Na moim kanale na Youtube bardzo wam się spodobała seria „Food diary”, w której pokazuję, co jem w ciągu dnia. Dzisiaj przygotowałam dla was odcinek pokazujący mój jadłospis w dzień beztreningowy lub z lekkim treningiem.
Zaraz pojawią się pytania, więc odpowiem od razu:
- W dni beztreningowe jem około 1900-2100 kcal.
- Nie liczę makro, ale jestem na diecie wysokowęglowodanowej.
- Większość moich posiłków to posiłki zbilansowane, ale czasami wprowadzam w ciągu dnia jakiś posiłek białkowo-tłuszczowy. Jego obecność zależy od pory treningu i pory dnia.
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4,5 łyżki otręb – może być mix, np owsiane i żytnie
- 1 duże jabłko
- Cynamon – ilość wg uznania
- Jabłko ścieramy na tarce.
- Do miski rozbijamy jajko, dodajemy jogurt, otręby, cynamon i starte jabłko. Dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztopiliśmy około 0,5-1 łyżeczki masła klarowanego.
- Smażymy z obu stron.
- Podajemy posypane cynamonem, syropem lub ze świeżymi sezonowymi owocami.
- Uwaga: placuszki lubią się rozwalać i przypalać, dlatego pilnujemy ich przez cały czas.
- Makaron – ilość wg uznania
- 300 g dyni
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki bardzo gęstego jogurtu
- 3 ząbki czosnku
- Szynka wędzona delikatna – u mnie 5 plastrów
- Rukola
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Kroimy cebulę.
- Do garnka wrzucamy 1 łyżkę masła klarowanego, i lekko podsmażamy cebulę.
- Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po 5 minutach wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 7 minut.
- Wlewamy jogurt i znów dokładnie mieszamy. Co chwila mieszając, gotujemy przez 10 minut.
- W międzyczasie kroimy szynkę na małe kawałki.
- Gdy dynia będzie miękka, próbujemy sos i doprawiamy wg uznania.
- Do garnka wrzucamy ugotowany makaron i szynkę, dokładnie mieszamy.
- Podajemy danie posypane rukolą.
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 5 łyżek nasion chia
- 2 mango
- Zdrowe słodzidło – u mnie syrop słodzący ze sklepu ze zdrową żywnością
- Sezonowe owoce do ozdoby
- Dzień wcześniej zalewamy chia mlekiem, dokładnie mieszamy, dodajemy słodzidło i wsadzamy do lodówki na noc.
- Na następny dzień rozdzielamy deser do pojemników.
- Miksujemy mango i nakładamy je łyżką na wierzch każdego deseru.
- Kroimy owoce sezonowe i dekorujemy nimi nasze danie.
- Opakowanie krewetek mrożonych
- 3 ząbki czosnku
- 1 awokado dojrzałe
- 0,5 puszki kukurydzy bądź jedna obrana gotowana kukurydza
- 15 pomidorków cherry
- 1 czerwona cebula
- Rukola lub roszponka
- Sos z mango, przepis tu: https://www.codzienniefit.pl/2017/03/4-pomysly-na-domowe-pyszne-dressingi-do-salatek.html
- Krewetki smażymy na patelni na maśle klarowanym z dodatkiem 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Do dwóch misek (bo przepis jest na 2 porcje) nakładamy odpowiednią ilość rukoli. Następnie układamy: pokrojone awokado, kukurydzę, pokrojone pomidorki, drobno posiekaną cebulę.
- Jemy od razu po przygotowaniu, polewając sosem z mango. Sprawdzi się także każdy inny sos słodko-pikantny.
HEJ!
Zapraszam Was do subskrypcji kanału! Dzięki temu będziecie na bieżąco, bo powiadomienia dostajecie od razu po publikacji filmu, ale też mi będzie po prostu, po ludzku, miło.
Dołącz do mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE po dodatkową dawkę motywacji!