Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ciasto z marchewki, pomyślałam, że ktoś, kto to zrobił, musiał upaść na głowę. Ciasto? Z marchwii (za którą, swoją drogą, szczególnie nie przepadam)? Ale potem kilka razy zobaczyłam, jak pięknie wygląda marchewkowy tort i stwierdziłam, że spróbuję go zrobić.
I wiecie co? Nie żałuję. To do tej pory najlepsze zdrowe ciasto jakie jadłam.

W porównaniu z innymi zdrowymi słodyczami, te ciasto ma najwięcej zalet: po pierwsze, ma mało kalorii. Po drugie, zawiera sporo białka na kawałek. I po trzecie, można je bezkarnie wsuwać.

Nie wspominając już o tym, że naprawdę dobrze smakuje i jest tanie w wykonaniu.

PRZEPIS NA TORT MARCHEWKOWY (A WŁAŚCIWIE MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWY)

SKŁADNIKI:

Na bazę, czyli ciasto:
400g marchewki
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki miodu lub 2 łyżki ksylitolu
skórka z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na środek, czyli krem:
450 g twarogu półtłustego
sok z ½ pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka miodu lub ksylitolu

Na wierzch, czyli polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (przynajmniej 60 %)*
sok z 1/4 pomarańczy
* Uwaga – jeśli nie dbasz o linię jakoś szczególnie, użyj mlecznej czekolady, ciasto będzie dużo pyszniejsze. Moim zdaniem gorzka czekolada wprowadziła trochę za dużą gorycz, ale ja też lubię bardzo słodkie rzeczy – znajomi mówili, że ciasto jest spoko, ale jak dla mnie – trochę za gorzkie.

tort marchewkowy zdrowe ciasto dietetyczne

Jak przygotować?
Ścieramy marchewki na dużych oczkach do większej miski.
Dodajemy esencję waniliową, startą skórkę z pomarańczy, mąkę, proszek do pieczenia.
W drugiej misce ucieramy żółtka z ksylitolem lub z miodem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Najpierw łączymy żółtka z miską z marchewkami, potem powoli dodajemy pianę z białek. Delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wylewamy ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wielkości ok. 21 cm) i pieczemy przez ok. 45 minut (piekłam 50 i trochę podpiekł mi się wierzch).

W tym czasie przygotowujemy krem: twaróg ucieramy ze skórką pomarańczy, sokiem z pomarańczy, esencją waniliową i łyżką ksylitolu bądź miodu.

Gdy wyjmiemy ciasto i te ostygnie. Kroimy je na pół, jak torta, żeby powstały dwie warstwy (dwa krążki, góra i dół). Smarujemy dolny krążek kremem, bardzo dokładnie, po czym przykrywamy górnym krążkiem. Przyklepujemy, żeby tort się trzymał.

Robimy polewę: roztapiamy czekoladę w garnuszku, dodajemy jeszcze trochę skórki pomarańczy i smarujemy górę i boki tortu.

ILE TAKI TORT MA KALORII?

Kaloryczność całego tortu: 1629 kalorii.
Ilość kawałków – 8 (każda połowa tortu ma 4 kawałki)
Jeden kawałek ma: 203 kalorii, 15 g białka, 16 g węglowodanów, 9 g tłuszczy
Dlaczego warto zjeść taki tort?
Po pierwsze, jest smaczny.
Po drugie, twaróg dostarcza nam białka, którego najczęściej jest za mało w diecie.
Po trzecie, tort prawie nie zawiera mąki i cukru.
Po czwarte, marchew to świetne źródło witamin takich jak witamina A, C, E, H, K, PP, witaminy z grupy B, Zawiera też wapń, potas, sód, miedź, fosfor, żelazo, magnez, cynk oraz kwas foliowy i niezłą obecność błonnika.

No i idealnie nadaje się jako podwieczorek dla wszystkich, którzy biorą udział w naszym słodyczowym wyzwaniu.
Wczorajszy wpis: klik.

Zapraszam na mojego FACEBOOKA.
  • Karola Pałgan

    Brzmi równie smacznie jak wygląda! Na pewno wypróbuję, może do niedzielnej kawy?

