Codziennie Fit

TOSTY Z BATATÓW – IDEALNY POSIŁEK [PRZEPIS]

Jeżeli marzycie o szybkim posiłku, który jednocześnie zawiera w sobie białko, tłuszcze i węglowodany, a na dodatek jest przepyszny – dobrze trafiliście. Moje najnowsze odkrycie jest genialne: tosty z batatów!

Tym razem proponuję tosty z guacamole, ale równie dobrze smakują z masłem orzechowym i bananem, czy z hummusem i warzywami. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia. Jak zwykle z moimi przepisami bywa – wszystko jest proste, szybkie i mało skomplikowane – takie jak lubię!

Tosty z batatów są świetnym urozmaiceniem diety, no i wprowadzają zupełnie nowy smak – warto spróbować!

Tosty z batatów – idealny przepis

na zdjęciu, na białym talerzu są przygotowane tosty z batatów i omlet w kształcie serca

Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 1

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy batat i kroimy na 4 podłużne części.
  2. Każdą część smarujemy z obu stron olejem – w małej ilości.
  3. Wsadzamy połówki do opiekacza. Jeśli nie mamy opiekacza, może być także toster. Bataty potrzebują dużo więcej czasu niż chleb, ja trzymałam swoje z 10 minut przynajmniej – ciągle kontrolując jak wyglądają. Mają być miękkie- sprawdzam widelcem.
  4. Jeśli nie masz ani tostera, ani opiekacza, wrzuć połówki batata do piekarnika (180 st.) na 20 minut.
  5. Ugotuj dwa jajka na twardo lub zrób jajka sadzone – jak lubisz. Jeśli decydujesz się na sadzone, najpierw wykonaj guacamole, a dopiero potem zabierz się za jajka.
  6. W międzyczasie zrób guacamole – połówkę awokado zblenduj lub zgnieć widelcem, dodaj 1-3 ząbki zgniecionego czosnku (zależnie od upodobań), sól, pieprz i trochę soku z cytryny.
  7. Gotowe tosty batatowe posmaruj guacamole, połóż jajko, ozdób pomidorkami pokrojonymi w plasterki.

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

Exit mobile version