3 proste, zdrowe przepisy, ktore urozmaicą Twój jadłospis

Zdrowe, bardzo proste i pomysłowe przepisy – to coś, co zawsze się przydaje! Dlatego mam dzisiaj dla Was 3 nowiutkie, odświeżające przepisy na zdrowe przekąski – prosto od szefa kuchni!

Niedawno  miałam przyjemność po raz kolejny spotkać się Davidem Gaboriaud – szefem kuchni i ambasadorem marki Almette. 

Tym razem wywiało nas aż na Mazury, gdzie w ramach akcji “Almette, pomysł na życie, naturalnie!’ odwiedziliśmy Fundację Zwierzęta Eulalii, zaczerpnęliśmy trochę świeżego oddechu, ugotowaliśmy co nieco i… no, oczywiście, że poćwiczyliśmy. 

Samo miejsce – to prawdziwe życie blisko natury. Właścicielka Eulalia Wojnicz stworzyła bezpieczną przystań dla uratowanych zwierząt – często po przejściach. Widzieliśmy mnóstwo koni, koty, psy, kozy, a nawet muła oraz wieprza. Zdarza się, że są to zwierzęta uratowane przed śmiercią czy chowane wcześniej w złych warunkach. U Eulalii i pod okiem wolontariuszy i pracowników Fundacji, zwierzaki odzyskują siły, ale też i zaufanie do człowieka.

Tak jak wspomniałam – bez treningu nie mogło się obyć. No dajcie spokój! Przecież nie odpuściłabym tego Davidowi.

David trenuje regularnie, ale prosił mnie o pokazanie jakiegoś treningu, który można zrobić ot tak, na pstryknięcie palców na dworze czy na wakacyjnym wyjeździe.

Dla mnie idealnym treningiem na taką sytuację jest trening obwodowy.

TRENING OBWODOWY

O tym typie treningu mówiłam już wiele razy. Jest mega wszechstronny i zależnie od tego, jaki macie cel i jakie dobierzecie ćwiczenia – takie będzie pełnił funkcje.

Jak najprościej go ułożyć?

  1. Wybierz 8-10 ćwiczeń na różne partie ciała.
  2. Ułóż je po kolei – możesz albo zrobić partie ciała po sobie (np. najpierw dwa ćwiczenia na nogi, potem pośladki, potem ramiona, brzuch), albo przeplatać np. spokojne ćwiczenie wzmacniające (np. deska)  z intensywniejszym ćwiczeniem cardio (bieg w podporze).
  3. Ćwiczyć możesz tylko z masą własnego ciała, ale także z użyciem infrastruktury na dworze (np. schody, ławka, pieniek) albo sprzętu (taśmy, hantle).
  4. Ćwiczyć można na czas 30-50 sekund (zależnie od poziomu zaawansowania) lub na powtórzenia (12-20).

Wracając do przepisów i gotowania: owocem naszego spotkania są 3 bardzo proste, świeże, zdrowe przepisy, które świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie jadłospisu i pomogą wprowadzić coś nowego do rutynowego menu. 

Uwielbiam, kiedy David podsuwa mi jakieś przepisy dla Was (a robi to już trzeci raz – pozostałe znajdziecie w czeluściach bloga), bo jest to odświeżenie dla mnie, ale też coś innego od mojego stylu gotowania dla Was. Każdy korzysta. 

David naprawdę świetnie łączy smaki, a przy okazji też lubi jeść zdrowo i nie komplikuje receptur swoich dań.

Przygotowaliśmy dla Was 3 przepisy – na nadziewane pieczarki, faszerowane ogórki i hiszpański omlet z ziemniakami i szparagami.

Dobra, to bez zbędnego gadania – przekazuję Wam receptury Davida!

Pieczarki nadziewane serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • świeży tymianek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidorki przekrój na pół. Odetnij nóżki pieczarek. 
  2. Kapelusze pieczarek dopraw solą i razem z pomidorkami podsmaż je od strony nóżek na oliwie na złoty kolor. 
  3. Zdejmij je z patelni i nadziewaj serkiem Almette z ogórkiem i ziołami. 
  4. Posyp nadziewane pieczarki pestkami słonecznika, dodaj smażone pomidorki oraz świeże listki tymianku.

Hiszpański omlet z ziemniakami, szparagami i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 6 średnich młodych ziemniaków (surowe)
  • 4 zielone szparagi
  • 6 jajek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Pokrój młode ziemniaki w kosteczkę. 
  2. Szparagi obierz i pokrój w plasterki. 
  3. Ziemniaki i szparagi podsmaż na patelni, aż będą miękkie. Regularnie je odwracaj, aby się równomiernie podsmażyły. Dopraw je solą i pieprzem. 
  4. W dużej misce roztrzep jajka i również dopraw je solą i pieprzem.
  5.  Dodaj podsmażone ziemniaki i szparagi oraz 3-4 łyżeczki serka Almette z ogórkiem i ziołami. Wszystko wymieszaj i wlej na patelnię.
  6. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie. 
  7. Następnie przykryj patelnię dużym talerzem i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz i zsuń omlet z talerza na patelnię. Smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie.
  8. Serwuj z dodatkiem serka Almette z ogórkiem i ziołami oraz liśćmi bazylii.

Roladki z ogórka nadziewane serkiem Almette z ogórkiem, podane z salsą z kolorowych pomidorów

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 1 długi ogórek
  • kilka listków rukoli lub szpinaku
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 żółty pomidor
  • świeży szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój ogórka obieraczką na cienkie podłużne paski. 
  2. Ułóż po 3-4 paski obok siebie tak, aby lekko nachodziły na siebie. 
  3. Dolną część pasków posmaruj serkiem Almette i połóż trochę rukoli. Zawiń.
  4. Pomidory posiekaj w kosteczkę, dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
  5. Ułóż roladki z ogórka na talerz i podaj z salsą z pomidorów.

I to wszystko! Mam nadzieję, że przepisy urozmaicą Wam trochę Wasze letnie menu. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wyglądało nasze spotkanie okiem Davida, zapraszam Was do obejrzenia relacji i przeczytania jego tekstu TUTAJ.

Wpis powstał we współpracy z marką Almette.