Aromatyczna, wyrazista i pyszna – ta zupa dyniowa to mój hit w kuchni. Zdrowa i syta, będzie świetnym posiłkiem, który urozmaici Waszą dietę. W sam raz na szybki obiad albo ciepłą kolację!
ZDROWY PRZEPIS NA OBIAD
Przepisów na zupy dyniowe jest mnóstwo – wiadomo. Ale ta z tego przepisu to prawdziwy hit. Kocham ją 🙂 Powstała w wyniku zmieszania różnych przepisów i przypraw, tworząc danie idealne. Najchętniej jadłabym ją codziennie, gdyby Patryk nie marudził, że znowu to samo. 🙂
Ostry smak może pomóc w podkręceniu metabolizmu, a obecność wszystkich makroskładników zapewnia Wam zdrowy i mega wartościowy posiłek. Jak dla mnie, to świetna propozycja jako obiad lub kolacja. Wbrew pozorom, zupa jest też bardzo syta. Problem leży tylko w tym, że może być trochę za smaczna 🙂 Ja zawsze biorę dokładkę.
Ta zupka świetnie sprawdza się także, jeśli czujemy, że coś nas bierze – zawsze wtedy ją przygotowuję i przeziębienie ucieka daleko – to dzięki zawartemu imbirowi i czosnkowi.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować 🙂

Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
porcji
|
- 500 ml bulionu może być zarówno warzywny, jak i mięsny
- 330 g dyni
- 0,5 opakowania makaronu ryżowego
- 300 g piersi z indyka
- 0,5 łyżki masła klarowanego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 12 sztuk pieczarek
- 2,5-3 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 3 sztuki papryczek piri piri
- 0,5 dużej cebuli
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pasty curry - czerwonej
- 2 łyżeczki przyprawy gyros do kurczaka z dobrym składem lub własna mieszanka
Składniki
|
![]() |
- Gotujemy bulion według uznania i własnego przepisu.
- Obieramy dynię i kroimy w małą kostkę.
- Do garnka wrzucamy masło klarowane i roztapiamy. W międzyczasie kroimy cebulę w drobniutką kosteczkę, przeciskamy czosnek przez praskę, ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Gdy masło będzie gotowe (lekko roztopione) wrzucamy do garnka przygotowaną cebulę, czosnek i imbir.
- Do garnka dodajemy pastę curry oraz pokrojoną dynię. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-5 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie zalewamy dynię bulionem. Gotujemy przez 5 minut.
- W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę. Obsypujemy przyprawą gyros. Podsmażamy na patelni z masłem klarowanym lub grillujemy na patelni grillowej.
- Do zupy dodajemy przyprawy: kurkumę, czosnek suszony, paprykę ostrą. Kroimy papryczkę piri piri na małe kawałeczki i wrzucamy do zupy.
- Wlewamy całą białą część z puszki mleczka kokosowego. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Gotujemy przez 10 minut.
- W czasie gdy zupa się gotuje, przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie instrukcją na opakowaniu.
- Obierany i kroimy pieczarki. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 5 minut. Próbujemy zupy - jeśli jest za mało wyrazista, dodajemy więcej imbiru i pasty curry.
- Do miseczek nakładamy makaronu ryżowego, zalewamy zupą. Gotowe!
Uwaga: nie wrzucamy całego makaronu do garnka z zupą - brzydko pochłonie zupę.