Ciasto, którego nie trzeba piec, robi się je szybko, jest zdrowe i zdecydowanie pyszne – brzmi jak ideał, prawda? Mam dzisiaj dla Was świetny przepis na błyskawiczne ciacho bez niczego:)

Pod każdym przepisem zawsze słyszę:

  • a co jeśli ktoś nie może mąki?
  • mleka?
  • jajek?
  • czegokolwiek?

Nietolerancje pokarmowe i alergie są coraz bardziej popularne. Zdaję sobie z tego sprawę, że coraz więcej osób musi stosować diety eliminacyjne i dzisiaj specjalnie dla takich osób podam wam przepis, który testowałam ostatnio. Nawet mój Patryk, który nie lubi słodkości i nie lubi masła orzechowego, zajadał się tym ciastem i zjadł mi pół blachy. Także test zdany, ciacho zaliczone, mogę polecać je dalej!

WAŻNE

Biorę udział w konkursie na Next Fitness Star – nagroda główna to NAGRANIE PŁYTY Z TRENINGIEM!!!!

Wygra dziewczyna, która zbierze największą ilość głosów.
– głosować można do 24.03
– każdego dnia można oddać jeden głos!
– ważne, żeby być regularnym: jak w ćwiczeniach!
Można głosować na mnie raz na dobę tu: KLIK
Bez Was nie dam rady!


Wydruk przepisu
Karmelowe ciasto
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
Składniki
Spód
Masa
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
Składniki
Spód
Masa
Sposób przygotowania
  1. Namoczone przez noc daktyle mieszamy z tłuszczem (olejem roślinnym, masłem klarowanym roztopionym, itp.), orzechami (ja wcześniej je pokroiłam), masłem orzechowym oraz solą i blendujemy na masę. Będzie miała cząsteczki orzechów - tak ma być!
  2. Przygotowujemy małą blaszkę w kształcie koła i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę i ugniatamy, układając ją dokładnie.
  3. Przechodzimy do masy (nadzienia): namoczone przez noc nerkowce łączymy z bananami, masłem orzechowym, kakao, miodem (u mnie syrop z agawy, nie lubię smaku miodu), olejem i blendujemy na masę. Rozlewamy masę na nasz spód i dokładnie łopatką wyrównujemy brzegi i rozprowadzamy nadzienie równomiernie.
  4. WAŻNE Teraz wsadzamy blachę do lodówki na 10 minut - nie mniej. Po tym czasie dekorujemy ciacho borówkami.
  5. WAŻNE 2 Zanim będziemy kroić ciasto, wsadzamy do zamrażarki na 1 godzinę! Inaczej będzie się rozwalać. Potem można trzymać w lodówce i ewentualnie jeśli kawałki mają być idealne, to przed pokrojeniem wsadzać na 30 min. do zamrażarki. Ja akurat tego nie robiłam - tylko raz zamroziłam przez godzinę i to wystarczyło, ciasto było zwarte przez kilka dni (aż zostało całkowicie pochłonięte :))
  • Gooday

    Mam nadzieje ze wygrasz 😉

  • Magda

    Bardzo fajny przepis, ciasto byłoby idealne gdyby nie kakao na które jestem uczulona 😉 Myślisz, że mogę je pominąć lub zastąpić czymś innym? Byleby nie karobem bo on u mnie też nie wchodzi w grę.

  • Alex

    Super przepis, muszę wypróbować! 😀

  • KaHa Gie

    Marta! JAK TO NIE LUBISZ SMAKU MIODU???? WHAT? 😉

    • Nie lubię miodu 🙁 fujka

      • k k

        Marta, spróbuj akacjowego lub malinowego. Mają najmniej „miodowy” smak i naturalnie płynną postać ( długi czas krytstalizacji)

  • i like it!!!! 🙂

  • Katarzyna

    Wczoraj głosowałam, a gdy dzisiaj weszłam, żeby zagłosować znów okazało się, że nie mogę, bo „głos oddany” :/ nie wiem o co chodzi…a co do przepisu, to dzisiaj na noc moczę bakalie i jutro robię! Brzmi genialnie! 🙂

    • Alexandra Kobus

      Podbijam! 🙂 Też właśnie miałam napisać komentarz w sprawie głosowania, mam taką samą sytuację. Nie pomaga wyłączenie/ zmiana przeglądarki, modyfikacja adresu…;( Trzeba coś z tym zrobić, musimy pomóc Marcie! 🙂

      • Dziewczyn y, można głosować co 24h, jeśli zagłosowałscie np. O 18 to następnego dnia mozecie tez dopiero o 18 🙂 ja tez rano spanikowalam, ale domyslilam sie i juz puscilam glos 🙂

  • Lena

    Bez pieczenia! Ideał! <3

  • Super! Zdrowych słodkości nigdy za wiele 🙂

  • Marta

    Marta a masz moze przepis zblizony jak na batoniki typu „dobra kaloria”?

    Pozdrawiam i trzymam kciuki za konkurs!!!

  • Jula

    Masz może wartości odżywcze jednego kawałka albo na 100g? Z góry dzięki. Przy okazji głos oddany!

  • Świetny przepis! Wypróbuję 😀

  • Karolina Niźnik

    Marta, a jakie masło orzechowe polecasz? Przyznam, że nigdy takiego nie kupowałam więc się roralnie na nich nie znam 🙂 Ja również oddałam swój głos 🙂

  • k k

    Super pomysł na zdrowego wielkanocnego mazurka 🙂