Proszę państwa, oto śniadaniowe – albo kolacyjne – muffiny z jajkiem, szpinakiem i pomidorami. Świetne nie tylko jako posiłek głównie białkowo-tłuszczowy, ale po prostu jako coś dobrego do jedzenia. Niskokaloryczne, zdrowe i proste do wykonania. Nadają się do lunchboxa!

MUFFINY JAJECZNEimg_4217 img_4214 img_4211

Wydruk przepisu
Jajeczne muffiny ze szpinakiem, mozarellą i pomidorkami
Niskokaloryczne danie białkowo-tłuszczowe
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
  2. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżeczką masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu do smażenia.
  3. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione przyprawy i lekko podsmażamy.
  4. W międzyczasie w misce rozbijamy jajka, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pomidorki, kulki mozarella pokrojone na pół, sól, pieprz, ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Szpinak dodajemy do jajek i dokładnie mieszamy.
  6. Masę przelewamy do foremek na muffinki. Wrzucamy do piekarnika na ok. 20 minut (lepiej sprawdzać co jakiś czas, by się nie przypiekły).
  7. W międzyczasie robimy guacamole - awokado rozbijamy widelcem i mieszamy z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, solą, pieprzem, można dodać trochę soku z cytryny. Dokładnie mieszamy.
  8. Gdy muffiny są gotowe, tuż przed podaniem smarujemy je guacamole na górze.
Inne informacje
  • muffiny są bardzo niskokaloryczne i jest to posiłek białkowo-tłuszczowy; świetnie sprawdza się na śniadanie, może też być drugim śniadaniem bądź kolacją. Jeśli brakuje ci w tym posiłku węglowodanów, świetnie pasuje tu chociażby kromka żytniego chlebka.
  • z przepisu wychodzi 6 muffinów.
  • muffiny można zabrać ze sobą w lunchboxie - oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale można też je odgrzać. To tak naprawdę jajecznica w formie muffina 🙂
  • świetnie też smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym.
  • Mela

    Super przepis, na pewno wypróbuję ! Jesteś niesamowita, Marta :*

  • Zuza Górka

    Super! A ile kalorii ma jedna porcja takich pyszności? ;3

  • Genialny przepis, muszę wypróbować! 🙂

  • Uwielbiam takie muffiny. Moim hitem są babeczki z burakiem 🙂

    • Karolina

      Podzielisz sie przepisem ? Uwielbiam buraki ! 🙂

      • Pewnie!
        Składniki:
        – 1 duży burak lub dwa małe
        – 2 marchewki
        – 1 pietruszka lub kawałek selera
        – 4 jajka
        – natka pietruszki
        – czosnek niedźwiedzi
        – pieprz, sól, curry, chili

        Buraka, marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce. Wymieszać z jajkami, dodać przyprawy, natkę pietruszki. Rozlać do foremek na babeczki. Piec w temp. 200 stopni 25 min.
        Prosto i smacznie 🙂

  • Ludi

    bardzo dobre:) nie chciało mi się bawić w foremki więc wlałam do dużej formy silikonowej. więcej takich smacznych przepisów poproszę 🙂

  • Daga

    Marta,byłabyś w stanie wykombinować świąteczne fit-pierniczki?

    • kor_a

      Ja swoje pierniczki robię na mące pełnoziarnistej, a do słodzenia daję cukier brązowy, choć w tym roku rozważam ksylitol. Ilość cukru w każdym przepisie na słodkości „zmniejszam” co najmniej o 1/4. Moje pierniczki są też bez lukru, bo z lukrem są za słodkie.

    • Będę kombinować, bo kocham pierniczki 😀

      • Daga

        świetnie,czekam. 🙂

  • Mikrożycie (www.mikrozycie.pl)

    Marta, mam pytanie – kiedy pieczesz te babeczki używasz metalowej czy silikonowej formy? Używałaś papieru do pieczenia czy po prostu wylałaś masę do formy?

  • KaHa

    hej! Uwielbiam Cię, ale Twoje guacamole nie powinno się nazywać guacamole, tylko pasta z avocado 😉 kto widział w guacamole czosnek? 😛 POZDRAWIAM SERDECZNIE

  • Nazeli

    Miałam obawy, bo średnio przepadam za jajecznicą, ale potwierdzam, że muffinki wyszły rewelacyjne, pychota! 🙂

  • Natalia

    Akurat szukałam tego przepisu!Niesamowite! 😀 Pytanie czy mogę nie dodawać avocado?

  • sylwia

    wyprobowalam, są swietne!!