Właśnie dla ciebie jest ten cykl: by jeść zdrowo, tanio i smacznie.
SZPINAK W ROLI GŁÓWNEJ
To jedno z moich ulubionych, tanich dań – tortille ze szpinakiem, czosnkiem, serem feta polane sosem pomidorowym. Na zdjęciu widzicie kupne, pszenne, ale radziłabym zrobić własne, razowe (na przykład z tego przepisu: KLIK). Ja po prostu wykorzystałam tortille Patryka do zdjęcia 🙂
Jeśli aż tak nie oszczędzacie, dodajcie do tortilli grillowanego/pieczonego/smażonego bez tłuszczu kurczaka/indyka.
Składniki:
– tortille
– pół opakowania szpinaku mrożonego
– 3 zmiażdżone ząbki czosnku
– kilka kawałków sera feta
– 1 łyżka jogurtu greckiego
Na sos:
– kilka pomidorów
– sól, pieprz, bazylia, oregano
– 2-3 łyżki keczupu lub koncentratu
– 1,5 łyżki jogurtu greckiego
Szpinak rozmrażamy na patelni bez tłuszczu, dodajemy do niego zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.W tym czasie kroimy pomidory na małe kawałki, wsypujemy do blendera/miksera/czegoś w tym stylu, dodajemy keczup lub koncentrat, jogurt oraz przyprawy i miksujemy na gładką masę. Gdy szpinak będzie ciepły i gotowy, przesypujemy go do miski, dodajemy ser feta i jogurt i mieszamy. Farsz nakładamy na tortillę, zawijamy i wrzucamy na patelnię grillową lub teflonową bez tłuszczu na nie więcej niż pół minuty na stronę.
Tortille polewamy sosem i podajemy na ciepło.
Cena dania:
Szpinak – 3 zł
Jogurt grecki (Tolonis z Biedronki) – 2 zł
Ser feta (dokładnie to Favita) – 3,40 zł
Pomidory – ok. 2 zł (albo i mniej)
Razem: 10,40 zł.
Z kupną tortillą (nie polecam, niezbyt dobry skład): 14,15 zł
Porcji z przepisu wychodzi na ok. 2 razy lub na dwie osoby 🙂 Jeśli zrobicie farsz z całego opakowania szpinaku na pewno starczy Wam na dwa dni.
PS Jeśli chodzi o ser feta – owszem jest dość tłusty, ma też nieco mniej białka niż twaróg, ale za to sporo wapnia. Nie jest polecany często, ale od czasu do czasu spokojnie można go zjeść.
KURCZAK SZPINAKOWO-SEROWY
Składniki:
– pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 – 300 g)
– pół opakowania szpinaku
– ser feta/sałatkowo-kanapkowy
– czosnek, sól, pieprz
Do tego brązowy ryż, ziemniaki albo razowy makaron.
Tłuczemy pierś z kurczaka i dzielimy ją na dwie części. W tym czasie tak jak w poprzednim przepisie rozmrażamy szpinak, dodajemy sól, pieprz, czosnek. Gdy będzie gotowy, dodajemy ser feta w kawałeczkach i dokładnie mieszamy na patelni.Następnie kładziemy jedną połówkę piersi na patelnię, przekładamy ją farszem szpinakowym (hojnie) i przykrywamy drugą piersią. Smażymy z obu stron, jeśli kawałki mięsa są grube, to też z boku.
Nie jestem w stanie przewidzieć ile Wam z tego „kotletów” wyjdzie. Ja kupiłam dziś większą pierś (tak z 400 gram) i wyszło z tego 5 kotletów, cały farsz poszedł. 🙂 W takim układzie danie jest na dwie osoby, albo na dwa dni (albo i więcej, zależy ile jecie :D)
PS Oczywiście może być bez sera feta, a z np. jogurtem greckim. Albo sam szpinak 🙂
Cena dania:
Szpinak – 3 zł
Pierś z kurczaka (200-300 g) – ok. 5 zł (liczę cenę biedronkową za pierś – ok 15,70 zł)
Ser feta (Favita) – 3,40 zł
Razem: 11, 40 zł
FASZEROWANE POMIDORKI
Składniki:
– 4 duże pomidory
– 1 marchew
– 1/2 pora
– kilka różyczek kalafiora
– 1/2 czerwonej papryki
– ew. czerwona fasola (troszkę!)
