Uwierzcie mi, nie jedliście lepszego zdrowego śniadania bądź deseru, niż to. Pyszne! Jabłka przyśniły mi się dzisiaj, więc pierwsze, co zrobiłam rano, to nastawiłam piekarnik. A potem już samo poszło i powstały fenomenalne jabłka pod kruszonką.
Jeśli szukacie nowego pomysłu na zdrowe fit śniadanie lub deser, to mam coś dla Was. Tak jak każdy mój przepis, jest banalny do wykonania i potrafi go zrobić naprawdę każdy.
Jeśli nie masz piekarnika, spróbuj podsmażyć jabłka na maśle klarowanym na patelni i przypraż orzechy i płatki owsiane, a następnie dopiero wymieszaj z miodem.
Jabłka pod kruszonką – przepis
Składniki
- 3 jabłka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1-2 łyżki miodu bądź syropu z agawy (ja nie lubię miodu, więc użyłam syropu. Uwaga: nie nadaje się tu ani ksylitol ani cukier, bo chodzi o płynność)
- 2-3 łyżki cynamonu
- garść malin (użyłam mrożonych, które godzinę wcześniej wyjęłam z zamrażarki)
- 2 łyżki orzechów (różnych, np. brazylijskich) (opcjonalnie. Ja posiekałam drobno)
- 1 łyżka mąki (może być pełnoziarnista, ja użyłam kokosowej)
Sposób przygotowania
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
- Do naczynek do zapiekania wrzucamy starte jabłka (po równo) i posypujemy 1,5 łyżki cynamonu. Mieszamy.
- W osobnej miseczce mieszamy płatki, posiekane orzechy i dodajemy do tego mąkę, 1,5 łyżki cynamonu a następnie syrop/miód. Dokładnie mieszamy. Wszystko powinno się zlepić, ale na pewno nie całkowicie.
- Przykrywamy naszą kruszonką jabłka. Na wierzch posypujemy płatkami migdałów.
- Wsadzamy do piekarnika na 30-40 minut (kontrolujemy czy kruszonka się nie przypieka). Jeśli nie masz piekarnika, spójrz na notatkę wyżej.
- Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy malinami i jemy. Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jedna porcja ma ok. 200 kalorii. 5-6 gram błonnika, 2 g białka, 40 g węglowodanów i 4,6 g tłuszczu. Wartości mogą się różnić w zależności od tego, czy użyjecie syropu czy miodu oraz jakiej mąki i jakich orzechów (oraz ile) użyjecie.
Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!