Fit karmelowe ciasto, którego nie trzeba piec, robi się je szybko, jest zdrowe i zdecydowanie pyszne – brzmi jak ideał, prawda? Mam dzisiaj dla Was świetny przepis na błyskawiczne ciacho bez niczego 🙂
Pod każdym przepisem zawsze słyszę:
- a co jeśli ktoś nie może mąki?
- mleka?
- jajek?
- czegokolwiek?
Nietolerancje pokarmowe i alergie są coraz bardziej popularne. Zdaję sobie z tego sprawę, że coraz więcej osób musi stosować diety eliminacyjne i dzisiaj specjalnie dla takich osób podam wam przepis na karmelowe ciasto, który testowałam ostatnio. Nawet mój Patryk, który nie lubi słodkości i nie lubi masła orzechowego, zajadał się nim i zjadł mi pół blachy. Także test zdany, ciacho zaliczone, mogę polecać je dalej!
Karmelowe ciasto – fit przepis
Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Porcje: 4
Składniki
Spód
- 15 sztuk daktyli suszonych bez pestek namoczonych przez noc
- 1 łyżeczka oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
- 3/4 szklanki (200-250ml) orzechów – ja użyłam nerkowców, mogą być migdały
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 szczypta soli
Masa
- 2 szklanki (200-250ml) namoczonych przez noc orzechów – ja użyłam nerkowców, mogą być migdały
- 3 banany
- 3,5 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki miodu potrzebne jest słodzidło w płynie – ew. syrop z agawy, klonowy…
- 2 łyżeczki oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
Sposób przygotowania
- Namoczone przez noc daktyle mieszamy z tłuszczem (olejem roślinnym, masłem klarowanym roztopionym, itp.), orzechami (ja wcześniej je pokroiłam), masłem orzechowym oraz solą i blendujemy na masę. Będzie miała cząsteczki orzechów – tak ma być!
- Przygotowujemy małą blaszkę w kształcie koła. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę i ugniatamy, układając ją dokładnie.
- Przechodzimy do masy: namoczone przez noc nerkowce łączymy z bananami, masłem orzechowym, kakao, miodem (u mnie syrop z agawy, nie lubię smaku miodu), olejem. Blendujemy na masę. Rozlewamy masę na nasz spód i dokładnie łopatką wyrównujemy brzegi i rozprowadzamy nadzienie równomiernie.
- WAŻNE: Wsadzamy blachę do lodówki na 10 minut – nie mniej. Po tym czasie dekorujemy ciacho borówkami.
- WAŻNE 2: Zanim będziemy kroić ciasto, wsadzamy do zamrażarki na 1 godzinę! Inaczej będzie się rozwalać. Potem można trzymać je w lodówce. Jeśli kawałki mają być idealne, to przed pokrojeniem wsadź na 30 minut do zamrażarki. Ja akurat tego nie robiłam – tylko raz zamroziłam przez godzinę i to wystarczyło. Ciasto było zwarte przez kilka dni (aż zostało całkowicie pochłonięte :))
Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!