W zimniejszy jesienny dzień nie ma nic lepszego, niż gorąca herbata… i ciepłe, pyszne, nieco kruche ciasto z nutką cynamonu i śliwkami. Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast – bardzo proste, szybkie, tanie i zdrowsze niż typowy przepis!
ZDROWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Ciasto robi się błyskawicznie i gwarantuję, że wyjdzie nawet tym, którzy zawsze tworzą tylko zakalce. Raczej nie da się go zepsuć. Nie zawiera jajek ani mleka. Nie jest najmniej kalorycznym ciastem na świecie, ale jest na pewno zdrowszą wersją tradycyjnego ciasta i sprawdzi się zawsze i wszędzie.

Porcje |
|
- 200 g mąki pełnoziarnistej (ja używam 3 zboża) Zawiera więcej błonnika i minerałów niż mąka pszenna - jest jej zdrowszą opcją.
- 10 sztuk śliwek
- 200 g masła jogurtowego Tolonis (ma mniej kalorii niż tradycyjne) Kupiłam w Biedronce
- 0,5 szklanki (200 ml) ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu
Składniki
|
![]() |
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Kroimy masło na małe kosteczki, wrzucamy do miski.
- Dodajemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu i dokładnie mieszamy.
- Zakładamy rękawiczkę i energicznie zagniatamy dokładnie ciasto.
- 3/4 ciasta wykładamy na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie dociskamy ciasto.
- Kroimy śliwki i układamy połówki lub ćwiartki (można dowolnie) na ciasto, lekko je w nie wciskając.
- Posypujemy 2 łyżeczkami cynamonu.
- Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy nim całe ciasto - będzie tworzyć kruszonkę.
- Pieczemy przez około 50 minut (warto kontrolować, bo lubi się przypiec).
Przez zamianę mąki i cukru na zdrowsze odpowiedniki, ciasto nabiera trochę innego, zdrowszego charakteru. Nie jest to najmniej kaloryczne ciasto na świecie (przez dodatek masła), ale jak najbardziej możemy sobie na nie pozwolić – nawet na diecie redukcyjnej, np. raz w tygodniu. Smakuje wszystkim, robi się je szybko i jest tanie w wykonaniu. 🙂
Smacznego!