Miałam ostatnio ochotę na jakieś niestandardowe czekoladowe fit ciasto – inne niż wszystkie. I udało mi się takie wykonać! Zielona polewa wygląda bardzo ciekawie, a całe ciasto jest słodkie i smaczne – a w dodatku zrobione z samych zdrowych składników!
Do przepisu możecie użyć nie tylko mąki pełnoziarnistej, ale np. mąki owsianej – spokojnie powinno wyjść. To samo z mlekiem: roślinne sprawdzi się tu równie dobrze, co krowie. Ja wybrałam mleko migdałowe.
Jedynym „egzotycznym” składnikiem jest tu spirulina – dodałam ją, żeby polewa uzyskała zielony kolor. Jeśli nie macie jej w domu, spokojnie obędzie się bez niej – po prostu polewa będzie biała. Nie wpływa to jednak na smak dania.
Ciasto wychodzi troszkę wilgotne, ale nie bardzo. Jest mocno czekoladowe i zwarte. Zachęcam Was do kombinowania z różnymi składnikami, testowania – ja właśnie w ten sposób wymyślam/przerabiam przepisy. Najgorsze, co może się stać – ciasto się nie uda. I co z tego? Zdarza się.
Miałam ostatnio ochotę na jakieś niestandardowe czekoladowe fit ciasto – inne niż wszystkie. I udało mi się takie wykonać! Zielona polewa wygląda bardzo ciekawie, a całe ciasto jest słodkie i smaczne – a w dodatku zrobione z samych zdrowych składników!
Do przepisu możecie użyć nie tylko mąki pełnoziarnistej, ale np. mąki owsianej – spokojnie powinno wyjść. To samo z mlekiem: roślinne sprawdzi się tu równie dobrze, co krowie. Ja wybrałam mleko migdałowe.
Jedynym „egzotycznym” składnikiem jest tu spirulina – dodałam ją, żeby polewa uzyskała zielony kolor. Jeśli nie macie jej w domu, spokojnie obędzie się bez niej – po prostu polewa będzie biała. Nie wpływa to jednak na smak dania.
Ciasto wychodzi troszkę wilgotne, ale nie bardzo. Jest mocno czekoladowe i zwarte. Zachęcam Was do kombinowania z różnymi składnikami, testowania – ja właśnie w ten sposób wymyślam/przerabiam przepisy. Najgorsze, co może się stać – ciasto się nie uda. I co z tego? Zdarza się.
Wiele osób pod niektórymi przepisami na ciasta oburza się, że są kaloryczne – przypominam:
a) kalorie to nie wszystko – liczy się jakość składników!
b) kaloryczność zależy od wielkości kawałka ciasta – wystarczy dodać wszystkie składniki i podzielić przez ilość kawałków.
C) to nie jest blog o odchudzaniu czy restrykcjach, ale blog o tym, żyć zdrowo bez spiny. Zresztą przy zdrowo zbilansowanej diecie nie widzę problemu, żeby gdzieś wcisnąć ciasto, nawet z większą ilością kalorii.
Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba.
CZEKOLADOWE FIT CIASTO Z MIĘTĄ – PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas czekania: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 130 g daktyli suszonych
- 100 g masła orzechowego
- 50 g dżemu lub konfitury z jabłek (najlepiej bez cukru!)
- 0,5 szklanki (250 ml) mleka (może być roślinne)
- 40 g kakao gorzkiego kakao – do ciast
- 75 g mąki pełnoziarnistej można spróbować z inną
- 2 łyżeczki mięty
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki ekstraktu z wanilii/cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 2 paski dobrej jakościowo czekolady najlepiej gorzka, o zawartości kakao 60 % i wyżej
- 200 ml mleka kokosowego (gęstego) do polewy
- 1 łyżka cukru kokosowego lub innego zdrowego słodzidła do polewy
- 0,5 łyżeczki spiruliny w proszku do polewy – nadaje zielony kolor. Można też spróbować: herbaty matcha lub chlorelli, ale może zmienić smak na niekorzyść. Jeśli nie zależy wam na zielonej polewie, można się obyć bez tego.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Przygotuj sobie małą, prostokątną lub okrągłą foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Włóż daktyle do miski i zalej gorącą wodą. Zostaw na 15 minut. Po tym czasie odlej wodę.
- Wrzuć daktyle do blendera, dodaj masło orzechowe, dżem/konfiturę i mleko. Dokładnie zblenduj na gładką masę.
- Dodaj mąkę, kakao, miętę (1,5 łyżeczki), sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy lub olejek waniliowy i sól i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Pokrój czekoladę na małe kawałeczki i wrzuć do masy. Wymieszaj.
- Wylej ciasto na blachę, ładnie ugładź i włóż do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu, czekamy aż wystygnie i wstawiamy ciasto do lodówki.
Polewa
- Gęste mleko kokosowe powoli nakładamy łyżką do miski. Ubijamy mikserem, żeby zrobiło się bardziej gęste.
- Dodaj ulubione zdrowe słodzidlo (u mnie – cukier kokosowy), spirulinę i miętę (0,5 łyżeczki) i znów ubij całość mikserem/blenderem.
- Delikatnie rozsmaruj polewę po cieście. Można wstawić do lodówki.
- Ja posypałam jeszcze ciasto ekspandowaną gryką.
Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!