Ile się nasłuchaliśmy o kupowaniu awokado, roszponki, granatów i mango? Sporo. Większość zdrowych przepisów w internecie to przepisy drogie, bo co tu ukrywać – niektóre składniki potrafią kosztować fortunę. A co, jeśli jesteś studentem i nie masz kasy?

Właśnie dla ciebie jest ten cykl: by jeść zdrowo, tanio i smacznie.

Nie lubię wydawać wielkich kwot na jedzenie. Głównie dlatego, że sama jestem studentką i bardzo dokładnie liczę swój budżet, co wiąże się z tym, że za każdym razem przeżywam bardzo mocny ból serca, gdy przy kasie płacę więcej niż trzydzieści złotych za zakupy na parę dni.

Nie każdy z posiłków w tym cyklu będzie spełniał wszystkie wymagania zdrowego dania (bo na przykład w jednym główną rolę będzie pełniło białko, a w drugim raczej węglowodany), ale moim subiektywnym okiem i tak, jak na taki koszt, będzie całkiem zdrowo. Na tyle, na ile tylko się da.

placki cukiniowe brokuł brokuły zdrowy dietetyczny niskokaloryczny obiad kiełki pomysły przepisy fit

Oto moje sztuczki, jeśli chodzi o komponowanie tanich, ale zdrowych posiłków:
– poluj na promocje. Możesz to robić na przykład śledząc mój fanpejdż Student Oszczędza (klik), na którym codziennie wrzucam promocje z najpopularniejszych marketów i supermarketów.
– polub warzywa sezonowe. Wiadomo, że każde warzywo ma „swój” okres, w którym jest tanie, warto z tego korzystać. Jeśli nie ma akurat sezonu na nic, polub się z mrożonkami – z badań wynika, że są prawie tak samo wartościowe jak świeże warzywa. Po co kupować w zimie paprykę za 13 złotych, skoro można kupić pół kilo mrożonego kalafiora za 3 złote? No właśnie!
– znajdź swoje miejsce. Oprócz polowania na promocje w dużych sklepach warto rozejrzeć się w okolicy za bazarkami, targami, małymi sklepikami i obczaić ceny. Czasami można sporo zaoszczędzić.

Dziś przypomnę Wam przepisy na zdrowe dania obiadowe, które KAŻDY zna, ale pewnie o nich zapomniał. To naprawdę proste rozwiązania, ktoś może nawet stwierdzić, że banalne i oczywiste, ale od czegoś trzeba zacząć. W miarę rozwoju cyklu będę wam podsuwać nowe pomysły na ciekawe posiłki.

NAJPROSTSZE MOŻLIWE DANIA ( I NAJTAŃSZE!)

BRĄZOWY RYŻ Z JABŁKAMI

ryż z jabłkami zdrowe tanie dietetyczne niskokaloryczne dania obiad

Sięgnijmy do klasyki. Brązowy ryż dostarczy nam błonnika i węglowodanów, jabłka – witamin, a jogurt grecki – porcji białka. To jedno z moich ulubionych lekkich dań w czasie dni, kiedy po pierwsze – nie mam ochoty na jedzenie i po drugie – nie mam odpowiednich funduszy. Na jedną osobę będą nam potrzebne:

– woreczek brązowego ryżu
– 2 lub 3 średnie jabłka
– kilka łyżek jogurtu greckiego
– cynamon

Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce. Gdy ryż już jest gotowy, rozgrzewamy patelnię i na łyżce masła smażymy starte jabłka, posypując je cynamonem. Po chwili dodajemy ryż i mieszamy.  Przed zjedzeniem dekorujemy łyżkami jogurtu greckiego, możemy go wymieszać z ryżem. Jemy na ciepło.

ZUPA KALAFIOROWA

Najlepsza dla ludzi na diecie, bo ma mało kalorii, a jest dość syta i na pewno zdrowa. Kalafior to lekkie węglowodany i witaminy, jogurt grecki albo śmietana (to ta mniej zdrowsza opcja) to porcja białka. Uwielbiam ją i mogłabym ją jeść codziennie.
– opakowanie mrożonego kalafiora lub jeden cały, świeży
– ugotowany wcześniej wg własnego przepisu bulion lub po prostu zwykła kostka rosołowa (dla tych, którzy nie należą do ludzi panicznie bojących się i unikających chemii. Ja tam wrzucam kostkę i mam z głowy)
– jogurt grecki lub śmietana do zabielenia
– według uznania: marchewka, koperek, dodatkowe warzywa pokrojone w kosteczki
Do dużego garnka wlewamy około dwóch litrów wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. W tym samym czasie rozmrażamy kalafior lub kroimy surowy na różyczki. Wrzucamy do wywaru, dodajemy sól, pieprz, ulubione przyprawy. Czekamy aż kalafior zmięknie i odlewamy malutką porcyjkę zupy do osobnej miseczki. Do tej samej miseczki dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany, w zależności od upodobań i energicznie mieszamy,  a następnie wlewamy zawartość z powrotem do garnka. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, próbujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze śmietany. Niektórzy zagęszczają zupę śmietaną/jogurtem i mąką, to już zależy od waszych upodobań. Nakładamy sobie potężną porcję na talerz i jemy ze smakiem. 🙂

JAJKO NA RÓŻNE SPOSOBY

zdrowy obiad przepisy na niskokaloryczny dietetyczny
Nie rozumiem, dlaczego we wszystkich przepisach na zdrowe dania obiadowe pomija się jajko! Można je jeść na różne sposoby, ja najbardziej preferuję sadzone smażone bez tłuszczu na patelni teflonowej lub.. grillowej, z wielką porcją kalafiora i brokuł i ewentualnie połówką bułki razowej, żytniej lub grahamki. To też pełnowartościowy obiad! I tani jak cholera 🙂

