Razem z jesienną pogodą naszła mnie ochota na ciasto. Najlepiej słodkie, zwarte – jednym słowem: jesienne. Wymarzyłam sobie takie z korzennym posmakiem , może trochę pachnące cynamonem… i mam! Przed wami bardzo prosty i szybki przepis na fit ciasto marchewkowe!
MARCHEWKOWE CIASTO FIT
Marchewkowe ciasto fit jest banalne – tak proste do zrobienia, że każdy sobie z nim poradzi. Najważniejsze, na co należy uważać, to konsystencja ciasta po połączeniu wszystkich składników – jeśli jest za rzadka, dodajmy trochę mąki, jeśli zbyt zbita – trochę mleka. Ciasto powinno dać się wlać na blachę.
MARCHEWKOWE CIASTO FIT [PRZEPIS]
Składniki
- 250 g mąki pełnoziarnistej (ja używam 3 zboża)
- 4 marchewki średniej wielkości
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3-4 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy), oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
- 1 jajko duże
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki aromatu z wanilii
- 5 łyżek ksylitolu lub erytrolu jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, możesz spróbować zaryzykować i dać więcej
Na polewę
- 250 g serka twarogowego śmietankowego sprawdź skład!
- 2 łyzki ksylitolu lub erytrolu
- 1-3 łyżki cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
- garść malin
Sposób przygotowania
- Nastawiamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg. Przygotowujemy prostokątną blaszkę małych rozmiarów (połowa standardowej, dużej).
- W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę, sól, ksylitol.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą: olej roślinny, jajko, mleko, aromat.
- Do miski z płynnymi produktami dodajemy startą marchew.
- Powoli łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Jeśli widzisz, że ciastu brakuje mąki bądź mleka – nie bój się i dodaj! Bardzo dokładnie mieszamy.
- Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 40 minut lub do suchego patyczka.
- W międzyczasie robimy krem: miksujemy serek twarogowy z ksylitolem i cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. UWAGA: ksylitol i cukier puder dodajemy stopniowo i sprawdzamy smak kremu, żeby nie wyszedł za słodki! Wkładamy krem do lodówki.
- Po wystygnięciu ciasta smarujemy kremem i dekorujemy malinami. Odkładamy do lodówki na 40 minut i dopiero potem jemy – najlepiej smakuje własnie takie – na ciepło nie jest takie dobre.
Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!