Jeżeli marzycie o szybkim posiłku, który jednocześnie zawiera w sobie białko, tłuszcze i węglowodany, a na dodatek jest przepyszny – dobrze trafiliście. Moje najnowsze odkrycie jest genialne: tosty z batatów!
Tym razem proponuję tosty z guacamole, ale równie dobrze smakują z masłem orzechowym i bananem, czy z hummusem i warzywami. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia. Jak zwykle z moimi przepisami bywa – wszystko jest proste, szybkie i mało skomplikowane – takie jak lubię!
Tosty z batatów są świetnym urozmaiceniem diety, no i wprowadzają zupełnie nowy smak – warto spróbować!

Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoba
|
Składniki
|
![]() |
- Myjemy batat i kroimy na 4 podłużne części.
- Każdą część smarujemy z obu stron olejem - w małej ilości.
- Wsadzamy połówki do opiekacza. Jeśli nie mamy opiekacza, może być także toster. Bataty potrzebują dużo więcej czasu niż chleb, ja trzymałam swoje z 10 minut przynajmniej - ciągle kontrolując jak wyglądają. Mają być miękkie- sprawdzam widelcem.
- Jeśli nie masz ani tostera, ani opiekacza, wrzuć połówki batata do piekarnika (180 st.) na 20 minut.
- Ugotuj dwa jajka na twardo lub zrób jajka sadzone - jak lubisz. Jeśli decydujesz się na sadzone, najpierw wykonaj guacamole, a dopiero potem zabierz się za jajka.
- W międzyczasie zrób guacamole - połówkę awokado zblenduj lub zgnieć widelcem, dodaj 1-3 ząbki zgniecionego czosnku (zależnie od upodobań), sól, pieprz i trochę soku z cytryny.
- Gotowe tosty batatowe posmaruj guacamole, połóż jajko, ozdób pomidorkami pokrojonymi w plasterki.