Zdrowe gofry – 3 różne sposoby na zdrowe gofry – jaglane, owsiane i pełnoziarniste! [PRZEPISY]

KOCHAM gofry! I zawsze kochałam! To był dla mnie prawdziwy symbol wakacji – zwłaszcza, że nigdy w domu nie miałam gofrownicy, więc ten niby zwyczajny przysmak kupowałam zawsze w trakcie lata – czy to nad morzem, czy w górach. Kiedy jednak ostatnio ujrzałam gofrownicę w sklepie to wiedziałam dwie rzeczy – po pierwsze: muszę ją mieć i po drugie: zacznę na niej robić przepyszne, zdrowe wersje gofrów.
I co? I udało się! Mam dla Was 3 sposoby na gofry – wersję jaglaną, owsianą i pełnoziarnistą, a wszystkie przepyszne i co najważniejsze – zdrowe!

Moja faza na gofry nigdy nie mija. To jedno z takich dań, które mogę jeść często i w ogóle mi się nie nudzi. Myślę, że to też fajny przysmak – zarówno w wersji deserowej, jak i jako danie śniadaniowe, kolacyjne czy drugie śniadanie (nawet w wersji do lunch boxa!). W każdym razie, jakiś czas temu kupiłam gofrownicę w Biedronce i wpadłam w szał gofrowania. Jemy gofry przynajmniej dwa razy w tygodniu. Na razie mój Patryk nie narzeka, więc chyba mi wychodzą.

Wstrzymywałam się przez chwilę z wpisem o gofrach, bo chciałam dopracować przepisy. Na początku wcale nie było tak super, gofry wychodziły jakieś takie suche albo zbyt zdrowe – wiecie, jaki to smak? Jak tektura 😀 Dlatego potrzebowałam trochę czasu, żeby pokombinować z proporcjami – i wreszcie mi się udało wyczarować coś super.

To co, lecimy?

GOFRY JAGLANE

Dla mnie – bezapelacyjnie najlepsze! Kruche i dla mnie nie do odróżnienia od tradycyjnych gofrów, za to dużo lżejsze i bardziej „fit”. Jem je w wersji na słodko, tak moim zdaniem najlepiej pasują.

Przepis na 6 gofrów (w mojej gofrownicy są 4 miejsca jednocześnie). Jedna porcja to 2 gofry.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 150 g mąki jaglanej
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub innego zdrowego tłuszczu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu (jeśli lubimy słodkie gofry)

WYKONANIE

Włączyć gofrownicę do nagrzewania.

Jajka wymieszać z mlekiem i olejem. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek i zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką (ja zazwyczaj mieszam, bo szkoda mi czasu na wyciąganie miksera). Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut.

Podawać na słodko – ze świeżymi owocami i łyżeczką cukru pudru lub z domową konfiturą lub z ubitym mlekiem kokosowym i owocami.

GOFRY PEŁNOZIARNISTE

Te gofry nadają się zarówno do podawania w wersji wytrawnej jak i na słodko. Ja jadłam je na wytrawnie z awokado i jajkiem.

Przepis na 6 gofrów (w mojej gofrownicy są 4 miejsca jednocześnie). Jedna porcja to 2 gofry.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki (o pojemności 200 ml) mąki pełnoziarnistej – ja używam Lubella Pełne ziarno (do wypieku chleba – taki ma dopisek na opakowaniu)
  • 1 szklanka mleka migdałowego (może być też krowie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • opcjonalnie: woda (jeśli ciasto wyjdzie za gęste)

Nagrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, jeśli ciasto będzie za gęste – dodajemy trochę wody.  Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut.

U mnie z jajkiem i awokado: 1 awokado rozdrabniam widelcem, dodaję sól, pieprz i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie mieszam, a następnie smaruję masą z awokado gotowe gofry. W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego smażę jajko sadzone i układam na gofrach. Można dodawać kawałek szynki parmeńskiej.

GOFRY OWSIANE

Przepis na 3 gofry (w mojej gofrownicy są 4 miejsca jednocześnie). Jedna porcja to 2 gofry.

SKŁADNIKI:

  • 75 g mąki owsianej
  • 125 ml mleka migdałowego (może być też krowie lub inne roślinne)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego + 1 łyżka wody

Mieszamy mąkę, sól, proszek i ksylitol. W osobnej misce mieszamy składniki płynne: jajko, mleko, olej rzepakowy i wodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i znów dokładnie mieszamy. Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut.

Podawać na słodko – ze świeżymi owocami i łyżeczką cukru pudru lub z domową konfiturą lub z ubitym mlekiem kokosowym i owocami.

LUBISZ GOFRY?

A Ty lubisz gofry? Możecie macie jakieś ciekawe pomysły na to z czym je jeść? Ja zazwyczaj ograniczam się właśnie do tych samych dodatków: świeżych owoców, konfitury malinowej mojej mamy albo robię bitą śmietanę z mleka kokosowego i dodaję maliny lub borówki. 🙂 Dajcie znać w komentarzu!