3 proste, zdrowe przepisy, ktore urozmaicą Twój jadłospis

Zdrowe, bardzo proste i pomysłowe przepisy – to coś, co zawsze się przydaje! Dlatego mam dzisiaj dla Was 3 nowiutkie, odświeżające przepisy na zdrowe przekąski – prosto od szefa kuchni!

Niedawno  miałam przyjemność po raz kolejny spotkać się Davidem Gaboriaud – szefem kuchni i ambasadorem marki Almette. 

Tym razem wywiało nas aż na Mazury, gdzie w ramach akcji “Almette, pomysł na życie, naturalnie!’ odwiedziliśmy Fundację Zwierzęta Eulalii, zaczerpnęliśmy trochę świeżego oddechu, ugotowaliśmy co nieco i… no, oczywiście, że poćwiczyliśmy. 

Samo miejsce – to prawdziwe życie blisko natury. Właścicielka Eulalia Wojnicz stworzyła bezpieczną przystań dla uratowanych zwierząt – często po przejściach. Widzieliśmy mnóstwo koni, koty, psy, kozy, a nawet muła oraz wieprza. Zdarza się, że są to zwierzęta uratowane przed śmiercią czy chowane wcześniej w złych warunkach. U Eulalii i pod okiem wolontariuszy i pracowników Fundacji, zwierzaki odzyskują siły, ale też i zaufanie do człowieka.

Tak jak wspomniałam – bez treningu nie mogło się obyć. No dajcie spokój! Przecież nie odpuściłabym tego Davidowi.

Marta Hennig, Codziennie Fit, David Gaboriaud

David trenuje regularnie, ale prosił mnie o pokazanie jakiegoś treningu, który można zrobić ot tak, na pstryknięcie palców na dworze czy na wakacyjnym wyjeździe.

Dla mnie idealnym treningiem na taką sytuację jest trening obwodowy.

Marta Hennig, Codziennie Fit, David Gaboriaud

TRENING OBWODOWY

O tym typie treningu mówiłam już wiele razy. Jest mega wszechstronny i zależnie od tego, jaki macie cel i jakie dobierzecie ćwiczenia – takie będzie pełnił funkcje.

Jak najprościej go ułożyć?

  1. Wybierz 8-10 ćwiczeń na różne partie ciała.
  2. Ułóż je po kolei – możesz albo zrobić partie ciała po sobie (np. najpierw dwa ćwiczenia na nogi, potem pośladki, potem ramiona, brzuch), albo przeplatać np. spokojne ćwiczenie wzmacniające (np. deska)  z intensywniejszym ćwiczeniem cardio (bieg w podporze).
  3. Ćwiczyć możesz tylko z masą własnego ciała, ale także z użyciem infrastruktury na dworze (np. schody, ławka, pieniek) albo sprzętu (taśmy, hantle).
  4. Ćwiczyć można na czas 30-50 sekund (zależnie od poziomu zaawansowania) lub na powtórzenia (12-20).
Marta Hennig, Codziennie Fit, David Gaboriaud, trening
Marta Hennig, Codziennie Fit, David Gaboriaud, trening

Wracając do przepisów i gotowania: owocem naszego spotkania są 3 bardzo proste, świeże, zdrowe przepisy, które świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie jadłospisu i pomogą wprowadzić coś nowego do rutynowego menu. 

Marta Hennig, Codziennie Fit, David Gaboriaud, zdrowe przepisy

Uwielbiam, kiedy David podsuwa mi jakieś przepisy dla Was (a robi to już trzeci raz – pozostałe znajdziecie w czeluściach bloga), bo jest to odświeżenie dla mnie, ale też coś innego od mojego stylu gotowania dla Was. Każdy korzysta. 

Marta Hennig, Codziennie Fit, David Gaboriaud, almette

David naprawdę świetnie łączy smaki, a przy okazji też lubi jeść zdrowo i nie komplikuje receptur swoich dań.

Przygotowaliśmy dla Was 3 przepisy – na nadziewane pieczarki, faszerowane ogórki i hiszpański omlet z ziemniakami i szparagami.

Marta Hennig, Codziennie Fit, David Gaboriaud, almette

Dobra, to bez zbędnego gadania – przekazuję Wam receptury Davida!

Pieczarki nadziewane serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Pieczarki nadziewane serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • świeży tymianek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidorki przekrój na pół. Odetnij nóżki pieczarek. 
  2. Kapelusze pieczarek dopraw solą i razem z pomidorkami podsmaż je od strony nóżek na oliwie na złoty kolor. 
  3. Zdejmij je z patelni i nadziewaj serkiem Almette z ogórkiem i ziołami. 
  4. Posyp nadziewane pieczarki pestkami słonecznika, dodaj smażone pomidorki oraz świeże listki tymianku.

Hiszpański omlet z ziemniakami, szparagami i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Hiszpański omlet z ziemniakami

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 6 średnich młodych ziemniaków (surowe)
  • 4 zielone szparagi
  • 6 jajek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Pokrój młode ziemniaki w kosteczkę. 
  2. Szparagi obierz i pokrój w plasterki. 
  3. Ziemniaki i szparagi podsmaż na patelni, aż będą miękkie. Regularnie je odwracaj, aby się równomiernie podsmażyły. Dopraw je solą i pieprzem. 
  4. W dużej misce roztrzep jajka i również dopraw je solą i pieprzem.
  5.  Dodaj podsmażone ziemniaki i szparagi oraz 3-4 łyżeczki serka Almette z ogórkiem i ziołami. Wszystko wymieszaj i wlej na patelnię.
  6. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie. 
  7. Następnie przykryj patelnię dużym talerzem i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz i zsuń omlet z talerza na patelnię. Smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie.
  8. Serwuj z dodatkiem serka Almette z ogórkiem i ziołami oraz liśćmi bazylii.

Roladki z ogórka nadziewane serkiem Almette z ogórkiem, podane z salsą z kolorowych pomidorów

Roladki z ogórka nadziewane serkiem Almette

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 1 długi ogórek
  • kilka listków rukoli lub szpinaku
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 żółty pomidor
  • świeży szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój ogórka obieraczką na cienkie podłużne paski. 
  2. Ułóż po 3-4 paski obok siebie tak, aby lekko nachodziły na siebie. 
  3. Dolną część pasków posmaruj serkiem Almette i połóż trochę rukoli. Zawiń.
  4. Pomidory posiekaj w kosteczkę, dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
  5. Ułóż roladki z ogórka na talerz i podaj z salsą z pomidorów.

I to wszystko! Mam nadzieję, że przepisy urozmaicą Wam trochę Wasze letnie menu. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wyglądało nasze spotkanie okiem Davida, zapraszam Was do obejrzenia relacji i przeczytania jego tekstu TUTAJ.

Wpis powstał we współpracy z marką Almette.