Awokado – źródło luteiny, która ochroni nasze oczy, folianów, które zamienią się w potrzebny kwas foliowy, witaminy E eliminującej wolne rodniki, przeciwutleniaczy oraz potrzebnych i bardzo istotnych w diecie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nic, tylko jeść!

Jesteś na diecie? Nie bój się awokado. Owszem, ten owoc ma sporo kalorii, ale wszystkie tłuszcze, które posiada, są zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi.  Poza tym, kwasy tłuszczowe w awokado dają uczucie sytości, obniżają poziom złego cholesterolu i są sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę – oczywiście, o ile jemy je z umiarem i stosujemy dobrą dietę i ćwiczenia.

Dziś mam dla Was przepis, w którym się zakochałam – zapiekane awokado z jajkiem, łososiem, koperkiem i przyprawami to niebo w gębie i idealna propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie. Dostarczy białka i tłuszczy, a w połączeniu z kanapką z razowego lub żytnego chleba – także węglowodanów, czyli stworzy wartościowy posiłek!

Smacznego!

Zapiekane awokado z jajkiem
Porcje 1
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Czas całkowity
20 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Czas całkowity
20 min
Składniki
  1. 1 awokado,
  2. 2 jajka,
  3. 2-4 kawałki wędzonego łososia
  4. świeży koperek
  5. sól, pieprz
Instrukcje
  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Gdy ten się nagrzewa, kroimy awokado na pół i wyjmujemy pestkę.
  3. Wydrążamy większą dziurę w miejscu, w którym była pestka (najlepiej łyżką), kładziemy tam po dwa plasterki wędzonego łososia.
  4. Uwaga, ważny moment: teraz kładziemy awokado na blachę z papierem do pieczenia i ustawiamy je tak, żeby były stabilne (ja oparłam o ścianki blachy). Następnie ostrożnie wbijamy jako, posypujemy koperkiem.
  5. Wsadzamy do piekarnika na 13-15 minut, najlepsze jajko to te z trochę płynnym żółtkiem. W międzyczasie możemy przygotować kromki żytnego lub razowego pieczywa.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
  • Wygląda smacznie i na pewno spróbuję 🙂

  • Wow! Ale pyszności! <3

  • Lola Lola

    na pewno spróbuję ! szkoda że dziś już jajka 3 jadłam 🙁

  • Ola

    A jak jeść to awokado? Wydrążać łyżeczką środek i zostawiać skórkę?

    • Ja wyjadam łyżeczką i zostawiam skórke 🙂

  • Klaudia Wojnarowicz

    O, zawsze to chciałam zrobić, ale technicznie nie do końca wiedziałam jak. Dzięki ! 🙂

  • Wczoraj zrobiłam chłopakowi. 😀 W miare mu smakowało. Ale mnie zachwyciło! Prosta, szybka i zdrowa kolacja. Mniam!