Gdybym miała wybrać jedną rzecz, którą mogłabym jeść do końca życia, byłby to chlebek bananowy z siemieniem lnianym. Kocham go. Był to jeden z pierwszych zdrowych przepisów, które zrobiłam kiedykolwiek i cały czas uważam, że jest najlepszą rzeczą, jaką można upiec. To co – gotowi?
Chlebek przedstawiałam kiedyś już na blogu, w ostatnich dniach ulepszyłam jednak tradycyjną wersję i postanowiłam go odświeżyć – zwłaszcza, że to hit. „Chlebek” jest trochę tak naprawdę „ciastem”, ale ja go jem zarówno jako śniadanie (po treningu), II śniadanie czy podwieczorek. Jest więc uniwersalny!
Można go pokroić na pajdy, jak i na kawałki czy takie „batony” jak ja – wszystko zależy od tego, w jakiej foremce go robicie. Ja ostatnio robiłam czystki w kuchni, więc została mi tylko kwadratowa foremka, a najlepiej sprawdziłaby się tutaj keksówka.
Chlebek bananowy z siemieniem lnianym
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
- 1,3 szklanki (200-250ml) mąki pełnoziarnistej żytniej (można spróbować innych mąk – eksperymentujcie)
- 3/4 szklanki (200-250ml) lnu mielonego
- 0,5 szklanki (200-250ml) zdrowego słodzika (erytrol lub ksylitol)
- 2 jajka
- 3 banany muszą być dojrzałe, im bardziej, tym lepiej!
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ cukru wanilinowego
- 1,5 łyżki cynamonu
- 2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy), oleju kokosowego bądź roztopionego masła klarowanego
- 1/5 szklanki (200-250ml) wody
- 2-3 łyżki płatków (górskich, gryczanych lub jaglanych)
- masło orzechowe (dodatkowo, wg uznania już po upieczeniu)
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Szykujemy foremkę – albo keksówkę, lub małą kwadratową formę, lub małą tortownicę. Wykładamy papierem do pieczenia.
- W jednej misce dodajemy wszystkie suche składniki (oprócz płatków), w drugiej mieszamy jajka z rozgniecionymi bananami i olejem oraz wodą.
- Łączymy to wszystko razem i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli się nie udaje – dolewamy trochę wody.
- Przekładamy do foremki, wyrównujemy, posypujemy płatkami i jedną łyżeczką zdrowego słodzidła.
- Pieczemy w piekarniku ok. 50-55 minut, przed wyjęciem sprawdzamy środek patyczkiem. Pyszne z masłem orzechowym!!!
Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!