ZDROWY STUDENT

Wiem, że Ameryki teraz nie odkryłam tymi przepisami, ale zauważyłam, że ludzie zaczynają wymyślać cuda wianki na kiju, zamiast skupić się na przerobieniu przepisów, które znają i lubią. Kiedy mam dziesięć złotych w portfelu nie myślę o tym, żeby kupić sobie wielką pierś z kurczaka, łososia i inne może nie drogie, ale średnie cenowo rzeczy. Oczywiście w miarę rozwoju serii będę wprowadzać nowe przepisy, mniej standardowe, ale jak na początek – zacznijmy spokojnie.
Zapraszam Was do zapisywania się na newsletter – raz w tygodniu wysyłam spis najnowszych wpisów na blogu.

Inne posty z tej serii:
Zdrowy Student #4: warzywne szaszłyki, kuskus z udkami i szpinakiem, hamburgery z cukinii, łódeczki z cukinii

Zdrowy Student #3: szpinakowe tortille, kurczak szpinakowo-serowy, faszerowane pomidory
Zdrowy Student #2tosty z kalafiorem, kurczak na ostro, co kupywać w Biedronce?
Zdrowy Student #1:  brązowy ryż z jabłkami, zupa kalafiorowa, jajko na różne sposoby
  • Niestandardowe zdrowe przepisy? Pisze się na to ! Ostatnio poszalalam z pieniędzmi więc oszczędzam! A co,do fanpage-jesteś wielka! Uwielbiam go 😉

  • Anonymous

    W Biedronce jest też fajna mieszanka warzywna wiosenna- wrzucamy do wody z kostką rosołową i mamy gar zupy na 3 dni w cenie niecałych 3zł 🙂
    Ja tam jestem szczęściarą, bo moi rodzice dysponują ogromną działką z ogrodem warzywnym i mama każdego lata i jesieni robi całe tony słoiczków na zimę- sosy pomidorowe, surówki w occie, leczo, peperonata… Gdy brak czasu albo kończą się pieniądze, te przetwory ratuję moją dietę i budżet 😀

  • Czasami gdy widzę ceny tych wszystkich produktów i udziwnienia jeżeli chodzi o przepisy do odechciewa mi się jeść zdrowo. Sama robiłam sobie taką zupę kalafiorowa ostatnio.

  • Najprościej kupić ryż, pierś z kurczaka (lub parówki…) i paczkę mrożonych warzyw. Bo samych kanapek wiecznie nie można wcinać :/ Świetny pomysł na serię notek! Czas na wpis o imprezowych, zdrowych, fit zakąskach 😛

  • Justinee

    Ciekawy pomysł, sama staram odżywiać się zdrowo, a jeśli mogę przy tym zaoszczędzić jako studentka to tym lepiej! 🙂 Pozdrawiam, a z przypomnianych przepisów skorzystam.

  • Jesteś cudowna 🙂 Ja również jako studentka zawsze miałam dylemat – zdrowo czy tanio? Więc z chęcią będę śledzić ten twój cykl tekstów!

  • Anonymous

    Polecam biedronkowe warzywa mrożone 750 dag za 3,99! (ziemniak,brokuł,kukurydza,cebula,marchewka,papryka) pyyycha 🙂

    Stała Czyt.

  • Czasami najprościej znaczy najlepiej : ) Bardzo podoba mi się ten cykl ; )

  • Ja może bym gotowała, ale kuchenka elektryczna w moim boksie w akademiku często do tego mnie zniechęca.

  • Anonymous

    Dlaczego tytuł to przepisy na ZDROWE i tanie dania, skoro „propagujesz” kostkę rosołową i wyśmiewasz ludzi, którzy jedzą zdrowo(„ach, ja tam jestem normalna, a nie jakaś wariatka która boi się jakiejś tam chemii w kostce, której nawet tam nie ma”),oczywiście, można powiedzieć,że we wszystkim jest chemia, ale nie trzeba jeść koniecznie tej, która nie jest niezbędna.

  • Magda

    Co do zup, spróbuj kiedyś zamiast kostki rosołowej wrzucić kawałeczek masła i doprawić vegetą (albo inną mieszanką przypraw do zup – ja polecam Vegetę Natur, ma dobry skład) i dalej robisz jak zwykle. Ja tak jem od dzieciństwa, moja mama nigdy nie stosowała kostek (bardziej ze względu na smak niż walory zdrowotne 😉 ). Można w ten sposób gotować wszystkie zupy, w których składzie nie ma mięsa (jarzynowa, ogórkowa, kalafiorowa, pomidorowa). Pozdrawiam 🙂

    • Ewek Marchewek

      Vegeta to też chemia, więc jaki tu aspekt zdrowotny? 🙂 Kalafiorowa najlepsza na soli, pieprzu i szczypcie gałki muszkatołowej oraz koperku. I żadnych wege-coś nie trzeba dodawać. Marta, spoko blog, tylko trochę razi gramatyka („kupywać” na przykład). Przepisy wypróbuję przez następny miesiąc, w portfelu pustki.

  • MałaMi

    Przepisy marne a blog pełen błędów. „Kupywać”? Co Ty studiujesz niby?

  • Ewek Marchewek

    Kiszone i śledziki 🙂

  • ilona

    Bardzo fajny jest Twój blog. Odtąd będę śledzić Twoje wpisy. Szkoda że tak późno go odkryłam 🙂