Jeżeli marzycie o szybkim posiłku, który jednocześnie zawiera w sobie białko, tłuszcze i węglowodany, a na dodatek jest przepyszny – dobrze trafiliście. Moje najnowsze odkrycie jest genialne: tosty z batatów!
Tym razem proponuję tosty z guacamole, ale równie dobrze smakują z masłem orzechowym i bananem, czy z hummusem i warzywami. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia. Jak zwykle z moimi przepisami bywa – wszystko jest proste, szybkie i mało skomplikowane – takie jak lubię!
Tosty z batatów są świetnym urozmaiceniem diety, no i wprowadzają zupełnie nowy smak – warto spróbować!
Tosty z batatów – idealny przepis
Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 1
Składniki:
- 1 średni batat
- 1 łyżka oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
- 0.5 dojrzałe awokado
- 1-2 jajka
- 5 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Myjemy batat i kroimy na 4 podłużne części.
- Każdą część smarujemy z obu stron olejem – w małej ilości.
- Wsadzamy połówki do opiekacza. Jeśli nie mamy opiekacza, może być także toster. Bataty potrzebują dużo więcej czasu niż chleb, ja trzymałam swoje z 10 minut przynajmniej – ciągle kontrolując jak wyglądają. Mają być miękkie- sprawdzam widelcem.
- Jeśli nie masz ani tostera, ani opiekacza, wrzuć połówki batata do piekarnika (180 st.) na 20 minut.
- Ugotuj dwa jajka na twardo lub zrób jajka sadzone – jak lubisz. Jeśli decydujesz się na sadzone, najpierw wykonaj guacamole, a dopiero potem zabierz się za jajka.
- W międzyczasie zrób guacamole – połówkę awokado zblenduj lub zgnieć widelcem, dodaj 1-3 ząbki zgniecionego czosnku (zależnie od upodobań), sól, pieprz i trochę soku z cytryny.
- Gotowe tosty batatowe posmaruj guacamole, połóż jajko, ozdób pomidorkami pokrojonymi w plasterki.
Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!