Tort marchewkowy: zdrowe, słodkie, dietetyczne ciasto!

Tort marchewkowy: zdrowe, słodkie, dietetyczne ciasto!

Post navigation

27 komentarzy

  • Brzmi równie smacznie jak wygląda! Na pewno wypróbuję, może do niedzielnej kawy?

  • Ciekawy przepis; bardzo chętnie wypróbuję 😀 Zastanawiam się, czy zastąpienie mąki pszennej przez mąkę jaglaną zda egzamin.
    Zaś póki co pozwolę sobie dygresyjnie wtrącić, że marchew nie zawiera witaminy A, tylko beta karoten, który to zostaje przekształcony w witaminę A dopiero w naszych wątrobach. Niestety proces ten nie należy do wydajnych (średnio jedna jednostka beta karotenu zamienia się w 1/6 jednostki witaminy A), a przy niektórych schorzeniach praktycznie nie zachodzi 🙁
    Trzymaj się ciepło! 🙂

  • Lubię ciasto marchewkowe, ale takiego jeszcze nie jadłam. Zawsze robiłam takie z cynamonem albo przyprawą do piernika 😉

  • O w końcu jakiś łatwy przepis z dostępnymi składnikami :> Polowałam na nie długo i chyba zrobię niedługo 😀

  • Zrobiłam już 3 razy, uwielbiam miłością nieskończoną, mój nowy nałóg. Jutro jadę karmić nim całą rodzinę, chwała Ci za ten przepis !

  • Czy da się czymś pominąć/zastąpić esencję waniliową? Nie specjalnie chcę ją kupować bo potem nie będę miała do czego jej używać 😛

  • Myślisz, że można czymś zastąpić sok z pomarańczy (jak i skórkę) lub całkowicie pominąć? Wpłynie to negatywnie na smak? Nie lubię ciast, w których panuje posmak jakichkolwiek cytrusów, a to ciasto wygląda przepysznie i muuuuuuuszę je zrobić 😀

  • Wydłużyłam czas pieczenia do 1h, bo spd był strasznie mokry i bałam się, że się rozpadnie, co też nastąpiło D: ale polewa uratowała i ciasto tak jak smakuje, tak wygląda – obłędnie! To drugie ciasto zrobione wg Twojego przepisu, czekam na więcej! Pozdrawiam, emerytowana lekkoatletka 😀

  • myślicie że jeśli nie ubije białek to ciasto nie wyjdzie :< ? nie mam miksera w mieszkaniu 🙁

  • Hej, jutro mam w planach ten tort.Wygląda pysznie 🙂 Próbowałam już cukiniowego brownie i ciasta czekoladowego-oba wyszły, więc i o tort jestem spokojna 🙂 mam tylko pytanie dot.skórki pomarańczowej: czy wystarczy sparzyć pomarańczę i zetrzeć skórkę, czy robiłaś inaczej? Pytam,bo widzę w necie różne sposoby. Z góry dzięki za odpowiedź.

  • Czy ciasto marchewkowe ma być w środku takie mokre? wydłużyłam już czas pieczenia, bo spód był niedopieczony, wystudziłam, a po przecięciu okazało się, że ciasto jest mokre. teraz jeszcze dopiekam połówki 😉 ale może niepotrzebnie?

Leave a Reply

back to top