Jeżeli miałabym wybrać coś, co mogłabym jeść bez końca, to byłby to placuszki z cukinii. Koniec, kropka.
Ten pyszny posiłek to dobra opcja zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację – zależnie od ilości zjedzonych placuszków 🙂 🙂 Polecam, bo są tanim, a bardzo zdrowym i smacznym posiłkiem. Jeżeli miałabym je do czegoś przyrównać, to może trochę do blin – tyle, że są lepsze, bo zdrowsze!
Zamiast łososia można użyć pstrąga wędzonego – jest tańszy, a smakowo taki sam.
PRZEPIS NA PLACUSZKI Z CUKINII
- PLACUSZKI
- 1 duża cukinia,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnista, ja najczęściej używam Lubella Pełne Ziarno),
- 4 łyżki mleka (lub jogurtu greckiego),
- sól, pieprz do smaku,
- jogurt grecki lub naturalny,
- łosoś wędzony,
- kiełki brokuła
- Cukinię ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, możemy delikatnie ręcznikiem papierowym ścisnąć i odsączyć wodę. Dodajemy mleko, mąkę, jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy.
- W międzyczasie nagrzewamy patelnię i rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu.
- Nakładamy na patelnię po 1-2 łyżki masy (stworzą jeden placek). Smażymy ok. 1-2 minuty i przewracamy na drugą stronę. Placuszki są dobre, kiedy mają złoty kolor.
- Wrzucamy na talerz. Dekorujemy jogurtem greckim, dodajemy sporo poszarpanych kawałków wędzonego łososia i szczodrze przysypujemy kiełkami brokuła.
- Jemy same, lub z sałatką.
SMACZNEGO!
Znajdziecie mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.