Dietetyczne muffinki – to mój nowy strzał w 10!
Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię zdrowych zamienników, które w ogóle nie smakują tak, jak to, co chcemy zamienić. Nie przekonują mnie niesłodkie ciasta czy zdrowe, ale niesmaczne posiłki – nie tędy droga! Jeżeli już wykonuję zamiennik czegoś, co jest kaloryczne i dobre, to ten mój zamiennik musi być tak samo smaczny, albo nawet lepszy! Dlatego przedstawiam wam dzisiaj przepis na cytrynowe muffinki, który wymyśliłam sama – od A do Z.
DIETETYCZNE MUFFINKI – PRZEPIS
Jestem z siebie naprawdę dumna. Te dietetyczne muffinki smakują jak normalne, pszenne, pełne cukru i masła muffiny, a nie mają żadnej z tych rzeczy! Dodatkowo, robi się je błyskawicznie (razem z pieczeniem około 35 minut), a dzięki fit lukrowi są odpowiednio słodkie i po prostu mega smaczne.
- 30 g mąki kukurydzianej,
- 105 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąki pełnoziarnistej 3 zboża),
- 60 g jogurtu greckiego (jedna, naprawdę duża łyżka),
- 1 duże jajko o temperaturze pokojowej,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 0,5 szklanki mleka (dowolnego, krowiego lub roślinnego)
- 2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka ksylitolu i 1 łyżka brązowego cukru,
- skórka z całej cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego lub esencji waniliowej
- 0,5 łyżeczki soli.
- POLEWA
- 2 łyżki ksylitolu
- sok z połówki cytryny
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- W międzyczasie przygotowujemy dwie miski.
- Do jednej wsypujemy obie mąki, ksylitol, cukier wanilinowy, sól, skórkę z cytryny, sodę i proszek do pieczenia.
- Do drugiej wbijamy jajko, sok z cytryny, jogurt grecki.
- W obu miskach mieszamy składniki.
- Odstawiamy miski i w garnku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Gdy przybierze płynną postać, dodajemy je do suchych składników i szybciutko mieszamy. Dodajemy powoli płynne składniki, cały czas dokładnie mieszając. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.
- Wlewamy do foremek. Mi wyszło po dwie łyżki masy do 8 dużych foremek.
- Wrzucamy do piekarnika na 20-25 minut - najlepiej sprawdzać patyczkiem - powinien być suchy.
- Gdy wyjmiemy muffinki, zabieramy się do zrobienia fit lukru.
- Do miski wyciskamy sok z cytryny z połówki cytryny. Dodajemy jedną łyżkę ksylitolu i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy drugą łyżkę i znów energicznie mieszamy. Jeżeli okaże się, że lukier jest zbyt rzadki, należy dodać jeszcze trochę ksylitolu.
- ok. 110 kcal,
- 3 g białka,
- 3 g tłuszczu,
- 18 g węglowodanów,
- 1,5 g błonnika
- UWAGA! Nie należy spożywać wszystkich muffinek jednego dnia - taka ilość ksylitolu może spowodować efekt przeczyszczający 🙂
Mam nadzieję, że Wam zasmakują! Smacznego!
Znajdziecie mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.