Zanim zacznę: WIADOMO, że nie ma nic złego w zjedzeniu typowego fast-fooda raz na jakiś czas. Ale co jeśli dzięki podrasowanemu przepisowi jesteśmy w stanie jeść go często, a na dodatek -będzie on normalnym, zdrowym obiadem? Dla mnie zdrowy fastfood brzmi wspaniale! Dlatego wczoraj weszłam do kuchni, wykorzystałam składniki z lodówki i tadadam – przed Wami wersja fit fast-fooda, który był inspirowany… kebabem! Proszę państwa, oto zdrowy kebab!
Zdrowy kebab

Danie przygotowałam z gotowych chlebków naan, które przez przypadek dostałam w Lidlu, ale w internecie widziałam mnóstwo przepisów na te pieczywko. Jeśli mi się uda, to kiedyś zaktualizuję ten przepis dodatkowo o domowe chlebki, a na dzień dzisiejszy – zostawiam go z tym, co mam i dokładnie tak, jak go zrobiłam.
Mój Patryk uwielbia kebaby, a powiedział mi, że to danie jest równie dobre: samowolnie więc nazywam je „a’la kebab” i przedstawiam Wam zdrowszą wersję tego fast-fooda. My nie mogliśmy się od nich odkleić!
Smacznego!
Więcej zdrowych przepisów znajdziecie TUTAJ.
Składniki na zdrowy fastfood
- 1 opakowanie chlebków naan (6 sztuk) ja kupiłam swoje w Lidlu na dziale z „orientalną” żywnością
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 średni ogórek
- 0,5 opakowania przyprawy gyros z chilli do kurczaka – można dodać osobno przyprawę gyros i osobno płatki chilli
- 0,5 łyżeczki płatki chilli
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3-4 łyżki keczupu
- 0,5 główki czosnku
- 1 garść rukoli
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Chlebek naan podpiekamy w piekarniku według przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i przyprawiamy przyprawą gyros z chilli (moja była z Kamisa). Można dodać po prostu zmieszaną przyprawę gyros z przyprawą chilli lub ostrą papryką.
- Kurczaka podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym, a następnie podduszamy (ja po prostu kładę pokrywkę na patelnię). Co jakiś czas mieszamy.
- W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kosteczkę, a pomidorki i ogórka w plasterki.
- Przygotowujemy sos nr 1: obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy kilka łyżek jogurtu, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy sos nr 2: kilka łyżek jogurtu mieszamy z keczupem, dodajemy płatki chilli (0,5 łyżeczki). Dokładnie mieszamy.
- Jeśli chlebki i pierś z kurczaka są gotowe, zaczynamy przygotowanie naszego „a’la kebaba” – chlebki przekrajamy delikatnie tak, żeby dostać się do wewnątrz. Smarujemy je sosem numer jeden, posypujemy cebulą, dodajemy kurczaka (dalej starając się, żeby wszystkie składniki były w środku chlebka). Następnie polewamy sosem nr 2, dodajemy na wierzch pomidorki, ogórka, odrobinę sosu nr 1 oraz rukolę.
Jestem pewna, że zdrowy fastfood przypadnie Wam do gustu.
Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!