kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach.
  3. Rozgrzewamy patelnię, na niej masło klarowane i smażymy cebulę z jabłkiem przez ok. 3-4 minuty na średnim ogniu (pilnujemy, żeby się nie przypaliło). Dodajemy połowę przypraw, mieszamy.
  4. Fasolę odcedzamy. Miksujemy w blenderze na gładką masę.
  5. Gładką masę fasolową przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażoną cebulkę z jabłkiem i drugą połowę przypraw. Dokładnie mieszamy ze sobą.
  6. Przygotowany smalec można już jeść 🙂 Można też trzymać kilka dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku lub słoiku.
Pozostałe informacje

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.