• Szukaj

Makaron z pietruszkowym pesto – prosty przepis na zdrowy obiad! [+ wyniki konkursu!]

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu! A to oznacza, że dobrze byłoby go odpowiednio
świętować.  Dlatego przygotowałam dla Was specjalny przepis na to święto –
pyszny, pełnoziarnisty makaron, domowe pesto z naturalnych składników i
błyskawiczne przygotowanie – czego chcieć więcej? To danie to idealny pomysł na
zdrowy obiad. Tylko gotować!
Chodźcie zobaczyć nowy przepis!

Proste, szybkie przepisy – to dla mnie podstawa zdrowego żywienia. Mając milion
projektów na minutę, nie zawsze mam czas (dobra, nie oszukujmy się – prawie nigdy
nie mam czasu) na to, żeby siedzieć nad jednym daniem godzinami i przyrządzać je
z namaszczeniem.

Dużo lepiej sprawdzają się u mnie proste dania. I taki jest ten makaron z domowym
pesto! Uwielbiam go, bo to idealny, szybki pomysł na posiłek. Dodatkowo,
można go też spokojnie wziąć do lunchboxa i zabrać do pracy czy na uczelnię –
sprawdzi się nawet na zimno (chociaż oczywiście, najlepiej smakuje na ciepło!)

I bez obaw: makaron jak najbardziej może występować w zdrowym i wartościowym jadłospisie. Wystarczy dopasować wielkość porcji do naszego zapotrzebowania kalorycznego i wybierać opcje pełnoziarniste. Nawet na diecie redukcyjnej nie ma problemu z tym, żeby jeść posiłki, których bazą jest makaron. Liczy się tak naprawdę jakość i ilość dania – i tyle.

MAKARON Z PIETRUSZKOWYM PESTO 

Składniki:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno
  • 100 g łososia wędzonego (może być też pstrąg łososiowy wędzony)
  • 2 natki pietruszki
  • Mała garść rukoli
  • 1 awokado (najlepiej dojrzałe)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Cukinię kroimy na cienkie półplasterki.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię możemy ugotować
    razem z makaronem, lub zgrillować na patelni grillowej.
  • Zaczynamy robić nasze pietruszkowe pesto: siekamy drobno pietruszkę, rukolę i
    awokado, czosnek zgniatamy.
  • Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
    Miksujemy.
  • Kroimy łososia na małe kawałki.
  • Ugotowany makaron mieszamy z łososiem oraz pesto bardzo dokładnie. Gotowe!

Do dania można też dodać: kuleczki sera mozarella, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, odrobinę tartego sera, pestki słonecznika.

W wersji wege po prostu zrezygnowałam z łososia i dodałam pomidorki koktajlowe, żeby przełamać smak pesto, ale zalecałbym także dodanie wegańskiego źródła białka w jakiejś formie – dzięki temu nasz posiłek będzie jeszcze bardziej wartościowy.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i go wypróbujecie – jest świetny i prosty!
A jeśli tak jak ja lubicie makaron, to zerknijcie też na te dwa przepisy:

WYNIKI KONKURSU LUBELLA:

Ponieważ dziś świętujemy Światowy Dzień Makaronu, dlatego też bardzo miło mi
oznajmić, że nagrody z naszego konkursu, który ogłaszałam tydzień temu, wędrują do:

Zwycięzców bardzo proszę o wiadomość na adres: kontakt@codzienniefit.pl w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników.

Napisane przez
Marta Hennig

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.

Zobacz wszystkie artykuły
Napisane przez Marta Hennig

Chcesz być fit?

MAM COŚ DLA CIEBIE!


Na moim kanale youtube znajdziesz treningi, zestawy ćwiczeń na konkretne partie ciała, zdrowe przepisy, pomysły na jadłospis na cały dzień, porady dotyczące bycia fit oraz wiele, wiele więcej!
I to wszystko za darmo!