– kilka plasterków żółtego sera
Zetnij wierzch z pomidorów i je wydrąż, starając się nie uszkodzić ścianek. Na patelni podsmaż (bez tłuszczu albo na grillowej, ew. z odrobiną oleju) warzywa: pokrojoną w kosteczkę marchew, kalafior, paprykę, ew. trochę czerwonej fasoli. Dodaj miąższ z pomidorów, wymieszaj, posyp ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, oregano, bazylia). Gdy będzie gotowe, dodaj pokrojonego pora. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Dodaj farsz z patelni do 4 pomidorów, nakryj plasterkiem sera, przykryj „kapelusikiem” (wierzchem) i piecz ok. 10-15 minut (kontroluj!).
Zazwyczaj ludzie pieczą w żaroodpornych naczyniach, ja tutaj we Wrocławiu takiego nie mam i piekę normalnie na blaszce wyłożonej papierem 🙂
Cena dania:
pomidory – 3 zł
warzywa – ok. 4 zł (?)
ser – 3 zł
Razem: 10 zł (przy zawyżonych obliczeniach)
Poprzednie posty z tej serii:
Zdrowy Student #1: brązowy ryż z jabłkami, zupa kalafiorowa, jajko na różne sposoby




![DIETETYCZNY JABŁECZNIK – PYSZNE, ZDROWE CIASTO [PRZEPIS]](https://i0.wp.com/www.codzienniefit.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_1682.jpg?fit=768%2C961&ssl=1)


ej ej a co do mango,granatów i innych-pani w warzywniaku mówila mi wczoraj,że jest „sezon” i można wyhaczyć (już w dwóch-trzech miejscach widziałam) ananasy za 1-2zł/szt, granat za 1,90zł/szt melon za 2zł (RAJ!)
Kurcze nie mogę sie do tortilli przekonać
A i ja też na blaszce pieke. Pjona. A naczynie kupię może jak dorwę w wyprzedażowej biedronce lub pepco za rozsądną cenę. 😛 Babki na wizażu pisały że za niecałą dyche mozna wyhaczyć w wyprzedazowej biedronce lub namiocie takie naczynia 😀
A blogi różnie przeglądam. Często tak kolo 21, ale bywa ze i o północy.
A gdy mam wolne to i rano gdy jem śniadanie i odpisuje na mejle
Te mango, granaty i inne to tylko taki przykład, bo zazwyczaj są drogie – rozumiesz 😀
Ja też się czaję na naczynie w Biedrze… 😀
Wybaczymy? : ) Przecież szpinak jest super!
No to czuję się usprawiedliwiona 😀
Myślę, że warto zamienić szpinak mrożony na świeży 😉 cena ta sama a różnica w smaku przeogromna <3
Pewnie, pewnie, teraz w lato jak najbardziej!
Uwielbiam tą serię i uwielbiam te przepisy – wszystko zawsze przepyszne 🙂
Kiedyś nie lubiłam szpinaku, ale na starość się do niego przekonałam 😛 Ten kurczak szpinakowo-serowy (mmm, ser!) wygląda super 🙂
Podoba mi się ta seria, coś w sam raz dla mnie 🙂
Mam nadzieje, ze wkrotce pojawi sie nowy post z tej serii 🙂 bardzo mi sie podoba
nie rozumiem tylko jak mam pokroic ta piersc. W poprzek 10 razy czy jak? Napisalas, ze z jednej duzej piersi wyszlo piec 5 kotletow i nie umiem sobie tego wyobrazic. Lub cos pomyslilam.
Wybacz brak polskich znakow.
Musisz ją bardzo mocno tłuczkiem popieścić – wtedy pierś robi się mega duża i rzeczywiście starcza na 5 kotletów. 🙂 I normalnie kroisz obojętnie chyba jak, wtedy wychodzi.. ale wiesz, u każdego to będzie inaczej też 🙂 Seria będzie, cały czas sobie obiecuję, że już niedługo, już niedługo, ale obowiązki mnie przygniatają. Ale pamiętam i będzie jakiś zdrowy student 🙂
Dzięki za odpowiedź. 🙂
Teraz mam trochę jaśniej w głowie, ale mimo wszystko muszę spróbować i zobaczyć jak to wyjdzie w rzeczywistości xD
No to czekam 🙂
nie polecam fety do smażenia, kto Ci to w ogole powiedział? lepsza byłaby ricotta albo mascarpone wymieszane z odrobiną śmietany…………………………….
Tylko wiesz, to mają być dania proste, tanie itd. Takie dla studentów. A z tego co wiem, nie każdego studenta stać na nie wiadomo jakie składniki do posiłków…
Marta, do ceny tortilli trzeba doliczyć jeszcze naleśniki. 🙂 Reszta super, dziękuję za inspirację! 😉