Zdrowe desery

Pełnoziarnista tarta z malinami i białym kremem

pełnoziarnista tarta z malinami

Czy pełnoziarnista tarta z malinami to najmniej kaloryczne ciasto na świecie? Nie. Czy to pyszne ciasto ze zdrowymi składnikami? Ależ owszem. I chociażby dlatego warto je spróbować! Kruchy, pełnoziarnisty spód, gęsty krem z mleka kokosowego i maliny, które przełamują słodycz – to idealne ciasto na każdą okazję.

Wahałam się przez chwilę, czy wrzucać ten przepis – ani nie jest najbardziej niskokaloryczny, ani też nie ma samych super fit ekstra healthy składników w sobie. To po prostu zwykła, trochę zdrowsza wersja popularnej tarty. Ale czy wszystko zawsze musi być 0 kalorii, 0 tłuszczu? No nie. Mi to ciasto bardzo smakuje, jest łatwe w przygotowaniu,  a dzięki zdrowszym wersjom składników, na pewno bardziej „fit” niż tradycyjne wypieki (a w smaku ani trochę gorsze).

na zdjęciu jest tarta z malinami z serkiem mascarpone na pełnoziarnistym spodzie

Do bazy użyłam mojego znanego Wam przepisu na kruche ciasto. Próbowałam wiele razy zrobić inny rodzaj kruchego ciasta, eliminując masło czy ilość mąki, ale szczerze – wcale nie było to dobre. Dlatego trzymam się mojego sprawdzonego przepisu, który kiedyś wypracowałam, bo zawsze wychodzi, nie sprawia kłopotu, a przy tym umożliwia zamianę składników na zdrowsze. Zamiast cukru jest ksylitol, zamiast zwykłej mąki – pełnoziarnista i masło podmieniłam na trochę lżejszą wersję. 

Często pod takimi ciastami zadajecie mi pytanie, czy można zastąpić masło olejem kokosowym, awokado, olejem rzepakowym czy czymkolwiek innym. Z mojego doświadczenia – bez masła nigdy nie wychodzi takie naprawdę kruche ciasto, natomiast oczywiście możecie eksperymentować.

na zdjęciu jest tarta malinowa z serkiem mascarpone na pełnoziarnistym spodzie

Kwestia kremu – no właśnie. Dla tych bardziej restrykcyjnych mam propozycję – zróbcie krem z tego przepisu, to chyba najzdrowsza możliwa wersja. Dla tych, którzy tak jak i ja wiedzą, że od małej ilości czegoś kalorycznego nic się nie stanie, zachęcam do zrobienia kremu z mleczka, mascarpone i odrobiny białej czekolady. To naprawdę nie są duże ilości – na pewno nie spuchniecie po tym cieście, a na wadze nie będzie plus 5 kilo.

Pełnoziarnista tarta z malinami i białym kremem

Składniki

Kruche ciasto

  • 200 g mąki pełnoziarnistej (ja używam 3 zboża Lubella)
  • 200 g schłodzonego masła (ja użyłam masła jogurtowego Tolonis z Biedry (ma mniej kalorii niż tradycyjne)
  • 0,3 szklanki (o pojemności 200 ml) ksylitolu lub erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-4 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli ciasto nie będzie chciało się zlepić) jeśli ciasto jest w porządku, to nie dodajemy

Krem

  • 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego polecam Tao Tao – trochę gorszy skład, ale świetnie się ubija – stosuję tylko do ciast
  • 2-3 paski białej czekolady
  • 80 g mascarpone opcjonalnie!
  • 1 kartonik malin

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg. Szykujemy blachę do tart (moja jest o średnicy 26 cm) – pokrywając ją papierem do pieczenia.
  2. Kroimy masło na małe kosteczki, wrzucamy do miski.
  3. Dodajemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  4. Zakładamy rękawiczkę i energicznie zagniatamy dokładnie ciasto. Musi być zwarte – możemy dodać trochę mleka – tylko nie przesadzajmy z ilością, bo zepsujemy ciasto! Oczywiście ciasto będzie się trochę kruszyć i rozwalać – to normalne.
  5. Ciasto wykładamy na blachę. Ja to robię dociskając ciasto do papieru i jeśli trzeba, rwąc na kawałki i przylepiając kolejne części. Ciasto musi być połączone na blaszce, ale kiedy je układacie, to nie ma nic złego w tym, że musicie je ręcznie poprawić czy zlepić. To normalne.
  6. Pieczemy przez około 45 minut (warto kontrolować, bo lubi się przypiec).

Krem

  1. Krem robimy dopiero po przygotowaniu ciasta!
  2. Zimne, dobrze schłodzone mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Stałą, gęstą część z puszki łyżką przenosimy do miski.
  3. Ubijamy na pianę przez 2-5 minut. Powinno się ładnie ubić na dość gęstą pianę (ale na pewno nie tak gęstą jak w przypadku śmietany czy białek)
  4. W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i delikatnie łyżką dodajemy do kremu. Znów ubijamy przez ok 1-2 minuty.
  5. Jeśli nie boimy się kalorii (a ja się na przykład nie boję) dodajemy delikatnie serek mascarpone, mieszamy, a następnie ubijamy przez kolejną minutę.
  6. Smarujemy kremem nasze ciasto, od razu dekorujemy malinami i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Mam nadzieję, że tarta z malinami przypadnie Wam do gustu!

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.