Makaron z pietruszkowym pesto – prosty przepis na zdrowy obiad! [+ wyniki konkursu!]

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu! A to oznacza, że dobrze byłoby go odpowiednio
świętować.  Dlatego przygotowałam dla Was specjalny przepis na to święto –
pyszny, pełnoziarnisty makaron, domowe pesto z naturalnych składników i
błyskawiczne przygotowanie – czego chcieć więcej? To danie to idealny pomysł na
zdrowy obiad. Tylko gotować!
Chodźcie zobaczyć nowy przepis!

Proste, szybkie przepisy – to dla mnie podstawa zdrowego żywienia. Mając milion
projektów na minutę, nie zawsze mam czas (dobra, nie oszukujmy się – prawie nigdy
nie mam czasu) na to, żeby siedzieć nad jednym daniem godzinami i przyrządzać je
z namaszczeniem.

Dużo lepiej sprawdzają się u mnie proste dania. I taki jest ten makaron z domowym
pesto! Uwielbiam go, bo to idealny, szybki pomysł na posiłek. Dodatkowo,
można go też spokojnie wziąć do lunchboxa i zabrać do pracy czy na uczelnię –
sprawdzi się nawet na zimno (chociaż oczywiście, najlepiej smakuje na ciepło!)

I bez obaw: makaron jak najbardziej może występować w zdrowym i wartościowym jadłospisie. Wystarczy dopasować wielkość porcji do naszego zapotrzebowania kalorycznego i wybierać opcje pełnoziarniste. Nawet na diecie redukcyjnej nie ma problemu z tym, żeby jeść posiłki, których bazą jest makaron. Liczy się tak naprawdę jakość i ilość dania – i tyle.

MAKARON Z PIETRUSZKOWYM PESTO 

Składniki:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno
  • 100 g łososia wędzonego (może być też pstrąg łososiowy wędzony)
  • 2 natki pietruszki
  • Mała garść rukoli
  • 1 awokado (najlepiej dojrzałe)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Cukinię kroimy na cienkie półplasterki.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię możemy ugotować
    razem z makaronem, lub zgrillować na patelni grillowej.
  • Zaczynamy robić nasze pietruszkowe pesto: siekamy drobno pietruszkę, rukolę i
    awokado, czosnek zgniatamy.
  • Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
    Miksujemy.
  • Kroimy łososia na małe kawałki.
  • Ugotowany makaron mieszamy z łososiem oraz pesto bardzo dokładnie. Gotowe!

Do dania można też dodać: kuleczki sera mozarella, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, odrobinę tartego sera, pestki słonecznika.

W wersji wege po prostu zrezygnowałam z łososia i dodałam pomidorki koktajlowe, żeby przełamać smak pesto, ale zalecałbym także dodanie wegańskiego źródła białka w jakiejś formie – dzięki temu nasz posiłek będzie jeszcze bardziej wartościowy.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i go wypróbujecie – jest świetny i prosty!
A jeśli tak jak ja lubicie makaron, to zerknijcie też na te dwa przepisy:

WYNIKI KONKURSU LUBELLA:

Ponieważ dziś świętujemy Światowy Dzień Makaronu, dlatego też bardzo miło mi
oznajmić, że nagrody z naszego konkursu, który ogłaszałam tydzień temu, wędrują do:

Zwycięzców bardzo proszę o wiadomość na adres: kontakt@codzienniefit.pl w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników.