• Szukaj

Zdrowe gofry – 3 różne sposoby na zdrowe gofry – jaglane, owsiane i pełnoziarniste! [PRZEPISY]

KOCHAM gofry! I zawsze kochałam! To był dla mnie prawdziwy symbol wakacji – zwłaszcza, że nigdy w domu nie miałam gofrownicy, więc ten niby zwyczajny przysmak kupowałam zawsze w trakcie lata – czy to nad morzem, czy w górach. Kiedy jednak ostatnio ujrzałam gofrownicę w sklepie to wiedziałam dwie rzeczy – po pierwsze: muszę ją mieć i po drugie: zacznę na niej robić przepyszne, zdrowe wersje gofrów.
I co? I udało się! Mam dla Was 3 sposoby na gofry – wersję jaglaną, owsianą i pełnoziarnistą, a wszystkie przepyszne i co najważniejsze – zdrowe!

Moja faza na gofry nigdy nie mija. To jedno z takich dań, które mogę jeść często i w ogóle mi się nie nudzi. Myślę, że to też fajny przysmak – zarówno w wersji deserowej, jak i jako danie śniadaniowe, kolacyjne czy drugie śniadanie (nawet w wersji do lunch boxa!). W każdym razie, jakiś czas temu kupiłam gofrownicę w Biedronce i wpadłam w szał gofrowania. Jemy gofry przynajmniej dwa razy w tygodniu. Na razie mój Patryk nie narzeka, więc chyba mi wychodzą.

Wstrzymywałam się przez chwilę z wpisem o gofrach, bo chciałam dopracować przepisy. Na początku wcale nie było tak super, gofry wychodziły jakieś takie suche albo zbyt zdrowe – wiecie, jaki to smak? Jak tektura 😀 Dlatego potrzebowałam trochę czasu, żeby pokombinować z proporcjami – i wreszcie mi się udało wyczarować coś super.

To co, lecimy?

GOFRY JAGLANE

Dla mnie – bezapelacyjnie najlepsze! Kruche i dla mnie nie do odróżnienia od tradycyjnych gofrów, za to dużo lżejsze i bardziej „fit”. Jem je w wersji na słodko, tak moim zdaniem najlepiej pasują.

Przepis na 6 gofrów (w mojej gofrownicy są 4 miejsca jednocześnie). Jedna porcja to 2 gofry.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 150 g mąki jaglanej
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub innego zdrowego tłuszczu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu (jeśli lubimy słodkie gofry)

WYKONANIE

Włączyć gofrownicę do nagrzewania.

Jajka wymieszać z mlekiem i olejem. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek i zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką (ja zazwyczaj mieszam, bo szkoda mi czasu na wyciąganie miksera). Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut.

Podawać na słodko – ze świeżymi owocami i łyżeczką cukru pudru lub z domową konfiturą lub z ubitym mlekiem kokosowym i owocami.

GOFRY PEŁNOZIARNISTE

Te gofry nadają się zarówno do podawania w wersji wytrawnej jak i na słodko. Ja jadłam je na wytrawnie z awokado i jajkiem.

Przepis na 6 gofrów (w mojej gofrownicy są 4 miejsca jednocześnie). Jedna porcja to 2 gofry.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki (o pojemności 200 ml) mąki pełnoziarnistej – ja używam Lubella Pełne ziarno (do wypieku chleba – taki ma dopisek na opakowaniu)
  • 1 szklanka mleka migdałowego (może być też krowie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • opcjonalnie: woda (jeśli ciasto wyjdzie za gęste)

Nagrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, jeśli ciasto będzie za gęste – dodajemy trochę wody.  Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut.

U mnie z jajkiem i awokado: 1 awokado rozdrabniam widelcem, dodaję sól, pieprz i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie mieszam, a następnie smaruję masą z awokado gotowe gofry. W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego smażę jajko sadzone i układam na gofrach. Można dodawać kawałek szynki parmeńskiej.

GOFRY OWSIANE

Przepis na 3 gofry (w mojej gofrownicy są 4 miejsca jednocześnie). Jedna porcja to 2 gofry.

SKŁADNIKI:

  • 75 g mąki owsianej
  • 125 ml mleka migdałowego (może być też krowie lub inne roślinne)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego + 1 łyżka wody

Mieszamy mąkę, sól, proszek i ksylitol. W osobnej misce mieszamy składniki płynne: jajko, mleko, olej rzepakowy i wodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i znów dokładnie mieszamy. Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut.

Podawać na słodko – ze świeżymi owocami i łyżeczką cukru pudru lub z domową konfiturą lub z ubitym mlekiem kokosowym i owocami.

LUBISZ GOFRY?

A Ty lubisz gofry? Możecie macie jakieś ciekawe pomysły na to z czym je jeść? Ja zazwyczaj ograniczam się właśnie do tych samych dodatków: świeżych owoców, konfitury malinowej mojej mamy albo robię bitą śmietanę z mleka kokosowego i dodaję maliny lub borówki. 🙂 Dajcie znać w komentarzu!

Napisane przez
Marta Hennig

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.

Zobacz wszystkie artykuły
Napisane przez Marta Hennig

Chcesz być fit?

MAM COŚ DLA CIEBIE!


Na moim kanale youtube znajdziesz treningi, zestawy ćwiczeń na konkretne partie ciała, zdrowe przepisy, pomysły na jadłospis na cały dzień, porady dotyczące bycia fit oraz wiele, wiele więcej!
I to wszystko za darmo!