Aromatyczna, lekka, zupa z kalafiora – fit – idealna na kolację! [PRZEPIS]

Jeśli szukacie przepisu, który jest fit, szybko się go robi, smakuje pysznie i jednocześnie na pewno będzie pasował do Waszej diety – oto i on! Ta zupa z kalafiora to chyba najlepsza zupa na świecie. Nic, tylko robić!

Ostatnio zakochałam się w zupach. Naprawdę! To świetne danie na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. To też świetna opcja dla wszystkich, którzy dbają o linię – w jednym, często niskokalorycznym daniu macie solidną porcję warzyw i witamin. Obecnie bardzo chętnie wpisuję sobie zupę w jadłospis – najczęściej na kolację albo drugie śniadanie.

Dzięki temu zwiększam ilość warzyw w diecie (ostatnio nie szło mi to najlepiej, pomimo sezonu!) i jednocześnie mam szybki, zdrowy posiłek, który w sam raz pasuje do mojej diety. 

Zawsze mi się wydawało, że przy zupach jest dużo roboty i dlatego ich unikałam, ale to ja byłam w błędzie – robi się j błyskawicznie, można zrobić większą porcję na zapas i jeść przez 2 dni lub więcej, oszczędzając czas.


Dobra, ale po tym przydługim wstępie, prezentuję Wam zupę-cud: lekki krem z kalafiora. 

Patryk powiedział, że jest tak pyszna, że jeśli jej nie wrzucę na bloga, to się obrazi. Więc wrzucam 🙂

I pomyśleć, że zupa powstała, bo nie miałam nic konkretnego w lodówce i zrobiłam jej przegląd, wrzucając do niej to, co mam pod ręką 🙂 

Wydruk przepisu
Aromatyczna, lekka, zupa z kalafiora - fit - idealna na kolację! [PRZEPIS]
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
porcje
Składniki
Zupa krem
Opcjonalne dodatki
  • 1 garść grzanek z pieczywa pełnoziarnistego Ja najczęściej kroję pieczywo w kostkę, dodaję przyprawy i 1 łyżkę oleju rzepakowego, mieszam dokładnie i tak przygotowany chleb wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię. Pilnuję, żeby się nie przypaliło.
  • 1 batat Miałam w lodówce pół batata i zrobiłam z niego chipsy do zupy: pokroiłam batata w talarki, posypałam przyprawami, dodałam łyżeczkę oleju i wrzuciłam do piekarnika na ok. 15 minut na 200 stopni.
  • 100 g szynki parmeńskiej Też miałam w lodówce resztki - poszarpałam i dodałam do zupy, już gotowej do podania w miseczkach.
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
porcje
Składniki
Zupa krem
Opcjonalne dodatki
  • 1 garść grzanek z pieczywa pełnoziarnistego Ja najczęściej kroję pieczywo w kostkę, dodaję przyprawy i 1 łyżkę oleju rzepakowego, mieszam dokładnie i tak przygotowany chleb wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię. Pilnuję, żeby się nie przypaliło.
  • 1 batat Miałam w lodówce pół batata i zrobiłam z niego chipsy do zupy: pokroiłam batata w talarki, posypałam przyprawami, dodałam łyżeczkę oleju i wrzuciłam do piekarnika na ok. 15 minut na 200 stopni.
  • 100 g szynki parmeńskiej Też miałam w lodówce resztki - poszarpałam i dodałam do zupy, już gotowej do podania w miseczkach.
Sposób przygotowania
  1. Przygotowujemy bulion: ja do zup robię bulion błyskawiczny: do wrzątku wrzucam mięso drobiowe, dodaję włoszczyznę, sól, pieprz i trochę sosu sojowego i gotuję przez kilka chwil.
  2. Następnie do bulionu dodajemy kalafior i gotujemy. W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy w garnku na maśle klarowanym lub małej ilości innego tłuszczu.
  3. Przygotowaną cebulę dodajemy do naszej zupy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy czosnek niedźwiedzi (przeczytajcie moje uwagi w składnikach - ja miałam świeży i taki polecam, ale jeśli nie macie, dajcie więcej proszku), czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Gdy kalafior będzie miękki, czekamy chwilę aż zupa ostygnie i blendujemy całość na gładką masę. Powinna wyjść konsystencja zupy krem.
  5. Opcjonalnie: do zupy możemy dodać inne warzywa z lodówki: ziemniaka, marchewkę, cukinię. Dodajemy je wtedy, co kalafior do bulionu.
  6. Zupę podałam z chipsami z batata, grzankami i kawałkami szynki parmeńskiej.
Pozostałe informacje