Zdrowe, bardzo proste i pomysłowe przepisy – to coś, co zawsze się przydaje! Dlatego mam dzisiaj dla Was 3 nowiutkie, odświeżające przepisy na zdrowe przekąski – prosto od szefa kuchni!
Niedawno miałam przyjemność po raz kolejny spotkać się Davidem Gaboriaud – szefem kuchni i ambasadorem marki Almette.
Tym razem wywiało nas aż na Mazury, gdzie w ramach akcji “Almette, pomysł na życie, naturalnie!’ odwiedziliśmy Fundację Zwierzęta Eulalii, zaczerpnęliśmy trochę świeżego oddechu, ugotowaliśmy co nieco i… no, oczywiście, że poćwiczyliśmy.
Samo miejsce – to prawdziwe życie blisko natury. Właścicielka Eulalia Wojnicz stworzyła bezpieczną przystań dla uratowanych zwierząt – często po przejściach. Widzieliśmy mnóstwo koni, koty, psy, kozy, a nawet muła oraz wieprza. Zdarza się, że są to zwierzęta uratowane przed śmiercią czy chowane wcześniej w złych warunkach. U Eulalii i pod okiem wolontariuszy i pracowników Fundacji, zwierzaki odzyskują siły, ale też i zaufanie do człowieka.

Tak jak wspomniałam – bez treningu nie mogło się obyć. No dajcie spokój! Przecież nie odpuściłabym tego Davidowi.

David trenuje regularnie, ale prosił mnie o pokazanie jakiegoś treningu, który można zrobić ot tak, na pstryknięcie palców na dworze czy na wakacyjnym wyjeździe.
Dla mnie idealnym treningiem na taką sytuację jest trening obwodowy.

TRENING OBWODOWY
O tym typie treningu mówiłam już wiele razy. Jest mega wszechstronny i zależnie od tego, jaki macie cel i jakie dobierzecie ćwiczenia – takie będzie pełnił funkcje.
Jak najprościej go ułożyć?
- Wybierz 8-10 ćwiczeń na różne partie ciała.
- Ułóż je po kolei – możesz albo zrobić partie ciała po sobie (np. najpierw dwa ćwiczenia na nogi, potem pośladki, potem ramiona, brzuch), albo przeplatać np. spokojne ćwiczenie wzmacniające (np. deska) z intensywniejszym ćwiczeniem cardio (bieg w podporze).
- Ćwiczyć możesz tylko z masą własnego ciała, ale także z użyciem infrastruktury na dworze (np. schody, ławka, pieniek) albo sprzętu (taśmy, hantle).
- Ćwiczyć można na czas 30-50 sekund (zależnie od poziomu zaawansowania) lub na powtórzenia (12-20).


Wracając do przepisów i gotowania: owocem naszego spotkania są 3 bardzo proste, świeże, zdrowe przepisy, które świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie jadłospisu i pomogą wprowadzić coś nowego do rutynowego menu.

Uwielbiam, kiedy David podsuwa mi jakieś przepisy dla Was (a robi to już trzeci raz – pozostałe znajdziecie w czeluściach bloga), bo jest to odświeżenie dla mnie, ale też coś innego od mojego stylu gotowania dla Was. Każdy korzysta.

David naprawdę świetnie łączy smaki, a przy okazji też lubi jeść zdrowo i nie komplikuje receptur swoich dań.
Przygotowaliśmy dla Was 3 przepisy – na nadziewane pieczarki, faszerowane ogórki i hiszpański omlet z ziemniakami i szparagami.

Dobra, to bez zbędnego gadania – przekazuję Wam receptury Davida!
Pieczarki nadziewane serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 6 dużych pieczarek
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- świeży tymianek
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomidorki przekrój na pół. Odetnij nóżki pieczarek.
- Kapelusze pieczarek dopraw solą i razem z pomidorkami podsmaż je od strony nóżek na oliwie na złoty kolor.
- Zdejmij je z patelni i nadziewaj serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.
- Posyp nadziewane pieczarki pestkami słonecznika, dodaj smażone pomidorki oraz świeże listki tymianku.
Hiszpański omlet z ziemniakami, szparagami i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- 6 średnich młodych ziemniaków (surowe)
- 4 zielone szparagi
- 6 jajek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- bazylia
Przygotowanie:
- Pokrój młode ziemniaki w kosteczkę.
- Szparagi obierz i pokrój w plasterki.
- Ziemniaki i szparagi podsmaż na patelni, aż będą miękkie. Regularnie je odwracaj, aby się równomiernie podsmażyły. Dopraw je solą i pieprzem.
- W dużej misce roztrzep jajka i również dopraw je solą i pieprzem.
- Dodaj podsmażone ziemniaki i szparagi oraz 3-4 łyżeczki serka Almette z ogórkiem i ziołami. Wszystko wymieszaj i wlej na patelnię.
- Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie.
- Następnie przykryj patelnię dużym talerzem i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz i zsuń omlet z talerza na patelnię. Smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie.
- Serwuj z dodatkiem serka Almette z ogórkiem i ziołami oraz liśćmi bazylii.
Roladki z ogórka nadziewane serkiem Almette z ogórkiem, podane z salsą z kolorowych pomidorów

Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- 1 długi ogórek
- kilka listków rukoli lub szpinaku
- 1 pomidor malinowy
- 1 żółty pomidor
- świeży szczypiorek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokrój ogórka obieraczką na cienkie podłużne paski.
- Ułóż po 3-4 paski obok siebie tak, aby lekko nachodziły na siebie.
- Dolną część pasków posmaruj serkiem Almette i połóż trochę rukoli. Zawiń.
- Pomidory posiekaj w kosteczkę, dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
- Ułóż roladki z ogórka na talerz i podaj z salsą z pomidorów.
I to wszystko! Mam nadzieję, że przepisy urozmaicą Wam trochę Wasze letnie menu. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wyglądało nasze spotkanie okiem Davida, zapraszam Was do obejrzenia relacji i przeczytania jego tekstu TUTAJ.
Wpis powstał we współpracy z marką Almette.