KOCHAM gofry! I zawsze kochałam! To był dla mnie prawdziwy symbol wakacji – zwłaszcza, że nigdy w domu nie miałam gofrownicy, więc ten niby zwyczajny przysmak kupowałam zawsze w trakcie lata – czy to nad morzem, czy w górach. Kiedy jednak ostatnio ujrzałam gofrownicę w sklepie to wiedziałam dwie rzeczy – po pierwsze: muszę ją mieć i po drugie: zacznę na niej robić przepyszne, zdrowe wersje gofrów.
I co? I udało się! Mam dla Was 3 sposoby na gofry – wersję jaglaną, owsianą i pełnoziarnistą, a wszystkie przepyszne i co najważniejsze – zdrowe!
Moja faza na gofry nigdy nie mija. To jedno z takich dań, które mogę jeść często i w ogóle mi się nie nudzi. Myślę, że to też fajny przysmak – zarówno w wersji deserowej, jak i jako danie śniadaniowe, kolacyjne czy drugie śniadanie (nawet w wersji do lunch boxa!). W każdym razie, jakiś czas temu kupiłam gofrownicę w Biedronce i wpadłam w szał gofrowania. Jemy gofry przynajmniej dwa razy w tygodniu. Na razie mój Patryk nie narzeka, więc chyba mi wychodzą.
Wstrzymywałam się przez chwilę z wpisem o gofrach, bo chciałam dopracować przepisy. Na początku wcale nie było tak super, gofry wychodziły jakieś takie suche albo zbyt zdrowe – wiecie, jaki to smak? Jak tektura 😀 Dlatego potrzebowałam trochę czasu, żeby pokombinować z proporcjami – i wreszcie mi się udało wyczarować coś super.
To co, lecimy?
GOFRY JAGLANE
Dla mnie – bezapelacyjnie najlepsze! Kruche i dla mnie nie do odróżnienia od tradycyjnych gofrów, za to dużo lżejsze i bardziej „fit”. Jem je w wersji na słodko, tak moim zdaniem najlepiej pasują.
Przepis na 6 gofrów (w mojej gofrownicy są 4 miejsca jednocześnie). Jedna porcja to 2 gofry.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 150 g mąki jaglanej
- 250 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub innego zdrowego tłuszczu
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu (jeśli lubimy słodkie gofry)
WYKONANIE
Włączyć gofrownicę do nagrzewania.
Jajka wymieszać z mlekiem i olejem. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek i zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką (ja zazwyczaj mieszam, bo szkoda mi czasu na wyciąganie miksera). Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut.
Podawać na słodko – ze świeżymi owocami i łyżeczką cukru pudru lub z domową konfiturą lub z ubitym mlekiem kokosowym i owocami.
GOFRY PEŁNOZIARNISTE
Te gofry nadają się zarówno do podawania w wersji wytrawnej jak i na słodko. Ja jadłam je na wytrawnie z awokado i jajkiem.
Przepis na 6 gofrów (w mojej gofrownicy są 4 miejsca jednocześnie). Jedna porcja to 2 gofry.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki (o pojemności 200 ml) mąki pełnoziarnistej – ja używam Lubella Pełne ziarno (do wypieku chleba – taki ma dopisek na opakowaniu)
- 1 szklanka mleka migdałowego (może być też krowie)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jaja
- opcjonalnie: woda (jeśli ciasto wyjdzie za gęste)
Nagrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, jeśli ciasto będzie za gęste – dodajemy trochę wody. Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut.
U mnie z jajkiem i awokado: 1 awokado rozdrabniam widelcem, dodaję sól, pieprz i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie mieszam, a następnie smaruję masą z awokado gotowe gofry. W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego smażę jajko sadzone i układam na gofrach. Można dodawać kawałek szynki parmeńskiej.
GOFRY OWSIANE
Przepis na 3 gofry (w mojej gofrownicy są 4 miejsca jednocześnie). Jedna porcja to 2 gofry.
SKŁADNIKI:
- 75 g mąki owsianej
- 125 ml mleka migdałowego (może być też krowie lub inne roślinne)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego + 1 łyżka wody
Mieszamy mąkę, sól, proszek i ksylitol. W osobnej misce mieszamy składniki płynne: jajko, mleko, olej rzepakowy i wodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i znów dokładnie mieszamy. Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut.
Podawać na słodko – ze świeżymi owocami i łyżeczką cukru pudru lub z domową konfiturą lub z ubitym mlekiem kokosowym i owocami.
LUBISZ GOFRY?
A Ty lubisz gofry? Możecie macie jakieś ciekawe pomysły na to z czym je jeść? Ja zazwyczaj ograniczam się właśnie do tych samych dodatków: świeżych owoców, konfitury malinowej mojej mamy albo robię bitą śmietanę z mleka kokosowego i dodaję maliny lub borówki. 🙂 Dajcie znać w komentarzu!