Ten placek ma wszystko, co powinien mieć: trochę omletowy, puszysty spód plackowy, mnóstwo śliwek oraz bezową chmurkę z delikatną kruszonką (którą można ominąć i też będzie w porządku). Na dodatek jest bardzo prosty w wykonaniu i każdemu powinien się udać.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami. A zwłaszcza ciasto ze śliwkami fit – w zdrowszej wersji.
Jeśli w ogóle chodzi o śliwki, to ja jestem z tych dziwnych: lubię śliwki jako śliwki oraz śliwki w ciastach. Wszędzie indziej – suszone, w postaci powideł czy „śliwkowej nutelli” – kompletnie u mnie odpadają. No nie zdzierżę. Dlatego jak tylko pojawiają się na drzewach i dzwoni moja teściowa, że ma trochę śliwek do oddania, zaczynam kombinować, co można byłoby tu z nich upiec.
Do tej pory królowało u mnie od lat to samo „kruche” ciasto w wersji trochę bardziej fit, dostępne na blogu – zdrowe ciasto ze śliwkami.
Ale chyba właśnie zostało zdetronizowane, bo ten placek ze śliwkami jest idealny!
Najważniejsze jednak jest to, że z przygotowaniem uwiniemy się dość szybko, więc świetnie sprawdzi się też gdy dostaniemy telefon, że pojawiają się niespodziewani goście. Albo najdzie nas na ciasto – to bardziej „uficiona”, odchudzona wersja, więc na pewno się przyda.
Zamiast mleka użyłam smart shake waniliowego od Women’s Best – to zawsze trochę więcej białka, ale przede wszystkim, te smoothie nadaje wypiekom taki waniliowy, bardzo aromatyczny posmak. Trochę jak połączenie gofrów nad morzem z ciastem babci. Jeśli nie macie takiego shake’a, żaden problem – tak jak uwzględniłam w przepisie, sprawdzi się także po prostu mleko.
Shake można kupić na ich stronie – TUTAJ.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI FIT – PLACEK ZE ŚLIWKAMI Z BEZOWĄ CHMURKĄ
Składniki:
NA CIASTO:
- 220 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki smart shake waniliowego od Women’s Best lub 3 łyżki mleka
- 150 g jogurtu skyr naturalnego
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub aromatu waniliowego (ja dodałam jeszcze 3 krople aromatu herbatnikowego Women’s Best – ale nie jest to obowiązkowe)
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 garście śliwek (około 600 g)
NA BEZOWĄ CHMURKĘ:
- 4 białka
- 120 g ksylitolu
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
NA KRUSZONKĘ (NIEOBOWIĄZKOWA):
- 20 g masła
- 30 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
Wykonanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (tradycyjne grzanie góra-dół)
- W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto (oprócz śliwek): mąkę, ksylitol, olej, wodę, smoothie lub mleko, skyr, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól. Najlepiej do mieszania użyć robota – jeśli nie mamy, to staramy się ciasto dokładnie i długo wymieszać, będzie nieco lepkie.
- Gdy ciasto jest bardzo dokładnie wymieszane, na stolnicę wysypujemy małą ilość mąki, kładziemy ciasto i ugniatamy, aż stanie się mięciutkie i puszyste.
- Blaszkę okrągłą o średnicy ok. 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na sam środek dajemy ciasto i powoli palcami rozgniatamy po całej blaszce. Jeśli ciasto lepi się do rąk, posyp ręce mąką. Ciasto jest elastyczne i na pewno wypełni całą blaszkę – trzeba je dobrze rozmasować palcami.
- Śliwki kroimy na połówki lub na ćwiartki – zależnie od wielkości – układamy gęsto obok siebie na cieście. Można je lekko wcisnąć w ciasto, ale nie za mocno.
- Gotowe ciasto odkładamy na chwilę – wsadzimy je do piekarnika dopiero, gdy zaczniemy ubijać bezę.
Kruszonka – nie jest potrzebna do ciasta i nie musicie jej robić.
Masło pokrojone w kosteczkę, mąkę i cukier dokładnie łączymy i rozcieramy palcami. Odkładamy miseczkę z kruszonką.
Beza
Bezowa chmurka nie jest konieczna – ciasto wyjdzie bez niej (w takim wypadku wkładamy do piekarnika po ułożeniu śliwek). Jest jednak bezą, a jak wiadomo – beza to najlepsza rzecz na świecie.
- Do czystej i suchej miski wbijamy białka. Dodajemy sól.
- Ubijamy białka na sztywną pianę – taką, która po obróceniu miski nie wylewa się.
- Na tym etapie wsadzamy ciasto do piekarnika i ustawiamy czas – 40 minut. Od tego momentu mamy 10 minut na zrobienie bezy 😀
- Gdy białka będą sztywne, cały czas miksując powoli dodajemy ksylitol – partiami, najlepiej po 1/3 łyżki, nie więcej i robiąc przerwy.
- Kiedy dodamy całe słodzidło, chwilę miksujemy i powoli dodajemy mąkę ziemniaczaną – także partiami.
Gdy ciasto jest w piekarniku 10 minut, wyjmujemy je na chwilę i nakładamy bezę. Posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na 30-35 minut. Staramy się to zrobić jak najszybciej, żeby ciasto jak najmniej czasu spędziło poza piekarnikiem. Jeśli zostanie Wam trochę białek, można osobno zrobić mini-bezy 🙂
Ważne: od 35 minuty kontrolujemy ciasto – każdy piekarnik jest inny – czy nic się nie przypala i czy wszystko jest ok. Po upłynięciu czasu, jeśli ciasto jest ok i się nie przypala, zostawiamy je do ostygnięcia w piekarniku.
KALORYCZNOŚĆ
Całe ciasto z bezą i kruszonką ma: 2108 kcal.
Jeśli podzielimy ciasto na 12 porcji, jedna ma: 176 kcal, 6,3 g białka, 2,7 g tłuszczy i 37,2 g węglowodanów.
Jeśli podzielimy ciasto na 10 porcji, jedna ma: 211 kcal, 7,5 g białka, 3,2 g tłuszczy i 44,6 g węglowodanów.
Ciasto bez bezy i kruszonki (sam placek) ma: 1393 kcal
Jeśli podzielimy ciasto na 12 porcji, jedna ma: 116 kcal, 4,5 g białka, 1,2 g tłuszczy i 23,09 g węglowodanów.
Jeśli podzielimy ciasto na 10 porcji, jedna ma: 139 kcal, 5,4g białka, 1,5 g tłuszczy i 27,7 g węglowodanów.
Ciasto bez kruszonki ma: 1783 kcal.
Jeśli podzielimy ciasto na 12 porcji, jedna ma: 149 kcal, 5,8 g białka, 1,2 g tłuszczy i 33,7 g węglowodanów.
Jeśli podzielimy ciasto na 10 porcji, jedna ma: 178 kcal, 6,9 g białka, 1,5 g tłuszczy i 40,4 g węglowodanów.
To wszystko brzmi może trochę skomplikowanie, ale uwierzcie mi – w praktyce ciacho robi się szybko i wychodzi przepyszne. Jeśli nie macie czasu, można pominąć zarówno bezę jak i kruszonkę – otrzymacie wtedy puszysty placuszek ze śliwkami.
Smacznego! Jak widzicie po zdjęciach, u nas naprawdę od razu zeszło pół blaszki… i kolejne pół może wytrwa maksymalnie do jutra 😀
Przepis zawiera lokowanie produktu Women’s Best