PrzepisyZdrowe desery

SŁODKIE, IDEALNE CIASTO Z DYNI – FIT PRZEPIS

Wczoraj naszła mnie okropna ochota na coś słodkiego – a właściwie na takie prawdziwe, porządne słodkie ciasto z dyni, najlepiej z jakimś kremem. Słodkie na maksa. A że w lodówce miałam dynię, postanowiłam zrobić z niej coś dobrego. I wyszło! To ciasto świetnie nadaje się nie tylko na deser, ale także do poczęstowania dla gości – wygląda pysznie, jest niesamowicie słodkie i do tego zdrowe!

słodkie ciasto z dyni w wersji fit przystrojone truskawkami

SŁODKIE CIASTO Z DYNI [PRZEPIS]

Czas przygotowania: 75 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Porcje: 15 kawałków

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 230 g surowej dyni
  • 2 jajka
  • 100 – 120 g zdrowego słodzika* (ja użyłam mieszanki erytrolu i ksylitolu) jeśli nie mamy dużo zdrowego słodzidła, można dać np. 30-40 g cukru i resztę słodzika.
  • 120 ml oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego (ja użyłam roztopionego masła klarowanego)
  • 1 garść płatków migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Biała masa

  • 200 g twarogu chudego bądź półtłustego
  • 1-2 łyżki cukru pudru lub zdrowego słodzidła
  • 1 garść malin

Karmel

  • 10 sztuk daktyli

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. Nagrzewamy piekarnik do 150 st.
  2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną.
  3. Ścieramy dynię na tarce – może być na dużych oczkach
  4. Jajka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy cukier i olej, najlepiej partiami i ciągle ubijając. Powinniśmy otrzymać gęstą masę.
  5. Do masy „jajecznej” dodajemy startą dynię, mąkę (wcześniej wymieszaną z solą i tak dalej), płatki migdałów, cukier waniliowy i delikatnie mieszamy.
  6. Wlewamy masę do foremki (ja wybrałam mniejszą prostokątną), okrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut (sprawdzamy patyczkiem – musi być suchy).

Biała masa

  1. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem/słodzidłem na gładką masę.
  2. Odstawiamy do lodówki.

Karmel

  1. Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą tak, żeby je przykryła, zostawiamy na 10-30 minut.
  2. Daktyle razem z wodą z miseczki miksujemy na gładką masę – i to tyle! Można wstawić do lodówki.

Dokończenie ciasta

  1. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  2. Gdy będzie już zimne, kroimy je na pół, jedną warstwę smarujemy masą z twarogu, przykrywamy drugą i też smarujemy masą twarogową.
  3. Tuż przed podaniem polewamy konkretny kawałek karmelem z daktyli i dekorujemy malinami – mogą być mrożone (po prostu wyciągamy je 1-2 h wcześniej).

CIASTO NAJLEPIEJ SMAKUJE, JAK CHOCIAŻ CHWILĘ POLEŻY W LODÓWCE – JEST WTEDY BARDZIEJ ZBITE.

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.