• Szukaj

Pikantna zupa dyniowa – zdrowy przepis na obiad/kolację! [PRZEPIS]

Aromatyczna, wyrazista i pyszna – ta zupa dyniowa to mój hit w kuchni. Zdrowa i syta, będzie świetnym posiłkiem, który urozmaici Waszą dietę. W sam raz na szybki obiad albo ciepłą kolację!

ZDROWY PRZEPIS NA OBIAD

Przepisów na zupy dyniowe jest mnóstwo – wiadomo. Ale ta z tego przepisu to prawdziwy hit. Kocham ją 🙂 Powstała w wyniku zmieszania różnych przepisów i przypraw, tworząc danie idealne. Najchętniej jadłabym ją codziennie, gdyby Patryk nie marudził, że znowu to samo. 🙂zdrowy przepis na obiad

Ostry smak może pomóc w podkręceniu metabolizmu, a obecność wszystkich makroskładników zapewnia Wam zdrowy i mega wartościowy posiłek.  Jak dla mnie, to świetna propozycja jako obiad lub kolacja. Wbrew pozorom, zupa jest też bardzo syta. Problem leży tylko w tym, że może być trochę za smaczna 🙂 Ja zawsze biorę dokładkę.

zdrowy przepis na obiad

Ta zupka świetnie sprawdza się także, jeśli czujemy, że coś nas bierze – zawsze wtedy ją przygotowuję i przeziębienie ucieka daleko – to dzięki zawartemu imbirowi i czosnkowi.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować 🙂 

zdrowy przepis na obiad

Wydruk przepisu
Pikantna zupa dyniowa
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Gotujemy bulion według uznania i własnego przepisu.
  2. Obieramy dynię i kroimy w małą kostkę.
  3. Do garnka wrzucamy masło klarowane i roztapiamy. W międzyczasie kroimy cebulę w drobniutką kosteczkę, przeciskamy czosnek przez praskę, ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Gdy masło będzie gotowe (lekko roztopione) wrzucamy do garnka przygotowaną cebulę, czosnek i imbir.
  4. Do garnka dodajemy pastę curry oraz pokrojoną dynię. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-5 minut na średnim ogniu.
  5. Po tym czasie zalewamy dynię bulionem. Gotujemy przez 5 minut.
  6. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę. Obsypujemy przyprawą gyros. Podsmażamy na patelni z masłem klarowanym lub grillujemy na patelni grillowej.
  7. Do zupy dodajemy przyprawy: kurkumę, czosnek suszony, paprykę ostrą. Kroimy papryczkę piri piri na małe kawałeczki i wrzucamy do zupy.
  8. Wlewamy całą białą część z puszki mleczka kokosowego. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Gotujemy przez 10 minut.
  9. W czasie gdy zupa się gotuje, przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie instrukcją na opakowaniu.
  10. Obierany i kroimy pieczarki. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 5 minut. Próbujemy zupy - jeśli jest za mało wyrazista, dodajemy więcej imbiru i pasty curry.
  11. Do miseczek nakładamy makaronu ryżowego, zalewamy zupą. Gotowe!
Pozostałe informacje

Uwaga: nie wrzucamy całego makaronu do garnka z zupą - brzydko pochłonie zupę.

 

Napisane przez
Marta Hennig

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.

Zobacz wszystkie artykuły
Napisane przez Marta Hennig

Chcesz być fit?

MAM COŚ DLA CIEBIE!


Na moim kanale youtube znajdziesz treningi, zestawy ćwiczeń na konkretne partie ciała, zdrowe przepisy, pomysły na jadłospis na cały dzień, porady dotyczące bycia fit oraz wiele, wiele więcej!
I to wszystko za darmo!