Pikantna zupa dyniowa – zdrowy przepis na obiad/kolację! [PRZEPIS]

Aromatyczna, wyrazista i pyszna – ta zupa dyniowa to mój hit w kuchni. Zdrowa i syta, będzie świetnym posiłkiem, który urozmaici Waszą dietę. W sam raz na szybki obiad albo ciepłą kolację!

ZDROWY PRZEPIS NA OBIAD

Przepisów na zupy dyniowe jest mnóstwo – wiadomo. Ale ta z tego przepisu to prawdziwy hit. Kocham ją 🙂 Powstała w wyniku zmieszania różnych przepisów i przypraw, tworząc danie idealne. Najchętniej jadłabym ją codziennie, gdyby Patryk nie marudził, że znowu to samo. 🙂zdrowy przepis na obiad

Ostry smak może pomóc w podkręceniu metabolizmu, a obecność wszystkich makroskładników zapewnia Wam zdrowy i mega wartościowy posiłek.  Jak dla mnie, to świetna propozycja jako obiad lub kolacja. Wbrew pozorom, zupa jest też bardzo syta. Problem leży tylko w tym, że może być trochę za smaczna 🙂 Ja zawsze biorę dokładkę.

zdrowy przepis na obiad

Ta zupka świetnie sprawdza się także, jeśli czujemy, że coś nas bierze – zawsze wtedy ją przygotowuję i przeziębienie ucieka daleko – to dzięki zawartemu imbirowi i czosnkowi.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować 🙂 

zdrowy przepis na obiad

Wydruk przepisu
Pikantna zupa dyniowa
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Gotujemy bulion według uznania i własnego przepisu.
  2. Obieramy dynię i kroimy w małą kostkę.
  3. Do garnka wrzucamy masło klarowane i roztapiamy. W międzyczasie kroimy cebulę w drobniutką kosteczkę, przeciskamy czosnek przez praskę, ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Gdy masło będzie gotowe (lekko roztopione) wrzucamy do garnka przygotowaną cebulę, czosnek i imbir.
  4. Do garnka dodajemy pastę curry oraz pokrojoną dynię. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-5 minut na średnim ogniu.
  5. Po tym czasie zalewamy dynię bulionem. Gotujemy przez 5 minut.
  6. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę. Obsypujemy przyprawą gyros. Podsmażamy na patelni z masłem klarowanym lub grillujemy na patelni grillowej.
  7. Do zupy dodajemy przyprawy: kurkumę, czosnek suszony, paprykę ostrą. Kroimy papryczkę piri piri na małe kawałeczki i wrzucamy do zupy.
  8. Wlewamy całą białą część z puszki mleczka kokosowego. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Gotujemy przez 10 minut.
  9. W czasie gdy zupa się gotuje, przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie instrukcją na opakowaniu.
  10. Obierany i kroimy pieczarki. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 5 minut. Próbujemy zupy - jeśli jest za mało wyrazista, dodajemy więcej imbiru i pasty curry.
  11. Do miseczek nakładamy makaronu ryżowego, zalewamy zupą. Gotowe!
Pozostałe informacje

Uwaga: nie wrzucamy całego makaronu do garnka z zupą - brzydko pochłonie zupę.