Jeżeli miałabym wybrać coś, co mogłabym jeść bez końca, to byłby to placuszki z cukinii. Koniec, kropka.

Ten pyszny posiłek to dobra opcja zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację – zależnie od ilości zjedzonych placuszków 🙂 🙂 Polecam, bo są tanim, a bardzo zdrowym i smacznym posiłkiem. Jeżeli miałabym je do czegoś przyrównać, to może trochę do blin – tyle, że są lepsze, bo zdrowsze!

Zamiast łososia można użyć pstrąga wędzonego – jest tańszy, a smakowo taki sam. 

PRZEPIS NA PLACUSZKI Z CUKINII

Placuszki z cukinii z łososiem
Porcje 1
Świetne jako każdy, dowolny posiłek w ciągu dnia.
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
15 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
5 min
Czas całkowity
15 min
Składniki
  1. PLACUSZKI
  2. 1 duża cukinia,
  3. 1 jajko,
  4. 2-3 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnista),
  5. 2 łyżki mleka (lub jogurtu greckiego),
  6. sól, pieprz do smaku,
NA GÓRĘ
  1. jogurt grecki,
  2. łosoś wędzony,
  3. kiełki brokuła
Instrukcje
  1. Cukinię ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, możemy delikatnie ręcznikiem papierowym ścisnąć i odsączyć wodę. Dodajemy mleko, mąkę, jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. W międzyczasie nagrzewamy patelnię i rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu.
  3. Nakładamy na patelnię po 1-2 łyżki masy (stworzą jeden placek). Smażymy ok. 1-2 minuty i przewracamy na drugą stronę. Placuszki są dobre, kiedy mają złoty kolor.
  4. Wrzucamy na talerz. Dekorujemy jogurtem greckim, dodajemy sporo poszarpanych kawałków wędzonego łososia i szczodrze przysypujemy kiełkami brokuła.
  5. Jemy same, lub z sałatką.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/

SMACZNEGO!

Znajdziecie mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.

  • Gosc gosc

    Napiszesz kiedyś post o tym jak przekonać rodzinę do zdrowego trybu życia? Jeśli już jest taki post to przepraszam :*

  • Marta

    A to nie jest praktycznie identyczny przepis jak ten, który jest w pomysłach na zdrowy obiad? ^.-
    No ale pomijając to, właśnie zastanawiałam się, żeby takie zrobić. Akurat mam w domu cukinie, które nie zostały wykorzystane, to i spróbuję tego. 😛

    • Tak, ale tak dużo osób prosiło o ten, że dodałam jako osobna rzecz – też lepiej będzie się szukać w kategorii „przepisy”. 🙂

      • Marta

        A, to dobrze 😀 Jednak z moją pamięcią nie jest tak źle! ^^

  • wygląda apetycznie

    http://eskucinska.blogspot.com/

  • wyglądają pysznie!

  • Pycha! 🙂 Z samej cukinii też są super!

  • Nie wiem czemu, ale mam jakąś irracjonalną niechęć do cukinii mimo, że nigdy w życiu jej nie jadłam 😛 Trzeba będzie dać jej szansę!

    P.S.
    Nie myślałaś może o nagraniu treningu z taśmami (gumami?) oporowymi ;)?

  • Wyglądają cudownie! Uwielbiam cukinię też! 🙂

  • elle 09

    Ponieważ bardzo lubię cukinię chętnie spróbowałam Twojego przepisu. Iii…. przepadłam totalnie! Połączenie z łososiem nieziemskie! Pyszne, rewelacyjne, cudowne!!! 🙂

  • Karolina Agnieszka Szybiak

    ” zależnie od ilości zjedzonych placuszków ” , więc ile polecasz na kolację ? 😀

  • Lemart Lemart

    Któregoś razu siądę sobie i zbiorę wszystkie przepisy z Twojego bloga 🙂

  • Gosia Kobylińska

    A ile kalorii ma jeden placuszek? 🙂

  • Ania

    A mi nie wyszły 🙁 , dodałam mąkę pełnoziarnistą żytnią czy to może być powód?

  • Ewelina

    Zamiast mąki dodaję otręby i żeby tak nie smażyć za dużo, to na blachę i do piekarnika – wychodzi super 😉

    • Monika

      a na ile minut do piekarnika wkładasz? 🙂

  • Katarzyna

    a mi nie chciały się wysmażyć, z zewnątrz przypalone w środku surowe… z ciasta po chwili zrobiła się woda i wszystko się rozwalało, nie wiem co mogłam zrobić nie tak 🙁

    • za mało mąki i zbyt wodnista cukinia – tak z opisu 😀 jeśli cukinia ma dużo wody to po starciu warto lekko odsączyć