Codziennie Fit

BEZ MĄKI, BEZ CUKRU, BEZ MLEKA – PYSZNE, FIT KARMELOWE CIASTO BEZ NICZEGO [PRZEPIS]

Fit karmelowe ciasto, którego nie trzeba piec, robi się je szybko, jest zdrowe i zdecydowanie pyszne – brzmi jak ideał, prawda? Mam dzisiaj dla Was świetny przepis na błyskawiczne ciacho bez niczego 🙂

Pod każdym przepisem zawsze słyszę:

Nietolerancje pokarmowe i alergie są coraz bardziej popularne. Zdaję sobie z tego sprawę, że coraz więcej osób musi stosować diety eliminacyjne i dzisiaj specjalnie dla takich osób podam wam przepis na karmelowe ciasto, który testowałam ostatnio. Nawet mój Patryk, który nie lubi słodkości i nie lubi masła orzechowego, zajadał się nim i zjadł mi pół blachy. Także test zdany, ciacho zaliczone, mogę polecać je dalej!

karmelowe fit ciasto bez pieczenia pokrojone w trójkąty i przystrojone borówkami

Karmelowe ciasto – fit przepis

Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Porcje: 4

Składniki

Spód

Masa

Sposób przygotowania

  1. Namoczone przez noc daktyle mieszamy z tłuszczem (olejem roślinnym, masłem klarowanym roztopionym, itp.), orzechami (ja wcześniej je pokroiłam), masłem orzechowym oraz solą i blendujemy na masę. Będzie miała cząsteczki orzechów – tak ma być!
  2. Przygotowujemy małą blaszkę w kształcie koła. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę i ugniatamy, układając ją dokładnie.
  3. Przechodzimy do masy: namoczone przez noc nerkowce łączymy z bananami, masłem orzechowym, kakao, miodem (u mnie syrop z agawy, nie lubię smaku miodu), olejem. Blendujemy na masę. Rozlewamy masę na nasz spód i dokładnie łopatką wyrównujemy brzegi i rozprowadzamy nadzienie równomiernie.
  4. WAŻNE: Wsadzamy blachę do lodówki na 10 minut – nie mniej. Po tym czasie dekorujemy ciacho borówkami.
  5. WAŻNE 2: Zanim będziemy kroić ciasto, wsadzamy do zamrażarki na 1 godzinę! Inaczej będzie się rozwalać. Potem można trzymać je w lodówce. Jeśli kawałki mają być idealne, to przed pokrojeniem wsadź na 30 minut do zamrażarki. Ja akurat tego nie robiłam – tylko raz zamroziłam przez godzinę i to wystarczyło. Ciasto było zwarte przez kilka dni (aż zostało całkowicie pochłonięte :))

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

Exit mobile version