Bez kategoriiPrzepisyZdrowe desery

Czekoladowy fit tort z białym kremem [PRZEPIS]

Ciężki, czekoladowy, słodki fit tort z gęstym kremem – nie dość, że pyszny, to jeszcze zdrowy! Jeśli szukacie przepisu na coś, co jednocześnie będzie smakowitym ciastem na specjalną okazję, a na dodatek udowodni rodzinie, że zdrowe może być smaczne – ten tort będzie strzałem w dziesiątkę!

fit tort czekoladowy z białym kremem przystrojony borówkami

Uwielbiam wyprawiać przyjęcia urodzinowe i sama je świętować cieszyć się tym dniem. A skoro urodziny – to musi być tort!

FIT TORT CZEKOLADOWY

Uwielbiam przekonywać, że zdrowe potrawy wcale nie muszą smakować gorzej, niż oryginały. Z tego powodu zawsze na domówkach i przyjęciach staram się serwować jakieś zdrowe przekąski, ale też zdrowe ciasta. Nie lubię się powtarzać, dlatego w każde urodziny wymyślam coś nowego. Ostatnio przygotowałam pyszny, warstwowy fit tort urodzinowy. Wszyscy rozpływali się z zachwytu!

Długo przekopywałam internet w poszukiwaniu inspiracji, ale nic mi się nie podobało. W końcu stwierdziłam, że dobrze będzie spróbować połączyć coś, co jest moim „pewniakiem” i do tego dorobić całą resztę. W ten sposób właśnie mój wybór padł na bazę zrobioną z… brownie cukiniowego!

Na zdjęciu jest czekoladowy tort z białym kremem. Obok jest filiżanka.

CZEKOLADOWY FIT TORT Z BIAŁYM KREMEM – PRZEPIS

Tort jest banalnie prosty do wykonania i każdy powinien dać sobie z nim radę.

Przygotowanie tortu dzielimy na 4 etapy: pieczenie pierwszej warstwy, pieczenie drugiej warstwy, tworzenie kremu oraz dekorację. Do wykonania tortu będzie Wam potrzebna mała okrągła blaszka (ja używałam takiej do robienia tart).

Składniki

Na 1 warstwę ciasta

  • 1,5 średniej cukinii
  • 7 łyżek masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70 % kakao)

Na 2 warstwę ciasta – dokładnie te same składniki (robimy 2 razy to samo ciasto)

  • 1,5 średniej cukinii
  • 7 łyżek masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70 % kakao)

Krem

  • 1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dekoracja

  • 100 g truskawki, borówki, maliny
  • 1 syrop daktylowy (możemy zrobić własnoręcznie – 10 daktyli zalać wodą na 30 minut, następnie zmiksować daktyle z tą wodą i już)
  • 3-4 łyżki opiekanych płatków jaglanych (lub innych)

Sposób przygotowania

Pierwsza warstwa tortu

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlewamy wodę, zostawiamy cukinię.
  2. Roztapiamy masło w garneczku. Do miski z cukinią dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
  3. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję – jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
  4. Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Ciasto jest typowym brownie, będzie więc miało jego konsystencję – ciężkie, troszkę wilgotne.

Druga warstwa tortu

  1. Przygotowujemy identycznie jak pierwszą warstwę.

Biały krem

  1. Mocno schłodzone (to ważne!) mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Do miski wrzucamy tylko gęstą, stałą część mleka (bez wody i mocnej cieczy). Jeśli mleko się nie schłodziło i nie ma stałej lub połowicznie stałej konsystencji, prawdopodobnie należy kupić inne mleko – niestety nie wszystkie się schładzają…
  2. Ubijamy za pomocą miksera na bitą śmietanę przez 5 minut, stopniowo dodając cukier puder.

Tworzenie tortu

  1. Gdy obie warstwy tortu wystygną, przekładamy 1 warstwę na ozdobny talerz/naczynie. Smarujemy gęsto kremem z mleka kokosowego.
  2. Nakładamy drugą warstwę ciasta i znów smarujemy, tym razem także po bokach – najlepiej sprawdzi się szpatułka do ciast.
  3. Boki dekorujemy płatkami jaglanymi. Górę – borówkami.
  4. Całość polewamy ładnie syropem z daktyli.
  5. Tort powinien być przechowywany w lodówce!!!

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba. Za smak ręczę – tort rozszedł się w 10 minut i nic już nie zostało! Wszystkim gościom bardzo smakował – nawet tym, którzy nie rozumieją tego całego „bycia fit”.

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.