KolacjaObiadyPrzepisy

Pikantna zupa dyniowa – zdrowy przepis na obiad/kolację! [PRZEPIS]

pikantna zupa dyniowa w miseczce w kształcie serca

Aromatyczna, wyrazista i pyszna – ta pikantna zupa dyniowa to mój hit w kuchni. Zdrowa i syta, będzie świetnym posiłkiem, który urozmaici Waszą dietę. W sam raz na szybki obiad albo ciepłą kolację.

ZDROWY PRZEPIS NA OBIAD – PIKANTNA ZUPA DYNIOWA

Przepisów na zupy dyniowe jest mnóstwo – wiadomo. Ale ta z tego przepisu to prawdziwy hit. Kocham ją. Powstała w wyniku zmieszania różnych przepisów i przypraw, tworząc danie idealne. Najchętniej jadłabym ją codziennie, gdyby Patryk nie marudził, że znowu to samo.

pikantna zupa dyniowa - zdrowy obiad lub kolacja

Ostry smak może pomóc w podkręceniu metabolizmu, a obecność wszystkich makroskładników zapewnia Wam zdrowy i mega wartościowy posiłek.  Jak dla mnie, pikantna zupa dyniowa to świetna propozycja jako obiad lub kolacja. Wbrew pozorom, zupa jest też bardzo syta. Problem leży tylko w tym, że może być trochę za smaczna. Ja zawsze biorę dokładkę.

Pikantna zupa dyniowa świetnie sprawdza się także, jeśli czujemy, że coś nas bierze – zawsze wtedy ją przygotowuję i przeziębienie ucieka daleko – to dzięki zawartemu imbirowi i czosnkowi.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!

PIKANTNA ZUPA DYNIOWA – PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 4

Składniki

  • 500 ml bulionu może być zarówno warzywny, jak i mięsny
  • 330 g dyni
  • 0,5 opakowania makaronu ryżowego
  • 300 g piersi z indyka
  • 0,5 łyżki masła klarowanego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 12 sztuk pieczarek
  • 2,5-3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 sztuki papryczek piri piri
  • 0,5 dużej cebuli
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pasty curry – czerwonej
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros do kurczaka z dobrym składem lub własna mieszanka

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy bulion według uznania i własnego przepisu.
  2. Obieramy dynię i kroimy w małą kostkę.
  3. Do garnka wrzucamy masło klarowane i roztapiamy. W międzyczasie kroimy cebulę w drobniutką kosteczkę, przeciskamy czosnek przez praskę, ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Gdy masło będzie gotowe (lekko roztopione) wrzucamy do garnka przygotowaną cebulę, czosnek i imbir.
  4. Do garnka dodajemy pastę curry oraz pokrojoną dynię. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-5 minut na średnim ogniu.
  5. Po tym czasie zalewamy dynię bulionem. Gotujemy przez 5 minut.
  6. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę. Obsypujemy przyprawą gyros. Podsmażamy na patelni z masłem klarowanym lub grillujemy na patelni grillowej.
  7. Do zupy dodajemy przyprawy: kurkumę, czosnek suszony, paprykę ostrą. Kroimy papryczkę piri piri na małe kawałeczki i wrzucamy do zupy.
  8. Wlewamy całą białą część z puszki mleczka kokosowego. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Gotujemy przez 10 minut.
  9. W czasie gdy zupa się gotuje, przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie instrukcją na opakowaniu.
  10. Obierany i kroimy pieczarki. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 5 minut. Próbujemy zupy – jeśli jest za mało wyrazista, dodajemy więcej imbiru i pasty curry.
  11. Do miseczek nakładamy makaronu ryżowego, zalewamy zupą. Pikantna zupa dyniowa jest gotowa! (Uwaga: nie wrzucamy całego makaronu do garnka z zupą – brzydko pochłonie zupę.)

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.