cytrynowe muffiny, dietetyczne muffiny, fit muffinki, dietetyczne muffinki

Cytrynowe, dietetyczne muffinki [PRZEPIS]

Dietetyczne muffinki – to mój nowy strzał w 10!
Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię zdrowych zamienników, które w ogóle nie smakują tak, jak to, co chcemy zamienić. Nie przekonują mnie niesłodkie ciasta czy zdrowe, ale niesmaczne posiłki – nie tędy droga! Jeżeli już wykonuję zamiennik czegoś, co jest kaloryczne i dobre, to ten mój zamiennik musi być tak samo smaczny, albo nawet lepszy! Dlatego przedstawiam wam dzisiaj przepis na cytrynowe muffinki, który wymyśliłam sama – od A do Z.

DIETETYCZNE MUFFINKI – PRZEPIS

Jestem z siebie naprawdę dumna. Te dietetyczne muffinki smakują jak normalne, pszenne, pełne cukru i masła muffiny, a nie mają żadnej z tych rzeczy! Dodatkowo, robi się je błyskawicznie (razem z pieczeniem około 35 minut), a dzięki fit lukrowi są odpowiednio słodkie i po prostu mega smaczne.
cytrynowe muffiny, dietetyczne muffiny, fit muffinki, dietetyczne muffinki

Dietetyczne cytrynowe muffiny
Serves 8
Dietetyczne, słodkie, niskokaloryczne muffiny cytrynowe, polane lukrem o małej ilości kalorii. Nic, tylko jeść!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
25 min
Total Time
35 min
Prep Time
10 min
Cook Time
25 min
Total Time
35 min
Ingredients
  1. 30 g mąki kukurydzianej,
  2. 105 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąki pełnoziarnistej 3 zboża),
  3. 60 g jogurtu greckiego (jedna, naprawdę duża łyżka),
  4. 1 duże jajko o temperaturze pokojowej,
  5. 1 łyżka masła klarowanego,
  6. 0,5 szklanki mleka (dowolnego, krowiego lub roślinnego)
  7. 2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka ksylitolu i 1 łyżka brązowego cukru,
  8. skórka z całej cytryny,
  9. 2 łyżki soku z cytryny,
  10. 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  11. 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  12. 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego lub esencji waniliowej
  13. 0,5 łyżeczki soli.
  14. POLEWA
  15. 2 łyżki ksylitolu
  16. sok z połówki cytryny
Instructions
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. W międzyczasie przygotowujemy dwie miski.
  3. Do jednej wsypujemy obie mąki, ksylitol, cukier wanilinowy, sól, skórkę z cytryny, sodę i proszek do pieczenia.
  4. Do drugiej wbijamy jajko, sok z cytryny, jogurt grecki.
  5. W obu miskach mieszamy składniki.
  6. Odstawiamy miski i w garnku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Gdy przybierze płynną postać, dodajemy je do suchych składników i szybciutko mieszamy. Dodajemy powoli płynne składniki, cały czas dokładnie mieszając. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.
  7. Wlewamy do foremek. Mi wyszło po dwie łyżki masy do 8 dużych foremek.
  8. Wrzucamy do piekarnika na 20-25 minut - najlepiej sprawdzać patyczkiem - powinien być suchy.
  9. Gdy wyjmiemy muffinki, zabieramy się do zrobienia fit lukru.
  10. Do miski wyciskamy sok z cytryny z połówki cytryny. Dodajemy jedną łyżkę ksylitolu i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy drugą łyżkę i znów energicznie mieszamy. Jeżeli okaże się, że lukier jest zbyt rzadki, należy dodać jeszcze trochę ksylitolu.
1 muffinka (gdy wychodzi 8 porcji) zawiera
  1. ok. 110 kcal,
  2. 3 g białka,
  3. 3 g tłuszczu,
  4. 18 g węglowodanów,
  5. 1,5 g błonnika
  6. UWAGA! Nie należy spożywać wszystkich muffinek jednego dnia - taka ilość ksylitolu może spowodować efekt przeczyszczający 🙂
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

Mam nadzieję, że Wam zasmakują! Smacznego!
Znajdziecie mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.