Awokado – źródło luteiny, która ochroni nasze oczy, folianów, które zamienią się w potrzebny kwas foliowy, witaminy E eliminującej wolne rodniki, przeciwutleniaczy oraz potrzebnych i bardzo istotnych w diecie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nic, tylko jeść!
Jesteś na diecie? Nie bój się awokado. Owszem, ten owoc ma sporo kalorii, ale wszystkie tłuszcze, które posiada, są zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi. Poza tym, kwasy tłuszczowe w awokado dają uczucie sytości, obniżają poziom złego cholesterolu i są sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę – oczywiście, o ile jemy je z umiarem i stosujemy dobrą dietę i ćwiczenia.
Dziś mam dla Was przepis, w którym się zakochałam – zapiekane awokado z jajkiem, łososiem, koperkiem i przyprawami to niebo w gębie i idealna propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie. Dostarczy białka i tłuszczy, a w połączeniu z kanapką z razowego lub żytnego chleba – także węglowodanów, czyli stworzy wartościowy posiłek!
Smacznego!
- 1 awokado,
- 2 jajka,
- 2-4 kawałki wędzonego łososia
- świeży koperek
- sól, pieprz
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Gdy ten się nagrzewa, kroimy awokado na pół i wyjmujemy pestkę.
- Wydrążamy większą dziurę w miejscu, w którym była pestka (najlepiej łyżką), kładziemy tam po dwa plasterki wędzonego łososia.
- Uwaga, ważny moment: teraz kładziemy awokado na blachę z papierem do pieczenia i ustawiamy je tak, żeby były stabilne (ja oparłam o ścianki blachy). Następnie ostrożnie wbijamy jako, posypujemy koperkiem.
- Wsadzamy do piekarnika na 13-15 minut, najlepsze jajko to te z trochę płynnym żółtkiem. W międzyczasie możemy przygotować kromki żytnego lub razowego pieczywa.