PrzekąskiPrzepisyZdrowe desery

Chlebek bananowy z siemieniem lnianym – HIT! [PRZEPIS]

na zdjęciu jest chlebek bananowy z siemieniem lnianym z przepisu Codziennie Fit

Gdybym miała wybrać jedną rzecz, którą mogłabym jeść do końca życia, byłby to chlebek bananowy z siemieniem lnianym. Kocham go. Był to jeden z pierwszych zdrowych przepisów, które zrobiłam kiedykolwiek i cały czas uważam, że jest najlepszą rzeczą, jaką można upiec. To co – gotowi?

Chlebek przedstawiałam kiedyś już na blogu, w ostatnich dniach ulepszyłam jednak tradycyjną wersję i postanowiłam go odświeżyć – zwłaszcza, że to hit. „Chlebek” jest trochę tak naprawdę „ciastem”, ale ja go jem zarówno jako śniadanie (po treningu), II śniadanie czy podwieczorek. Jest więc uniwersalny!

Można go pokroić na pajdy, jak i na kawałki czy takie „batony” jak ja – wszystko zależy od tego, w jakiej foremce go robicie. Ja ostatnio robiłam czystki w kuchni, więc została mi tylko kwadratowa foremka, a najlepiej sprawdziłaby się tutaj keksówka.

chlebek bananowy z siemieniem lnianym przepis codziennie fit

Chlebek bananowy z siemieniem lnianym

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 1,3 szklanki (200-250ml) mąki pełnoziarnistej żytniej (można spróbować innych mąk – eksperymentujcie)
  • 3/4 szklanki (200-250ml) lnu mielonego
  • 0,5 szklanki (200-250ml) zdrowego słodzika (erytrol lub ksylitol)
  • 2 jajka
  • 3 banany muszą być dojrzałe, im bardziej, tym lepiej!
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy), oleju kokosowego bądź roztopionego masła klarowanego
  • 1/5 szklanki (200-250ml) wody
  • 2-3 łyżki płatków (górskich, gryczanych lub jaglanych)
  • masło orzechowe (dodatkowo, wg uznania już po upieczeniu)

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Szykujemy foremkę – albo keksówkę, lub małą kwadratową formę, lub małą tortownicę. Wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W jednej misce dodajemy wszystkie suche składniki (oprócz płatków), w drugiej mieszamy jajka z rozgniecionymi bananami i olejem oraz wodą.
  4. Łączymy to wszystko razem i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli się nie udaje – dolewamy trochę wody.
  5. Przekładamy do foremki, wyrównujemy, posypujemy płatkami i jedną łyżeczką zdrowego słodzidła.
  6. Pieczemy w piekarniku ok. 50-55 minut, przed wyjęciem sprawdzamy środek patyczkiem. Pyszne z masłem orzechowym!!!

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.