• Szukaj

Co jem w ciągu dnia? Dzień z 4 posiłkami [PRZYKŁADY I PRZEPISY]


Na moim kanale na Youtube bardzo wam się spodobała seria „Food diary”, w której pokazuję, co jem w ciągu dnia. Dzisiaj przygotowałam dla was odcinek pokazujący mój jadłospis w dzień beztreningowy lub z lekkim treningiem.

Zaraz pojawią się pytania, więc odpowiem od razu:

  • W dni beztreningowe jem około 1900-2100 kcal.
  • Nie liczę makro, ale jestem na diecie wysokowęglowodanowej.
  • Większość moich posiłków to posiłki zbilansowane, ale czasami wprowadzam w ciągu dnia jakiś posiłek białkowo-tłuszczowy. Jego obecność zależy od pory treningu i pory dnia.
Placuszki otrębowe
Serves 1
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 jajko
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego
  3. 4,5 łyżki otręb – może być mix, np owsiane i żytnie
  4. 1 duże jabłko
  5. Cynamon – ilość wg uznania
Instructions
  1. Jabłko ścieramy na tarce.
  2. Do miski rozbijamy jajko, dodajemy jogurt, otręby, cynamon i starte jabłko. Dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztopiliśmy około 0,5-1 łyżeczki masła klarowanego.
  3. Smażymy z obu stron.
  4. Podajemy posypane cynamonem, syropem lub ze świeżymi sezonowymi owocami.
Notes
  1. Uwaga: placuszki lubią się rozwalać i przypalać, dlatego pilnujemy ich przez cały czas.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Makaron z dynią
Serves 4
Przepisem zainspirowałam się z Kwestii Smaku i przerobiłam go na swój sposób.
Write a review
Print
Ingredients
  1. Makaron – ilość wg uznania
  2. 300 g dyni
  3. 1 cebula
  4. 0,5 szklanki mleka
  5. 0,5 szklanki bardzo gęstego jogurtu
  6. 3 ząbki czosnku
  7. Szynka wędzona delikatna – u mnie 5 plastrów
  8. Rukola
  9. 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Instructions
  1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Kroimy cebulę.
  3. Do garnka wrzucamy 1 łyżkę masła klarowanego, i lekko podsmażamy cebulę.
  4. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po 5 minutach wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 7 minut.
  5. Wlewamy jogurt i znów dokładnie mieszamy. Co chwila mieszając, gotujemy przez 10 minut.
  6. W międzyczasie kroimy szynkę na małe kawałki.
  7. Gdy dynia będzie miękka, próbujemy sos i doprawiamy wg uznania.
  8. Do garnka wrzucamy ugotowany makaron i szynkę, dokładnie mieszamy.
  9. Podajemy danie posypane rukolą.
Adapted from Kwestia Smaku
Adapted from Kwestia Smaku
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Deser mango-chia
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 szklanka mleka roślinnego
  2. 5 łyżek nasion chia
  3. 2 mango
  4. Zdrowe słodzidło – u mnie syrop słodzący ze sklepu ze zdrową żywnością
  5. Sezonowe owoce do ozdoby
Instructions
  1. Dzień wcześniej zalewamy chia mlekiem, dokładnie mieszamy, dodajemy słodzidło i wsadzamy do lodówki na noc.
  2. Na następny dzień rozdzielamy deser do pojemników.
  3. Miksujemy mango i nakładamy je łyżką na wierzch każdego deseru.
  4. Kroimy owoce sezonowe i dekorujemy nimi nasze danie.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Sałatka z krewetkami i awokado
Write a review
Print
Ingredients
  1. Opakowanie krewetek mrożonych
  2. 3 ząbki czosnku
  3. 1 awokado dojrzałe
  4. 0,5 puszki kukurydzy bądź jedna obrana gotowana kukurydza
  5. 15 pomidorków cherry
  6. 1 czerwona cebula
  7. Rukola lub roszponka
  8. Sos z mango, przepis tu: https://www.codzienniefit.pl/2017/03/4-pomysly-na-domowe-pyszne-dressingi-do-salatek.html
Instructions
  1. Krewetki smażymy na patelni na maśle klarowanym z dodatkiem 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Do dwóch misek (bo przepis jest na 2 porcje) nakładamy odpowiednią ilość rukoli. Następnie układamy: pokrojone awokado, kukurydzę, pokrojone pomidorki, drobno posiekaną cebulę.
  2. Jemy od razu po przygotowaniu, polewając sosem z mango. Sprawdzi się także każdy inny sos słodko-pikantny.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

HEJ!

Zapraszam Was do subskrypcji kanału! Dzięki temu będziecie na bieżąco, bo powiadomienia dostajecie od razu po publikacji filmu, ale też mi będzie po prostu, po ludzku, miło.

Dołącz do mnie na FACEBOOKU INSTAGRAMIE po dodatkową dawkę motywacji!

Napisane przez
Marta Hennig

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.

Zobacz wszystkie artykuły
Napisane przez Marta Hennig

Chcesz być fit?

MAM COŚ DLA CIEBIE!


Na moim kanale youtube znajdziesz treningi, zestawy ćwiczeń na konkretne partie ciała, zdrowe przepisy, pomysły na jadłospis na cały dzień, porady dotyczące bycia fit oraz wiele, wiele więcej!
I to wszystko za darmo!