  • Ingrid

    Ciekawy przepis; bardzo chętnie wypróbuję 😀 Zastanawiam się, czy zastąpienie mąki pszennej przez mąkę jaglaną zda egzamin.
    Zaś póki co pozwolę sobie dygresyjnie wtrącić, że marchew nie zawiera witaminy A, tylko beta karoten, który to zostaje przekształcony w witaminę A dopiero w naszych wątrobach. Niestety proces ten nie należy do wydajnych (średnio jedna jednostka beta karotenu zamienia się w 1/6 jednostki witaminy A), a przy niektórych schorzeniach praktycznie nie zachodzi 🙁
    Trzymaj się ciepło! 🙂

  • Beata S.

    Lubię ciasto marchewkowe, ale takiego jeszcze nie jadłam. Zawsze robiłam takie z cynamonem albo przyprawą do piernika 😉

  • Kasia

    O w końcu jakiś łatwy przepis z dostępnymi składnikami :> Polowałam na nie długo i chyba zrobię niedługo 😀

  • śliniłam się ostatnio do podobnego w cukierni… a tu proszę <3

  • Paulina Kinal

    Takie słodycze to ja rozumiem:)

  • Zgłodniałam 😀

  • Kazik

    Supcio przepisik! 🙂 <3

  • Anna Wiatrowska

    Zrobiłam już 3 razy, uwielbiam miłością nieskończoną, mój nowy nałóg. Jutro jadę karmić nim całą rodzinę, chwała Ci za ten przepis !

    • Ania, strasznie się cieszę, że się podoba i smakuje! A jaki zdrowy <3

  • Wygląda apetycznie!:) Muszę koniecznie wypróbować – w sumie już rozsyłam znajomym przepis, a sama nie mogę zabrać się do roboty 😉

  • Marlena

    Czy da się czymś pominąć/zastąpić esencję waniliową? Nie specjalnie chcę ją kupować bo potem nie będę miała do czego jej używać 😛

    • nie dodawaj, ja w takich wypadkach po prostu nie dodaję

  • Iza

    Myślisz, że można czymś zastąpić sok z pomarańczy (jak i skórkę) lub całkowicie pominąć? Wpłynie to negatywnie na smak? Nie lubię ciast, w których panuje posmak jakichkolwiek cytrusów, a to ciasto wygląda przepysznie i muuuuuuuszę je zrobić 😀

    • może dodaj jakiś inny intensywny smak? Bo te cytrusy dają aromat 🙂

  • asia

    pieczemy z termoobiegiem czy bez?

  • Adrianna

    Wydłużyłam czas pieczenia do 1h, bo spd był strasznie mokry i bałam się, że się rozpadnie, co też nastąpiło D: ale polewa uratowała i ciasto tak jak smakuje, tak wygląda – obłędnie! To drugie ciasto zrobione wg Twojego przepisu, czekam na więcej! Pozdrawiam, emerytowana lekkoatletka 😀

  • Zuza Niewiadomska

    myślicie że jeśli nie ubije białek to ciasto nie wyjdzie :< ? nie mam miksera w mieszkaniu 🙁

  • Magda

    „Wspaniały” przepis, wychodzi piękny zakalec…

    • to coś źle zrobiłaś, a nie przepis zły 😀 Boże..

  • Beata

    Hej, jutro mam w planach ten tort.Wygląda pysznie 🙂 Próbowałam już cukiniowego brownie i ciasta czekoladowego-oba wyszły, więc i o tort jestem spokojna 🙂 mam tylko pytanie dot.skórki pomarańczowej: czy wystarczy sparzyć pomarańczę i zetrzeć skórkę, czy robiłaś inaczej? Pytam,bo widzę w necie różne sposoby. Z góry dzięki za odpowiedź.

  • Beata

    Czy ciasto marchewkowe ma być w środku takie mokre? wydłużyłam już czas pieczenia, bo spód był niedopieczony, wystudziłam, a po przecięciu okazało się, że ciasto jest mokre. teraz jeszcze dopiekam połówki 😉 ale może niepotrzebnie?

    • Ma byc trochę wilgotne, ale nie za bardzo. Jak brownie 🙂 ja sprawdzam próbując 🙂

      • Beata

        Ok 🙂 dzięki za szybką odpowiedz. Pozdrawiam 🙂

  • Kasia Gałan

    właśnie znalazłam swoje ulubione ciasto 😉