Awokado – źródło luteiny, która ochroni nasze oczy, folianów, które zamienią się w potrzebny kwas foliowy, witaminy E eliminującej wolne rodniki, przeciwutleniaczy oraz potrzebnych i bardzo istotnych w diecie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nic, tylko jeść!
Jesteś na diecie? Nie bój się awokado. Owszem, ten owoc ma sporo kalorii, ale wszystkie tłuszcze, które posiada, są zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi. Poza tym, kwasy tłuszczowe w awokado dają uczucie sytości, obniżają poziom złego cholesterolu i są sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę – oczywiście, o ile jemy je z umiarem i stosujemy dobrą dietę i ćwiczenia.
Dziś mam dla Was przepis, w którym się zakochałam – zapiekane awokado z jajkiem, łososiem, koperkiem i przyprawami to niebo w gębie i idealna propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie. Dostarczy białka i tłuszczy, a w połączeniu z kanapką z razowego lub żytnego chleba – także węglowodanów, czyli stworzy wartościowy posiłek!
Smacznego!
[yumprint-recipe id=’19’]
Wygląda smacznie i na pewno spróbuję 🙂
zachęcam, pyszne jest <3
Wow! Ale pyszności! <3
polecam, niebo w gębie!
na pewno spróbuję ! szkoda że dziś już jajka 3 jadłam 🙁
A jak jeść to awokado? Wydrążać łyżeczką środek i zostawiać skórkę?
Ja wyjadam łyżeczką i zostawiam skórke 🙂
O, zawsze to chciałam zrobić, ale technicznie nie do końca wiedziałam jak. Dzięki ! 🙂
Wczoraj zrobiłam chłopakowi. 😀 W miare mu smakowało. Ale mnie zachwyciło! Prosta, szybka i zdrowa kolacja. Mniam!
Hejka, zrobiłam dzisiaj na śniadanie, wyszło pysznie 🙂 Tylko nie wiem jak duże powinno być wydrążenie po pestce, u mnie nawet jedno jajko się tam nie zmieściło i w końcu wbiłam tam dwa żółtka a białko zrobiłam na patelni 😛 Używałam awokado hass, może dlatego było węższe… w każdym razie super pomysł! 😀